Rezultatele oficiale. Cum au votat gălăţenii la referendumul pentru revizuirea Constituţiei
Foto: Teodora Miron

Rezultatele oficiale. Cum au votat gălăţenii la referendumul pentru revizuirea Constituţiei
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În condiţiile unui absenteism major la referendumul pentru modificarea Constituţiei – peste 82,4 la sută dintre cetăţenii aşteptaţi la urne nu au votat – într-o secţie de votare din judeţ s-a descoperit, în seara zilei de duminică, un vot multiplu.

Din cele 573.724 de buletine de vot tipărite pentru judeţul Galaţi, la referendumul pentru modificarea Constituţiei, nu mai puţin de 481.868 au rămas neîntrebuinţate. Nici nu e de mirare în condiţiile în care, în judeţul Galaţi, s-au prezentat la urne doar 91.903 persoane, în condiţiile în care pe listele permanente erau înscrişi 522.577 de alegători. Important este, însă, cum au votat cetăţenii care au participat la referendum în judeţul Galaţi.

Biroul Electoral Judeţean Galaţi a finalizat numărătoarea voturilor şi a întocmit procesul-verbal privind rezultatele referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie.

Conform documentului, nu mai puţin de 82.625 de votanţi, adică 89,9 la sută din cei care au trecut pragul secţiilor de votare, au răspuns cu „DA”, la întrebarea tipărită pe buletinul de vot „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Alte 6.749 de persoane, reprezentând 7,3 la sută din numărul de votanţi, au spus un categoric „Nu”. Numărul voturilor nule se ridică la 2.529, deci 2,7 la sută dintre participanţii la urne şi-au anulat votul fie din neştiinţă, fie din greşeală, fie în mod deliberat.

A votat de două ori

Nu au existat voturi contestate, dar s-a înregistrat o situaţie de vot multiplu. După cum am aflat de la Biroul Electoral Judeţean, un bărbat care votase la Braşov, în cursul zilei de sâmbătă, s-a prezentat şi duminică la o secţie de votare din Lieşti. În condiţiile în care, la acest scrutin, nu a fost folosit sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), iar cetăţenii aflaţi în tranzit nu au fost obligaţi să scrie o declaraţie pe proprie răspundere că nu au mai votat la referendum, singura dovadă a faptului că a o persoană a votat era autocolantul lipit pe spatele cărţii de identitate. Revenind la situaţia de vot multiplu de la Lieşti, bărbatul apucase să introducă deja votul în urnă atunci când membrul secţiei de votare a descoperit că avea deja lipit pe cartea de identitate un autocolant, semn că mai votase la acest scrutin. Au fost chemaţi jandarmii, iar cetăţeanul s-a ales cu dosar penal pentru vot multiplu. În rest, scrutinul s-a desfăşurat fără incidente majore.

Campioni la prezenţă

În condiţiile în care centralizarea rezultatelor referendumului s-a făcut pe judeţ, nu pe localităţi, nu vă putem spune, deocamdată, cum a votat municipiul Galaţi sau comunele, dar vă putem spune care a fost prezenţa la vot. În municipiul Galaţi au votat, în total, 39.925 de cetăţeni: 37.545 pe listele permanente, 1.812 pe listele speciale şi 568 cu urna mobilă. Participarea la referendum a fost de doar 15,28 la sută. La polul opus, prezenţe record la scrutin s-au înregistrat în comunele Poiana - 52,89 la sută şi Suceveni - 49,29 la sută.

CITEȘTE ȘI: Referendum. Absenteism şi nedumerire la urne

Citit 7925 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.