PENSII MAI MARI pentru cei din grupele speciale de muncă. A intrat în vigoare Legea 221 din 2018

PENSII MAI MARI pentru cei din grupele speciale de muncă. A intrat în vigoare Legea 221 din 2018
Evaluaţi acest articol
(50 voturi)

Legea 221, care a apărut în Monitorul Oficial pe 27 iulie 2018 şi care se aplică de joi, 2 august, permite anumitor persoane care au lucrat în condiţii speciale să se pensioneze mai devreme. Totodată, legea prevede că pensionarii care au lucrat în condiţii speciale vor beneficia de majorări ale pensiei.

"Pensionarii care au ieşit la pensie în perioada dintre 1 ianuarie 2011 şi data la care a intrat în vigoare prezenta lege beneficiază de majorarea pensiei prin împărţirea punctului mediu anual la 25, nu la 35, cum se făcea până în prezent. Nu se depun cereri. Majorarea se operează din oficiu, timp de un an de zile. Dar pensionarii trebuie să ştie că îşi vor primi drepturile retroactiv, începând cu data de 1 octombrie 2018, indiferent când le vine noua decizie", a spus directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP) din Galaţi, Ana Denis Aramă.

Nu beneficiază de această recalculare a pensiilor persoanele care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011, dar au beneficiat deja de majorarea punctajului mediu anual, în conformitate cu alte legi. De asemenea, nu sunt incluşi cei care s-au pensionat după data respectiva, dar au făcut obiectul Legii 155/2016 (minerii din subteran). "Nu beneficiază nici cei care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011, dar au alte condiţii speciale de muncă, decât cele  prevăzute la articolul 30, alin 1, lit d şi e",  mai spune directoarea CJP Galaţi.

Persoane care vor ieşi la pensie cu 13 ani mai devreme

Totodată, Legea nr. 221/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că persoanele care au lucrat un anumit număr de ani în condiţiile fostei grupe I de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001) sau în condiţii speciale beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. În funcţie de numărul de ani lucraţi în condiţiile respective se stabileşte reducerea vârstei, conform unui tabel publicat ca anexă a legii. Tabelul prevede pentru această categorie un maxim de 24 de ani, pentru care se va opera o reducere maximă a vârstei de pensionare cu 12 ani, în loc de 13 ani, cum era până în prezent reducerea maximă.

De exemplu, conform tabelului, cei care au lucrat minimum doi ani în grupa I sau în condiţii speciale de muncă beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu un an. Cei care au lucrat şapte ani în condiţii speciale se pot pensiona mai devreme cu trei ani şi şase luni de la vârsta standard de pensionare, cei cu 15 ani lucraţi primesc reducere de 7 ani şi şase luni, cei 20 de ani lucraţi primesc o reducere de 10 ani de la vârsta standard de pensionare. Nu beneficiază de această reducere a vârstei de pensionare decât cei care au un stagiu de cotizare complet, respectiv o vechime în muncă de minimum de 35 de ani.

Legea mai prevede că anumite categorii socio-profesionale care sunt încadrate în condiţii speciale de muncă şi au o vechime de minimum 25 de ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, cu precizarea că respectivele persoane nu se pot pensiona mai devreme de 52 de ani pentru bărbaţi şi 50 de ani pentru femei.

"Pentru judeţul Galaţi, în această categorie intră personalul navigant din navigaţia civilă, angajaţi ai ArcelorMittal sau de la Menarom SA sau de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", spune directoarea Casei Judeţene de Pensii, Ana Denis Aramă.

Există şi unele categorii pentru care vârsta standard de pensionare se micşorează cu 15 ani, pentru un stagiu complet de cotizare de 20 de ani. Este vorba de angajaţii în domeniul artistic, care însă nu au voie să se pensioneze mai devreme de 50 de ani, cu excepţia balerinilor şi acrobaţilor, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi sub 45 de ani la bărbaţi şi 40 de ani la femei.

Citit 159561 ori Ultima modificare Marți, 07 August 2018 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.