Fostul deputat Boldea, condamnat la şapte ani de închisoare
Foto: Arhiva VL

Fostul deputat Boldea, condamnat la şapte ani de închisoare
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

După şase ani de la sesizare, magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au pronunţat o primă decizie, care nu este însă definitivă, în dosarul fostului deputat Mihail Boldea. Dosarul a stagnat mult timp, dar, după ce judecătorul Dan Anton a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT, lucrurile au început să se mişte. În tot acest timp, o parte dintre inculpaţi, precum fostul subprefect Aurica Luchiniuc, şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnaţi. Timpul însă şi-a pus amprenta pe decizia actuală, pentru multe dintre acuzaţii intervenind prescripţia. Mai mult, s-a schimbat şi legea penală, astfel că, prin aplicarea legii mai favorabile, unii dintre inculpaţi au scăpat de acuzaţii. Chiar şi aşa, pedepsele stabilite nu sunt deloc de neglijat. Nu este de neglijat nici faptul că judecătorii au stabilit anularea mai multor documente, dar şi păstrarea sechestrului asigurător impus de procurorii DIICOT în anul 2012.

Arthemis Cecilia Vrânceanu a scăpat de acuzaţia de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, aceasta fiind prescrisă, dar ea va fi obligată să achite 5.500 de lei cu titlu de cheltuielile judiciare avansate de către stat, din care 5.000 de lei pentru urmărirea penală.

De pedeapsă a scăpat şi soţul ei, Tudorel Vrânceanu, care a fost acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la înşelăciune şi instigare la uz de fals, în formă continuată, toate faptele fiind prescrise. Tudorel Vrânceanu a fost obligat să achite 10.500 de lei cu titlu de cheltuielile judiciare avansate de către stat, din care 10.000 de lei din cursul urmăririi penale. Judecătorii au ridicat şi sechestrul asigurător de pe un teren arabil în suprafaţă de 1000,13 mp, un apartament din Galaţi, cu valoarea de impunere 114.950,08 de lei ș.a.. Au rămas sub sechestru sumele de 110 euro şi 51.175 de lei, ridicate în cursul urmăririi penale de la Tudorel Vrânceanu şi Arthemis Cecilia Vrânceanu, în vederea recuperării cheltuielilor judiciare.

Un inculpat mort, altul cu un rest de pedeapsă

Curtea de Apel Iaşi consemnează, în începutul deciziei publicate pe portal, faptul că procesul penal a încetat faţă de inculpata Lenţa Floratos, pe motiv că aceasta a decedat la mai puţin de un an de la trimiterea în judecată. Costică Caranfil, un alt inculpat din dosar, s-a ales cu o pedeapsă principală de opt ani de închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii mai multor drepturi, după ce magistraţii au contopit pedeapsa de cinci ani obţinută în prezentul dosar, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, cu alte 16 pedepse obţinute de inculpat în tot atâtea dosare, judecate de-a lungul timpului la mai multe instanţe din ţară Faţă de Costică Caranfil, s-a dispus încetarea procesului penal pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals privind identitatea, urmare a faptului că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale. "Constată că inculpatul Caranfil Costică a executat pedeapsa aplicată şi menţine beneficiul liberării condiţionate acordate prin sentinţa penală a Judecătoriei Brăila, cu un rest neexecutat de 396 zile. Obligă inculpatul Caranfil Costică să achite suma de 3.500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat", se arată în decizia Curţii de Apel.

Cheltuieli judiciare plătite de stat

Acuzată de săvârşirea mai multor infracţiuni, Elena Petrea a scăpat de unele dintre ele (complicitate la participaţie improprie la fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată), ca urmare a faptului că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale.

Elena Petrea a fost însă condamnată la trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi la trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Pedepsele au fost contopite, aşa că Petrea are de executat o pedeapsă de trei ani închisoare, care a fost însă suspendată pe un termen de încercare de cinci ani. Inculpata va trebui să plătească  9.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Nicolae Andreş, Nicuşor Axinte şi Eduard Pohrib, zis Edi Castravete, acuzaţi de mărturie mincinoasă, au scăpat de pedeapsă pentru că faptele s-au prescris. De la Andreş s-a dispus confiscarea a 40 de lei, iar de la Pohrib 100 de lei, bani obţinuţi de la Mihail Boldea pentru a săvârşi infracţiunile.

Cheltuielile judiciare, câte 3.000 de lei de fiecare, au rămas în sarcina statului.

Avocat, pedeapsă cu suspendare

În acest dosar a fost judecată şi avocata Cristina Mihaela Bolboceanu, care a fost achitată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, uz de fals şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instanţa reţinând că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

Cristina Bolboceanu a scăpat şi de acuzaţia de complicitate la mărturie mincinoasă în formă continuată, complicitate la fals intelectual în formă continuată şi uz de fals, pentru acestea intervenind prescripţia specială a răspunderii penale.

Avocata a fost însă condamnată la trei ani de închisoare, pentru aderare la un grup infracţional organizat, şi la doi ani pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Instanța a contopit pedepsele aplicate acesteia în prezenta cauză, deducându-i din pedeapsă durata reţinerii preventive din data de 16.03.2012. Ea nu va putea să voteze şi nici să fie aleasă, dar nici să ocupe o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat sau să profeseze ca avocat timp de "doi ani, după executarea pedepsei principale", se arată în decizia Curţii de Apel Iaşi. Toate măsurile şi pedeapsa de trei ani au fost suspendate pe un termen de încercare de cinci ani. Pentru Cristina Bolboceanu a fost menţinut sechestrul asigurator instituit asupra tuturor conturilor bancare în lei şi valută, deschise la ING Bank N.V. Amsterdam Sucursala Bucureşti, la Banca Comercială Română SA şi Raiffeisen SA, până la concurenţa sumei reprezentând cheltuieli judiciare stabilite în sarcina ei în cauză, respectiv 7.500 de lei.

A constituit grup infracţional organizat

Petrică Tănase a scăpat de acuzaţiile de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la participaţie improprie la fals intelectual, urmare a faptului că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale. Instanţa însă l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi la zece ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Instanţa "constată că faptele pentru care inculpatul Tănase Petrică a fost condamnat în prezenta cauză sunt concurente cu fapta de tâlhărie, săvârşită la data de 26.01.2009, pentru care acesta a fost condamnat la pedeapsa şapte ani închisoare. Contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta hotărâre cu pedeapsa de şapte ani închisoare, în pedeapsa cea mai grea de zece ani de închisoare [...]Deduce din pedeapsa de zece ani de închisoare perioadele deja executate, de la 30.11.2012 la 25.04.2017, şi durata arestării preventive în cauză, de la 1.12.2012 la 30.12.2012", se mai arată în decizia Curţii de Apel Iaşi. Petrică Tănase nu va putea alege, nu va putea fi ales sau să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat timp de doi ani, după executarea pedepsei principale. Petrică Tănase trebuie să plătească şi 9.500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Achitare şi prescripţie

Bogdan Alexandru Boza a fost achitat de judecătorii ieşeni pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat (faptă din anul 2010) şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

Boza a scăpat de acuzaţia instigare la exercitarea fără drept a unei profesii, întrucât "există autoritate de lucru judecat", dar şi de acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată, urmare a faptului că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale. Alexandru Boza va trebui însă să achite statului 5.200 de lei, cu titlu de cheltuielile judiciare.

Fost deputat, şapte ani de închisoare

Judecătorii ieşeni au decis achitarea faţă de fostul deputat, actualmente avocat, Mihail Boldea, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat (faptă din anul 2010) şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, reţinând că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

De asemenea, s-a dispus încetarea procesului penal, urmare a faptului că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale, faţă de Mihail Boldea, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, uz de fals în formă continuată, instigare la fals în declaraţii, în formă continuată, instigare la fals privind identitatea, în formă continuată, instigare la fals intelectual, în formă continuată, instigare la mărturie mincinoasă, în formă continuată, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Mihail Boldea s-a ales însă cu cinci ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, şase ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului şi trei ani de închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Instanţa "contopeşte pedepsele aplicate acestuia în prezenta cauză, în pedeapsa cea mai grea de şase ani de închisoare, pe care o va spori cu un an de închisoare, dispunând ca inculpatul Boldea Mihail să execute în final pedeapsa de şapte ani de închisoare", menţionează judecătorii. Boldea s-a ales şi cu mai multe drepturi suspendate, printre care şi acela de a fi avocat pe o perioadă de cinci ani după ispăşirea pedepsei cu închisoarea. Din această pedeapsă i se va deduce însă durata arestării preventive, de la data de 27.03.2012 până la data de 22.11.2013.

Bunuri menţinute sub sechestru

În cazul lui Mihail Boldea, judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pentru unele bunuri. Este vorba despre un apartament cu patru camere, cu valoarea de impunere 189.658,03 lei; un apartament cu două camere, având valoarea de impunere 138.879,36 lei; un garaj, având valoarea de impunere 6.208,12 lei; teren curţi construcţii în suprafaţă de 752 mp şi casă de locuit edificată pe acesta; 1.748 mp de teren arabil, conturi bancare în lei şi valută deschise la Raiffaisein Bank, OTP Bank şi CEC Bank. Tot sub sechestru au rămas nouă ceasuri de mână, bijuterii şi obiecte de podoabă, până la concurenţa sumei totale reprezentând despăgubiri civile stabilite în sarcina inculpatului prin prezenta hotărâre, la care se adaugă sumele de bani confiscate şi cheltuielile judiciare.

S-a ridicat sechestrul asupra conturilor bancare în lei şi valută deschise la Bank Leumi SA, OTP Bank Romania SA, BRD - Groupe Societe Generale SA şi valută CEC Bank SA, pe numele Cabinetului Individual de Avocatură "Boldea Mihail" Galaţi, prin titularul acestuia, inculpatul Mihail Boldea. "Dispune confiscarea de la inculpatul Boldea Mihail a sumei de 10.000 euro, reprezentând suma de bani primită de la inculpatul Lazăr Şefan pentru activitatea infracţională desfăşurată. Obligă inculpatul Boldea Mihail să achite suma de 20.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat", se mai arată în decizia instanţei.

Documente anulate de instanţă

În timpul judecăţii s-a constatat că mai multe documente folosite de inculpaţi sunt false, motiv pentru care s-a dispus anularea lor, printre acestea numărându-se cărţi de identitate, certificate de deces, certificate de naştere, contractul pentru servicii de management şi asistare pentru rezolvarea conflictelor încheiat între SC Arcada Company şi Alexandru Boza, adrese pretins emise de Primăria şi Consiliul Judeţean Galaţi, sentinţe civile şi penale, adeverinţe, antecontracte de vânzare cumpărare sau certificate pretins emis de Ministerul de Interne - Direcţia Judeţeană Galaţi a Arhivelor Naţionale.

Daune morale şi materiale

Instanţa de judecată a admis, în parte, acţiunile civile formulate de părţile vătămate. Astfel, Boldea Mihail, Petrică Tănase şi Elena Petrea trebuie să achite, în solidar, către SC Alt Stil Construct SRL, aflată in insolvenţă, suma de 210.000 de euro plus 56.268 de lei, cu titlu de despăgubiri civile materiale. Totodată, a fost respinsă acţiunea civilă formulată de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi în ceea ce priveşte suma de 300.000 de euro plus 56.268 de lei, actualizate la data plăţi efective cu începere de la 4 oct. 2007, reprezentând despăgubiri şi cheltuieli de judecată la plata cărora a fost obligată către SC Alt Stil Construct SRL, în baza unor hotărâri civile.

Nici Primăria Galaţi nu va primi cei 300.000 de euro solicitaţi pentru terenul situat pe strada Tunelului nr. 4, nici cei 224.000 de lei pentru un alt imobil din Galaţi, instanţa susţinând că cererile au fost formulate de o persoană lipsită de calitate procesuală activă.

Pe de altă parte, a fost admisă acţiunea civilă formulată de Marian Gurău, care ar trebuie să primească de la Fănel Dumbravă 70.000 lei cu titlu de despăgubiri civile materiale.

Judecătorii au constatat şi faptul că Primăria Galaţi nu s-a constituit parte civilă în cauză în ceea ce priveşte un apartament şi terenul situat pe strada Tunelului nr. 95.

"Respinge ca nefondată acţiunea civilă formulată de persoana vătămată Radu Gheorghe, constituită parte civilă cu suma de 50.000 euro împotriva inculpatului Boldea Mihail. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Toniţă Valentin Gelu şi obligă inculpaţii Boldea Mihail, Tănase Petrică şi Petrea Elena să achite, în solidar, suma de 260.000 de lei cu titlu de despăgubiri civile, din care 170.000 de lei daune materiale şi 90.000 de lei daune morale", mai arată instanţa de judecată.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată de fiecare inculpat în parte, dar şi de procurorii DIICOT Iaşi.

Citit 14324 ori Ultima modificare Duminică, 05 August 2018 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.