În judeţul Galaţi, pe parcursul anului 2018. AMENZI de peste 3,6 milioane de lei pentru MUNCA LA NEGRU

În judeţul Galaţi, pe parcursul anului 2018. AMENZI de peste 3,6 milioane de lei pentru MUNCA LA NEGRU
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În ciuda faptului că munca fără forme legale este sancţionată prin lege cu amenzi usturătoare, sute de angajatori din judeţul Galaţi continuă să se abată într-un mod sau altul de la prevederile în vigoare. Astfel, doar pe parcursul anului trecut, 113 angajatori gălăţeni au fost identificaţi de inspectorii de muncă gălăţeni folosind muncă nedeclarată. Amenzile aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi doar pentru aceste abateri s-au ridicat la peste 3,6 milioane de lei.

ITM Galaţi a efectuat, anul trecut, 1.766 de controale în domeniul relaţiilor de muncă. Cu ocazia acestor verificări, inspectorii gălăţeni de muncă au dispus aproximativ 2.500 de măsuri, printre care şi aproape 700 de sancţiuni.

Pentru a rămâne tot la cifre, 229 de persoane au fost depistate în timp de lucrau fără forme legale. "188 de persoane lucrau fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă în ziua anterioară începerii activităţii. Alte 28 de persoane prestau activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial. Zece persoane îşi desfăşurau activitatea fără ca raportul de muncă să fie transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, iar trei persoane munceau în perioada în care aveau contractul de muncă suspendat. Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de 3.821.400 de lei, din care 3.610.000 de lei pentru muncă nedeclarată", reiese dintr-un material întocmit de ITM Galaţi.

Pe lângă amenzile date, inspectorii de muncă gălăţeni au aplicat şi o serie de măsuri menite să îi încurajeze pe angajatori şi pe angajaţi să respecte legea. Astfel, la sediul ITM Galaţi au fost organizate acţiuni de informare la care au participat reprezentanţi ai angajatorilor de pe raza judeţului, din diverse domenii de activitate.

În ciuda numărului mare de sancţiuni şi a valorii amenzilor aplicate, fenomenul muncii la negru este de fapt mult mai larg răspândit. Uneori, inspectorii de muncă spun că întâmpină dificultăţi pe parcursul controalelor, din cauza înţelegerilor dintre angajat şi angajator. Identificarea unor astfel de cazuri este de multe ori practic imposibilă.

Majoritatea amenzilor pe care inspectorii de muncă le dau firmelor gălăţeni sunt contestate în instanţă. Din acest motiv, până ce dosarele în cauză nu sunt soluţionate de instanţele de judecată, ITM Galaţi nu face publice numele firmelor sancţionate.

Citit 4217 ori Ultima modificare Luni, 10 Iunie 2019 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.