Clădire veche de 146 de ani, RESTAURATĂ cu bani europeni. Galaţiul se îmbogăţeşte cu un muzeu: Casa ”Geshov” (FOTO)

Clădire veche de 146 de ani, RESTAURATĂ cu bani europeni. Galaţiul se îmbogăţeşte cu un muzeu: Casa ”Geshov” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Clădirea cu faţada roasă până la cărămidă şi geamuri sparte, mâncată de igrasie, situată în vecinătatea Palatului Administrativ, pe strada Domnească nr. 58, va deveni, la finele lunii martie 2020, muzeu. Totul va fi posibil datorită primei finanţări europene obţinute de Primăria Galaţi pentru restaurarea acestui imobil vechi de 146 de ani, inclus pe lista monumentelor istorice ale oraşului.

Lansarea proiectului „Reabilitare Zonă istorică, Municipiul Galaţi – Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58”, în valoare de 9.597.016 lei, derulat în cadrul Programul Operaţional Regional 2014-2020, a avut loc ieri. Conform datelor oficiale, din valoarea totală a proiectului, 8.157.464 de lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 1.247.612 de lei – bani nerambursabili de la bugetul de stat, iar 191.940 de lei - contribuţia de doar doi la sută de la bugetul Galaţiului. Durata proiectului este de 24 de luni, în care se vor realiza consolidarea şi restaurarea clădirii, amenajare peisagistică şi dotări.

În primăvara anului 2020, clădirea datată la 1872 - an înscris şi pe frontispiciul său degradat - care a găzduit cândva Pârcălăbia şi apoi Prefectura judeţului, iar apoi, până la naţionalizare, s-a aflat în proprietatea lui Evstratie Ivan Geshov, fiul prim-ministrului Bulgariei în perioada primului Război Balcanic, va avea o nouă funcţiune, de muzeu. Astfel, la demisol vor funcţiona şapte spaţii de expoziţie şi o sală de vernisaj, iar la parter - patru săli de expoziţie, o sală video, o sală de vernisaj şi un pavilion multifuncţional.

Deşi în Lista Monumentelor Istorice gălăţene imobilul poartă denumirea simplă de „Casă”, Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură, crede că, după o restaurare responsabilă, monumentul ar trebui să fie redenumit după proprietarul său din perioada interbelică şi până la naţionalizare, Evstratie Ivan Geshov - „Casa E.I. Geshov”.

Povestea uimitoare a imobilului de patrimoniu o puteţi citi în cadrul proiectului "Oraşul uitat. Dă viaţă monumentelor", derulat de Freedom House, un demers are şi-a propus să readucă în atenţia publicului şi a autorităţilor situaţia clădirilor de patrimoniu dispărute, mutilate, lăsate să se degradeze, dar şi exemple fericite, cu oameni extraordinari, care au reuşit să restaureze astfel de imobile, să le dea viaţă şi să le transforme în afaceri de succes.

Citit 9561 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Iunie 2018 01:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.