Pescari nevăzători din toată ţara s-au întrecut la Galaţi (FOTO)

Pescari nevăzători din toată ţara s-au întrecut la Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Peşte prăjit, ciorbă de peşte, cartofi cu mujdei, plăcinte şi atmosferă minunată, la Complexul de Agrement Zătun. Pe 1 august s-a desfăşurat aici prima ediție a Concursului Naţional de Pescuit pentru Nevăzători, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Galaţi, în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filiala Galaţi.

Mulţi dintre noi preferă să petreacă weekendul acasă, pe canapea, fără a ieşi din zona de confort. Alţii, însă, nu ţin cont de limitele pe care le impune viaţa şi fac un efort enorm pentru a merge la pescuit pe malul unui râu. Astfel, 32 de pescari nevăzători au participat la prima ediţie a concursului, fiind însoţiţi de rude, colegi sau prieteni. Aceştia au venit din mai multe judeţe ale României, printre care Mehedinţi, Arad, Covasna, Braşov, Dâmboviţa, Botoşani, Bacău şi Neamţ. Concurenţii au venit cu undiţele şi momeala pregătită de acasă, iar unii au mers ore bune pentru a ajunge la Galaţi.

16 ore pe drum, pentru a cunoaşte alţi împătimiţi

Daniela Roman este o concurentă din Turnu Severin, care împarte pasiunea pentru pescuit cu prietenii ei. Am găsit-o pe doamnă la pontonul numărul 19, pe un scăunel pescăresc, cu momeala lângă ea. "Este prima dată când venim la un concurs de pescuit, dar şi prima dată când suntem la Galaţi. Ne place şi, cu siguranţă, vom reveni anul viitor", spune doamna. Chiar dacă nu se aşteaptă la o pradă imensă, orice peşte prins este ca un trofeu pentru ea. Iar comunicarea şi sentimentul că e parte din societate sunt mai importante decât peştele capturat.

Participanţii au avut noroc de vreme bună pentru pescuit - nici prea cald, nici prea rece - iar cele câteva picături de ploaie nu au speriat pe nimeni. Dacă pentru unii concurenţi nu conta cantitatea, alţii aveau speranţe mari că vor prinde ceva peşte.

Important e să fii optimist

Gălăţeanul Iancu Neagu, unul dintre participanţii la concurs, te impresionează imediat prin atitudinea sa optimistă şi glumele bune. Consideră că are deja experienţă în domeniu, fiindcă a pescuit prima dată anul trecut, împreună cu fiul său, tot în cadrul unui astfel de concurs. Acum este pentru a doua oară când ţine undiţa în mână. "Vremea e bună, dar peştele nu vrea să tragă la noi, deşi undiţa are clopoţei şi ne anunţă. Anul trecut, am prins un peşte. Să vă spun şi câte kilograme a avut - 74 de grame! A fost mare tare, o performanţă! Am câştigat chiar locul al treilea. Acum mă aştept la un premiu pentru cantitate sau măcar la o captură de... 80 de grame", ne-a povestit domnul Iancu, entuziasmat. Mai spune că nu are nevoie de încurajare şi nici nu se teme de concurenţă, iar cât timp va fi peşte în baltă, va continua să vină la concurs. "Dacă stau patru ore şi prind cel puţin... un peşte, ca anul trecut, treaba e bună. După aia, dăm drumul la captură, ca să venim şi la anul", a mai adăugat Iancu Neagu.

Pasiunea pentru pescuit nu ţine cont de vârstă

Asta am învăţat de la Alexandru Palade, un pescar de doar 13 ani. Deşi este foarte timid, are multă motivaţie şi se bucură de toate oportunităţile care i se oferă. La concurs, Alexandru a venit cu tatăl său, de la care a învăţat să ţină undiţa în mână şi să simtă vibraţiile atunci când prada încearcă să scape. La fel ca mulţi alţii, este pentru prima dată când pescuieşte, iar faptul că totul are loc în cadrul unui concurs naţional îl face să depună cât mai mult efort. Dacă va merge bine, poate vine şi anul viitor, ca să înveţe "secretele pescăreşti" de la cei mai mari.

Câştigători pe toată linia

Toți participanții la concurs ne-au dat nouă, dar și organizatorilor o importantă lecţie de viaţă. Ne-au demonstrat că poţi să te bucuri de o pasiune, indiferent de obstacole, dacă ai o atitudine de învingător. Nici faptul că peştele n-a prea tras nu le-a umbrit bucuria pescarilor.

Spre seară, la festivitatea de premiere, câştigătorii primei ediţii a Concursul Naţional de Pescuit pentru Nevăzători şi-au primit premiile în aplauzele noilor lor prieteni. Marian Ciuculete, din Dâmboviţa, a plecat acasă cu Premiul I şi o undiţă cu adaptare sonoră. Anişoara Bălan, din Galaţi, s-a clasat a doua, câştigând un tensiometru sonor. Alexandru Surugiu, din Botoşani, şi-a adjudecat premiul al III-lea, un cântar adaptat pentru nevăzători. S-au acordat şi premii speciale: Nicolae Porfire, din Vâlcea, a câştigat o undiţă cu adaptare sonoră pentru "Cea mai mare captură", iar Alexandru Palade a primit premiul pentru "Cel mai tânăr pescar", o tabletă.

Organizatorii vor să transforme concursul într-unul internaţional

Dincolo de premii, toţi cei care au venit la concurs sunt, pe bună dreptate, învingători. Toţi pescarii au primit medalii, diplome de participare şi încurajări să revină şi anul viitor. La finalul concursului, Asociaţia Nevăzătorilor din Galaţi a primit două maşini de scris tip Braille, noi şi performante. Preşedintele asociaţiei, Vasilică Ilieş, spune că vor fi folosite atât de oamenii care deja ştiu să scrie, cât şi de cei care abia învaţă să folosească alfabetul Braille.

"În fiecare an, Consiliul Judeţean, prin Serviciul Public Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat Galaţi, populează zona cu specii de peşte precum crap, caras, plătică, roşioară şi ştiucă. La sfârşitul zilei, am organizat o seară festivă pentru participanţii la concurs şi însoţitorii lor. Sper ca acest concurs să devină o tradiţie la Galaţi", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

În România există 34 de filiale ale Asociaţiei de Nevăzători din România. Anul acesta, reprezentanţi din 17 filiale au participat la concursul de la Galaţi. Organizatorii speră ca următoarele ediţii să ajungă la nivel internaţional, pentru a-i ajuta pe nevăzătorii pasionaţi de pescuit să interacţioneze cât mai mult.

Citit 2154 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 August 2018 11:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.