Reportaj. Parcarea improvizată din faţa Palatului Justiţiei rezistă (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Reportaj. Parcarea improvizată din faţa Palatului Justiţiei rezistă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Prima bandă de circulaţie din faţa Palatului Justiţiei a fost din nou transformată în parcare clandestină. Chiar în timp ce maşinile lăsate neregulamentar, la doar câţiva metri de uşile Tribunalului, încurcă traficul rutier şi aşa aglomerat, parcarea cu plată din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor este aproape pustie.

Parcarea neregulamentară din faţa Palatului Justiţiei este o problemă veche a intersecţiei dintre Brăilei şi Coşbuc. Problema a fost dezbătută în numeroase ocazii, inclusiv în paginile "Vieţii libere". Cât timp echipajele Poliţiei Locale se află în zonă, prima bandă de circulaţie pe care maşinile virează de pe Brăilei spre Prelungirea Coşbuc rămâne liberă. Când poliţiştii nu se află în intersecţie însă, strada este imediat ocupată de şoferii prea comozi sau prea zgârciţi pentru a-şi lăsa maşinile, în mod civilizat, în parcarea cu plată amenajată chiar peste stradă, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Joia trecută, spre exemplu, am surprins din nou în imagini această practică. Locuitorii blocurilor din zonă spun că mulţi dintre cei care parchează neregulamentar, chiar în dreptul indicatorului "Oprirea interzisă", sunt chiar angajaţi ai Tribunalului.

"Toată zona este un haos"

"Veniţi dimineaţa, să îi vedeţi cum coboară din maşini cu mapele sau cu genţile diplomat în mână, îmbrăcaţi la patru ace. Când poliţia este aici, îşi caută loc de parcare prin spatele Tribunalului, unde şi aşa este nebunie din cauza faptului că există prea multe maşini. Drept să vă spun, toată zona este un haos, din punct de vedere al traficului şi al locurilor de parcare. Au început cu demolarea garajelor, în Ţiglina II, însă mare parte din bateriile existente au rămas intacte. Mulţi proprietari îşi parchează maşinile în faţa garajelor, iar în interior e depozit sau bar. E un adevărat focar de infecţie aici, care strică tot aspectul zonei", ne-a spus un gălăţean care locuieşte în Ţiglina II.

Doar în luna iunie a acestui an, poliţiştii locali gălăţeni de la Ordine publică şi Siguranţă rutieră au aplicat 553 de sancţiuni contravenţionale pentru parcări neregulamentare şi pentru alte abateri de la regimul rutier.

Mizeria şi degradarea, la tot pasul în Ţiglina II

În urmă cu câteva decenii, Ţiglina II era considerat un cartier select al Galaţiului. Doar renumele a mai rămas acum de zona respectivă, din moment ce totul pare lăsat în paragină şi îmbătrânit. Spaţiile verzi dintre blocuri sunt toaletate o singură dată pe an, aleile sunt pline de gropi, iar numeroasele garaje hidoase rămase încă în cartier strică tot ce a mai rămas decent în imaginea zonei. Pe unele alei din faţa blocurilor, locatarii ne-au spus că nimeni nu a mai turnat o mână de ciment de câteva decenii. Exasperaţi de bălţile care se formau în parcări, după fiecare ploaie, unii locatari au decis să acopere gropile prin propriile eforturi. La fel ca în alte zone cu pretenţii ale Galaţiului, mizeria şi degradarea par să fi pus iremediabil stăpânire şi pe Ţiglina II.

Civilizaţia lipseşte, gunoiul prisoseşte

Joi, în jurul orei 10,00, gunoiul nu era încă ridicat din punctele de colectare din Ţiglina II. În unele locuri, pentru că tomberoanele erau pline, locuitorii cartierului au lăsat pungile cu deşeuri menajere pe jos. Cel mai urât tablou ni s-a înfăţişat însă în momentul în care am mers pe aleile dintre blocuri, acolo unde am găsit multe resturi menajere aruncate la întâmplare.

Continuă amenajarea parcării, a locului de joacă şi a parcului

Lucrările de amenajare a parcării din zona Colegiului Naţional "Costache Negri" erau în plină desfăşurare, joia trecută. Pe locul actualului şantier ar trebui să vedem, în mai puţin de un an, o parcare nouă, un loc de joacă şi un parc. Potrivit Primăriei Galaţi, "termenul pentru realizarea lucrărilor de proiectare este de 90 de zile, iar cel pentru realizarea lucrărilor de execuţie este de 180 de zile din momentul predării amplasamentului. Conform autorităţilor locale, licitaţia pentru amenajarea parcării cu parc, în zona blocului E6, a fost câştigată de asocierea SC Obercons Comp SRL - SC Constructa Mecanique SRL. Contractul aferent are o valoare totală de 1.614.987 de lei, fără TVA. Actualele lucrări sunt posibile după demolarea unor baterii de garaje, în Ţiglina II.

"Concertul" lui Ion Jalea, uitat de autorităţi

O splendidă operă de artă dedicată lui George Enescu este amplasată într-un colţ puţin circulat din parcarea Casei de Cultură a Sindicatelor. Intitulat "Concertul", basorelieful a fost realizat de celebrul sculptor Ion Jalea. Din păcate, mult prea puţini gălăţeni au auzit măcar de superbul basorelief, iar autorităţile locale nu au făcut mai nimic pentru a-l pune în valoare.

Ion Jalea (1887-1983) a fost elev al marilor sculptori Stork şi Paciurea şi a lucrat în atelierul celebrului Bourdelle, la Paris. A sculptat, printre multe altele, monumentul CFR din faţa Gării de Nord, reliefurile obeliscului Unirii la Focşani, pe Cervantes din Piaţa Spaniei - Bucureşti, ecvestrul Decebal din Deva, statuia lui Enescu din faţa Operei… A primit Marele Premiu al Expoziţiilor Internaţionale de la Paris şi de la Barcelona. Aşadar, avem o adevărată comoară, însă ce facem cu ea?

George Enescu era un prieten al Galaţiului. Muzicianul obişnuia să vină des la Galaţi, la concerte de binefacere, dar şi să cânte în Casa Mantu, astăzi în ruină. Aici mai veneau Ion Minulescu, Ionel Teodoreanu, Mihail Sadoveanu, chiar şi Iorga. Enescu cânta şi la orga din Casa Macri, de pe Domnească nr. 80.

Trotuare pline de gropi şi de capcane

Nu trebuie să intri neapărat pe aleile dintre blocurile din Ţiglina II pentru a vedea starea de paragină în care au fost lăsate trotuarele din cartier. Chiar pe trotuarul de pe Brăilei, în apropierea CEC-ului, asfaltul este crăpat, plin de gropi, iar pe alocuri lipseşte cu totul. Pentru trecătorul neatent sau grăbit să prindă autobuzul ori verdele la semafor, trotuarul în cauză are şi câteva mici capcane de-a dreptul periculoase, aşa cum se poate vedea din imaginea alăturată.

 

Citit 9126 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 August 2018 00:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.