Galaţiul, în competiţie pentru 50 de autobuze noi

Galaţiul, în competiţie pentru 50 de autobuze noi
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Primăria municipiului Galaţi încearcă să obţină finanţare nerambursabilă din Fondul pentru Mediu, pentru achiziţia a 50 de autobuze noi electrice hibrid. Cererea de finanţare şi documentaţia completă au fost depuse pe joi, pe 1 noiembrie 2018. Pentru aceşti bani, municipalitatea gălăţeană intră în competiţie cu toate celelalte administraţii locale.

”Achiziţia de mijloace de transport mai puţin poluante – 50 de autobuze noi electrice hibrid”, studiul de fezabilitate aferent, precum şi „Planul de calitate a aerului în municipiul Galaţi pentru dioxid de azot şi oxizi de azot (NO2/NOx), perioada 2018-2022”, sunt hotărârile pe care aleşii locali le-au votat în ultimele două luni. Documentele erau necesare pentru ca Primăria să poată solicita finanţarea în cadrul Programului privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane, program lansat de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Cerem mai puţin, în speranţa că vom primi ceva

Conform documentelor care însoţesc hotărârea, un municipiu reşedinţă de judeţ poate obţine o finanţare de 110 milioane de lei pentru înnoirea parcului auto, în cadrul acestui program lansat de Administraţia Fondului de Mediu. Aleşii locali au aprobat, însă, o valoare totală a achiziţiei de 81,3 milioane de lei (fără TVA) - cheltuieli eligibile, din care 65,1 milioane de lei (fără TVA) plus 12,3 milioane de lei (TVA), reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul pentru Mediu. Contribuţia municipiului Galaţi ar urma să fie de 20 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, adică 16,2 milioane de lei fără TVA. Consilierul local PNL Paul Găvănescu a întrebat de ce nu se merge la cota maximă care poate fi accesată - 110 milioane de lei, mărind, astfel, numărul de autobuze.

„Din informaţiile pe care noi le avem, sincer să fiu, vom încerca marea cu degetul prin acest proiect pe fondurile de Mediu. Staţi să vedem dacă ni le acceptă pe acestea 50, şi dacă nu cumva sunt deja prea multe! Noi intrăm în competiţie cu toate celelalte municipii din România, şi vom vedea cine va avea de câştigat, pentru că suma e limitată. Vom fi o surpriză pentru cei de la Bucureşti, pentru că nu ştiu dacă ne era şi nouă adresat. Dacă vor mai rămâne bani, cu siguranţă putem oricând face o şedinţă extraordinară pentru a suplimenta numărul de autobuze”, a explicat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

Nu se renunţă la credit

„S-a ivit o oportunitate în ceea ce priveşte achiziţia autobuzelor pe fonduri de mediu, şi, fiind un concurs de proiecte, nu avem garanţia că vom fi declaraţi câştigători. Nu renunţăm la credit, dar momentan încercăm să profităm de această oportunitate şi vom vedea dacă vom avea sorţi de izbândă. Dacă nu, vom încerca în continuare, pe o formă de creditare pentru a moderniza transportul în comun”, ne-a declarat edilul.

Potrivit acestuia, indiferent dacă vor fi achiziţionate cu fonduri guvernamentale sau cu bani împrumutaţi, cel mai probabil am putea vedea pe străzile oraşului primele autobuze noi-nouţe la sfârşitul anului 2019 sau începutul lui 2020. Cert este că, în prezent, operatorul public de transport, SC Transurb SA, operează 28 de trasee de autobuz cu o lungime de 467,13 km, cu 98 de autobuze, parcul de vehicule fiind în scădere faţă de anul 2017, ca urmare a casării unor vehicule uzate.

Citit 8728 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2018 10:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.