(UPDATE) EXCLUSIV VL: Patronul Liberty House, Sanjeev Gupta: ”Vom investi 330 de milioane de euro în modernizarea combinatului de la Galaţi”

(UPDATE) EXCLUSIV VL: Patronul Liberty House, Sanjeev Gupta: ”Vom investi 330 de milioane de euro în modernizarea combinatului de la Galaţi”
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

Grupul Liberty House va investi în jur de 330 milioane de euro în modernizarea combinatului de la Galaţi, în cadrul unui program ce se va derula pe o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani de zile, a declarat în exclusivitate pentru „Viaţa liberă” industriaşul Sanjeev Gupta.

Patronul grupului britanic Liberty House a fost prezent joi, 8 noiembrie, la Galaţi, pentru a se întâlni cu conducerea combinatului siderurgic şi cu reprezentanţii sindicatelor. De asemenea, în cursul zilei de vineri, 9 noiembrie, este programată şi o întâlnire, la Bucureşti, cu premierul Viorica Dăncilă. Întâlnirile au rolul de a pregăti preluarea de către grupul britanic Liberty House a combinatului de la Galaţi.

Pe agenda vizitei lui Sanjeev Gupta la Galaţi s-a aflat şi o întâlnire cu ziariştii „Vieţii libere”, ocazie cu care patronul Grupului Liberty House a abordat şi subiectul investiţiilor în combinatul de la Galaţi.

„Nu putem vorbi în detaliu despre ambiţiile investiţionale până nu finalizăm această tranzacţie, dar putem vorbi de un plan de aproximativ 330 milioane de euro, pentru următorii trei, cinci ani. Dar acesta nu este sfârşitul, ci începutul proiectelor noastre. Deocamdată informaţiile sunt limitate – odată ce vom finaliza tranzacţia, vom avea o perioadă de 100 de zile în care vom face o trece în revistă a activităţii combinatului, vom analiza în amănunt toate operaţiunile de aici, iar la finalul acestei perioade de 100 de zile vom putea anunţa mai în detaliu planul pe care îl avem aici”, a declarat Sanjeev Gupta pentru „Viaţa liberă”.

„Combinatul de la Galaţi este o afacere profitabilă”

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, ArcelorMittal a anunţat oficial, pe 12 octombrie, că a ajuns la un acord cu Liberty House privind achiziţia unor unităţi siderurgice europene, printre care şi ArcelorMittal Galaţi. Valoarea tranzacţiei este încă în stadiul unor date confidenţiale, însă Sanjeev Gupta a precizat că este vorba de „o sumă substanţială”.

„Combinatul de la Galaţi este o afacere profitabilă şi tocmai pentru că este profitabil, suma a fost una substanţială. Iar o parte importantă a afacerii este aceea că unitatea de la Galaţi va rămâne cu „bani pe masă” pentru investiţiile ulterioare, iar noi am acoperit aceşti bani”, a explicat Gupta.

Industriaşul a reconfirmat pentru „Viaţa liberă” planurile de a creşte, într-o primă etapă, producţia combinatului de la Galaţi de la două, la trei milioane de tone de oţel pe an. De asemenea, modelul de producţie în industria siderurgică introdus de Liberty House, denumit GREENSTEEL – axat pe reciclarea oţelului şi utilizarea resurselor de energie regenerabilă îşi va găsi aplicabilitate şi la Galaţi, rămâne însă de văzut forma în care el va aplicat.

„Explorăm acest lucru. De exemplu, după ce vom ajunge la o producţie de trei milioane de tone, în loc să mai repornim un furnal, poate o să facem o Oţelărie cu arc electric, un cuptor cu arc electric. Ca să ajungem la trei milioane există o claritate, ştim cum să o facem, dar peste aceste trei milioane de tone ar putea fi un al treilea furnal sau un cuptor cu arc electric”. „Şi chiar dacă vom merge numai cu furnale vom căuta soluţii pentru reducerea amprentei de carbon şi tot ce implică asta. (…) Este important şi din punct de vedere al mediului, dar şi din punct de vedere economic, pentru că preţul amprentei de carbon creşte şi va trebui să găsim soluţii cât mai prietenoase cu mediul”, a explicat Sanjeev Gupta.

Relaţii economice

Nu în ultimul rând, omul de afaceri s-a referit la discuţiile pe care le-a avut sau urmează să se desfăşoare la nivelul Guvernului României. În acest context, Sanjeev Gupta a precizat că în discuţiile cu premierul Viorica Dăncilă „vom discuta concret cum putem aprofunda relaţiile dintre Liberty House şi România”. „Am fost foarte dornici să venim în România. Avem afaceri în multe domenii, sunt multe lucruri care se pot face. Liberty House este parte a GFG Alliance şi cred că şi alte firme din grup vor dori să vină în România pentru a derula afaceri”, a mai arătat Sanjeev Gupta.

*

Liberty House, parte a GFG Alliance, este un grup internaţional cu sediul în Marea Britanie, controlat de industriaşul de origine indiană Sanjeev Gupta, specializat în producerea de oţel şi aluminiu, dar şi cu operaţiuni importante de comerţ şi materii prime, precum şi reciclarea metalelor. Printre altele, grupul se numără printre furnizorii importanţi din Marea Britanie de produse destinate sectorului auto, aviaţiei şi ingineriei specializate. De asemenea, are afaceri importante şi în Australia, ca furnizor de oţel pentru construcţii şi infrastructură, iar în SUA grupul furnizează oţel pentru sectorul auto şi nu numai. În acelaşi timp, GFG Alliance şi-a consolidat afacerile pe patru piloni cheie: producție de metale, proiectare, energie regenerabilă, servicii financiare și management imobiliar.


Grupul Liberty House va investi în jur de 330 milioane de euro în modernizarea combinatului de la Galaţi, în cadrul unui program ce se va derula pe o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani de zile, a declarat în exclusivitate pentru „Viaţa liberă” industriaşul Sanjeev Gupta.

Omul de afaceri a fost prezent astăzi, 8 noiembrie, la Galaţi, pentru a se întâlni cu conducerea combinatului siderurgic şi reprezentanţii sindicatelor. De asemenea, în cursul zilei de vineri, 9 noiembrie, este programată şi o întâlnire, la Bucureşti, cu premierul Viorica Dăncilă.  Întâlnirile au rolul de a pregăti preluarea de către grupul britanic Liberty House a combinatului de la Galaţi.

Pe agenda vizitei lui Sanjeev Gupta la Galaţi s-a aflat şi o întâlnire cu ziariştii „Vieţii libere”, ocazie cu care patronul Grupului Liberty House a abordat şi subiectul investiţiilor în combinatul de la Galaţi.

„Nu putem vorbi în detaliu despre ambiţiile investiţionale până nu finalizăm această tranzacţie, dar putem vorbi de un plan de aproximativ 330 milioane de euro, pentru următorii trei, cinci ani. Dar acesta nu este sfârşitul, ci începutul proiectelor noastre. Deocamdată informaţiile sunt limitate – odată ce vom finaliza tranzacţia vom avea o perioadă de 100 de zile în care vom face o trece în revistă a activităţii combinatului, vom analiza în amănunt toate operaţiunile de aici, iar la finalul acestei perioade de 100 de zile vom putea anunţa mai în detaliu planul pe care îl avem aici”, a declarat Sanjeev Gupta pentru „Viaţa liberă”.

După cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, ArcelorMittal a anunţat oficial, pe 12 octombrie, că a ajuns la un acord cu Liberty House privind achiziţia unor unităţi siderurgice europene, printre care şi ArcelorMittal Galaţi.

Liberty House, parte a GFG Alliance, este un grup internaţional cu sediul în Marea Britanie, controlat de industriaşul de origine indiană Sanjeev Gupta, specializat în producerea de oţel şi aluminiu, dar şi cu operaţiuni importante de comerţ şi materii prime, precum şi reciclarea metalelor. Printre altele, grupul se numără printre furnizorii importanţi din Marea Britanie de produse destinate sectorului auto, aviaţiei şi ingineriei specializate. De asemenea, are afaceri importante şi în Australia, ca furnizor de oţel pentru construcţii şi infrastructură, iar în SUA grupul furnizează oţel pentru sectorul auto şi nu numai.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 24146 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.