Şi-au văzut munca distrusă de ploile torenţiale (FOTO)

Şi-au văzut munca distrusă de ploile torenţiale (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În ultimele zile, judeţul Galaţi a fost vizat de mai multe avertizări meteorologice. Fie că vorbim, punctual, de avertizări de Cod roşu, sau de coduri portocalii extinse pe perioade mari de timp, judeţul nostru a fost lovit din toate părţile. Ploile torenţiale au făcut prăpăd în mai multe localităţi, apa inundând case, curţi şi sute de hectare de teren agricol. Cea mai mare problemă a fost, de departe, în localitatea gălăţeană Corod, unde, conform specialiştilor, au căzut şi 100 de litri de apă pe metrul pătrat.

Potopul a venit luni, imediat după lăsarea întunericului. Oamenii s-au trezit pur şi simplu cu apa peste ei. Mulţi nu au reuşit să îşi salveze nimic, preferând să plece la rude. Conform autorităţilor, aproximativ 170 de persoane s-au autoevacuat, în urma lor rămânând munca de-o viaţă.

În timp ce ploua torenţial, pârâul Corozel a ieşit din matcă, apele sale intrând în curţile din preajmă. După ce şi-a vărsat surplusul, pârâul s-a reîntors în matcă. În urma lui însă au rămas, pe un pod din localitate, mormane de peturi şi gunoaie, semn că nepăsarea oamenilor faţă de mediu contribuie cu vârf şi îndesat la fenomenele extreme care au loc în aceste zile. 

„Nu am văzut niciodată aşa ceva”

Este mărturia unui bărbat care locuieşte în Corod de 50 de ani şi care şi-a văzut munca acoperită de ape. Atât curtea casei, cât şi o parte din imobil, au avut de suferit din cauza apelor. „Nu am văzut niciodată aşa ceva. A plouat tare de tot şi ne-a inundat. Am avut apă şi în casă, iar curtea este plină”, ni s-a plâns localnicul.

Pe strada de lângă pârâul Corozel, toate curţile s-au transformat în piscine. Oamenii s-au văzut neputincioşi în faţa puhoaielor, mulţi dintre ei spunând că se bucură că măcar au scăpat cu viaţă. ”A fost apa de un metru şi jumătate în curte. S-a retras, dar în casă este prăpăd”, ne-a spus un bărbat, care ne-a invitat să ne arate casa. Noroiul a acoperit covoarele de pe jos, iar podeaua începuse deja să se scorojească. ”Bine că am scăpat cu viaţă şi că vine vara. Se usucă, dar nu ştiu cum vom mai putea locui aici pentru că este multă umezeală. Oricum nu avem unde să ne duce şi nu are cine să ne ajute”, ne-a spus Lache Sandu.

Forţe sporite în teren

În urma acestor fenomene s-a cerut ajutor, în localitate fiind trimişi 50 de pompieri, mai multe autospeciale, două motopompe de mare capacitate, 20 de pompe remorcabile, două motopompe transportabile şi trei bărci. Intervenţiile s-au făcut punctual, fiind coordonate de şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, col. Ion Toma, şi de prefectul judeţului, Dorin Otrocol. 

La miezul nopţii, pompierii lucrau intens la evacuarea apelor din case şi curţi. ”A fost o rupere de nori în amonte şi un vârf de viitură pe pârâul Corozel, ceea ce a dus la inundarea părţii de jos a localităţii Corod. Au fost inundate 63 de case. Se lucrează la capacitate mărită pentru evacuarea apei”, ne-a explicat lt.col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU.

Noroiul se curăţă, durerea rămâne

Noaptea a trecut, iar de la primele ore ale dimineţii localnicii au început să îşi evalueze pagubele. Pe lumină, lucrurile arătau mult mai rău decât pe timpul nopţii. Apele s-au retras, în urma lor rămânând semnele de pe pereţi şi foarte mult noroi. Cei mai mulţi dintre cei loviţi de năpastă sunt oameni în vârstă, care au încercat, pe cât posibil, să îşi mai salveze din bunuri. Pompierii şi jandarmii le-au dat o mână de ajutor la curăţarea noroiului din case şi curţi. Din păcate, oricât de mult ar fi vrut, militarii nu au putut să cureţe şi durerea din sufletele oamenilor care şi-au văzut munca de-o viaţă distrusă.

„Suntem supăraţi foarte tare. De ani de zile aşteptăm să facă autorităţile locale ceva să nu ne mai inundăm. Nu fac nimic, iar noi ne vedem munca acoperită de ape o dată la câţiva ani. Eu de două nopţi nu dorm. Am auzit că  nu se opreşte aici şi că va mai ploua. Cine ne despăgubeşte pe noi pentru toate aceste pierderi?”, ne-a întrebat, mai mult retoric, Maria Taşcă.

În timp ce unii îşi arătau supărarea, alţii păreau resemnaţi. „Nu cred că voi primi eu despăgubiri sau ceva, dar mă bucur că cineva a venit în curtea mea să vadă ce mi s-a întâmplat. Măcar atât, să ştiu că au văzut şi alţii”, ne-a spus femeia.

Mai multe echipe au mers ieri în curţile şi casele oamenilor pentru a vedea pagubele create de ape. De asemenea, autorităţile au încercat să stabilească şi ce pagube au avut localnicii cu solarii, aceştia susţinând că investiţiile lor s-au dus pe apa… Corozelului.

Până la stabilirea pagubelor şi până să primească vreo despăgubire, oamenii se uită îngroziţi spre cer şi se roagă ca ploile să îi ocolească. Asta în condiţiile în care judeţul Galaţi se află sub avertizare de Cod portocaliu până joi, 06 iunie, inclusiv.

Foto: Iulia Kelt, Teodora Miron

Ministrul Mediului a împins maşina DSP

În urma efectelor devastatoare produse de ploile torenţiale şi de revărsarea pârâului Corozel, la Corod a venit, într-o vizită de lucru, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş. Acesta a venit cu o echipă de specialişti, urmând să primească de la aceştia sfaturi pentru ca fenomenele de luni seară să nu se mai repete. Astfel, Deneş a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că aşteaptă ca specialiştii să vadă ce îndiguiri trebuie făcute şi unde, dar şi ce alte măsuri ar mai trebui luate pentru a fi evitate revărsările de ape. Pentru a vedea cu ochii lui ce a fost în teren, Ioan Deneş a mers la digul din localitate unde a stat minute în şir de vorbă cu echipa cu care a venit.

La plecare, o maşină a Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi a rămas împotmolită în noroi. Mai multe persoane au încercat să împingă autoturismul, printre ei numărându-se şi ministrul.

Nu ştim dacă ajutorul acestuia a fost cel care a făcut diferenţa, dar, până la urmă, maşina a reuşit să iasă din noroi şi să îşi continue drumul.

Matca, la un pas de inundaţii

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad a trimis un comunicat de presă prin care anunţă că „precipitaţiile abundente din 3 iunie au generat producerea unei viituri provenite din scurgeri de pe versanţi şi creşterea substanţială a debitului pârâului Corozel, fapt ce a produs ieşirea din albie a acestuia şi inundarea satului Corod. Într-un interval scurt de timp, precipitaţiile în zona Corod au fost de peste 70l/mp".

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru zona bazinului hidrografic a râului Corozel avertizări de fenomene meteorologice periculoase, Cod Portocaliu, iar avertizarea nu a rămas fără efecte.

"Specialiştii din cadrul ABA Prut-Bârlad au intervenit noaptea trecută pentru asigurarea tranzitării viituri şi scurgerea cât mai rapidă a apei din zona de intravilan a comunei Corod. De asemenea, în aval de localitatea amenţionată au fost luate măsuri de pregolire a acumulării permanente Corod, astfel încât viitura să fie atenuată pentru a se evita inundarea comunei Matca", se mai arată în comunicat.

Citit 7957 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.