UPDATE. Mii de gălăţeni au salutat intrarea bricului „Mircea” în Portul Galaţi! (GALERIE FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

UPDATE. Mii de gălăţeni au salutat intrarea bricului „Mircea” în Portul Galaţi! (GALERIE FOTO)
Bricul "Mircea" şi-a început marşul pe Dunăre
Evaluaţi acest articol
(44 voturi)

UPDATE, marți, 17 septembrie 2019 | Bricul „Mircea” – ambasador şi navă-şcoală a Forţelor Navale – a ajuns astăzi, 17 septembrie, la Galaţi! La ora 17,00 fix, nava a ancorat lin în apropiere de Palatul Navigaţiei, la pontonul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, fiind întâmpinată de sute de gălăţeni nerăbdători să vadă şi să viziteze nava. Desigur, pentru a primi un oaspete atât de însemnat pentru tradiţia militară şi navală, de faţă au fost prezente şi cele mai înalte oficialităţi locale şi judeţene ale Galaţiului.

La bordul navei, onorurile de gazdă au fost făcute chiar de comandorul Mircea Târhoacă, comandantul bricului "Mircea", alături de care au stat ofiţeri din comandamentul Forţelor Navale, dar şi tinerii cadeţi, puşi „la patru ace”, aşa cum stă bine unor viitori ofiţeri ai marinei române! Atmosfera de sărbătoare a fost completată de arborarea Marelui Pavoaz, dar şi de acordurile festive ale fanfarei Muzica Militară a Forţelor Navale.

La bordul navei, ceremonia de sosire a debutat cu un scurt moment religios, de mulţumire pentru protecţia divină de care bricul „Mircea” s-a bucurat în cei 80 de ani de când nava cutreieră mările. În toţi aceşti ani, nava a parcurs 300.000 de mile marine, adică de 14 ori lungimea Ecuatorului! Dar legătura dintre Bricul „Mircea” şi Galaţi este mult mai profundă, nu a uitat că amintească comandorul Mircea Târhoacă: „Primul marş al bricului „Mircea”, după ce a ajuns în ţară, în 1939, a fost aici, la Galaţi, unde s-a lansat prima navă militară construită într-un şantier naval românesc – puitorul de mine „Amiral Murgescu”. Sperăm că, în continuare, Galaţiul să construiască şi alte nave militare….”.

Iar dacă am amintit de istorie, unul dintre momentele ce au dat culoare festivităţilor ceremoniei  de sosire a fost evocarea tradiţiei navale la Galaţi, în costume de epocă, oferită de filiala gălăţeană a Asociaţiei de reconstituire istorică „Tomis”. Şi pentru că celebrul Pânzar Moldovenesc tot la Galaţi şi-a avut rădăcinile, o efigie a domnitorului Ştefan cel Mare a fost oferită echipajului bricului „Mircea”, pentru a-l inspira şi ocroti pe mările lumii.

În tot acest timp, silueta zveltă a Bricului „Mircea” a făcut ca Faleza Dunării să se umple de miile de gălăţeni dornici să admire nava. Publicul a putut urca la bord încă din seara zilei de marți, însă „orele de foc” vor fi miercuri, 18 septembrie, când nava va putea fi vizitată de gălăţeni între  9,00 – 13,00 şi 15,00 – 19,00.

Joi, la primele ore ale dimineţii, bricul „Mircea” va ridica ancora și se va îndrepta spre Brăila, ultima etapă a marşului pe Dunăre. Dar acesta nu va fi decât un scurt episod în faţa celor alte zeci de mii de mile marine pe care bricul „Mircea” le are înainte în anii ce vor veni, în slujba Forţelor Navale şi a noilor generaţii de marinari ai României.

CITEȘTE ȘI: Bricul „Mircea”, de la Galaţi la expediţia în jurul lumii!

Bricul „Mircea” ajunge astăzi la Galaţi! INVITAȚIE la bordul navei-şcoală a Forţelor Navale | Bricul „Mircea” – legendara navă-şcoală a Forţelor Navale – soseşte astăzi, 17 septembrie, la Galaţi, venind de la Tulcea, în marşul de instrucţie prin porturile dunărene menit să marcheze 80 de ani de activitate în serviciul marinei române.

După cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, bricul „Mircea” are programată, în perioada 14-23 septembrie, vizitarea porturilor din Tulcea, Galaţi şi Brăila.

„În premieră, marinarii militari adresează publicului din trei porturi dunărene (Tulcea, Galați și Brăila) invitația de a vizita cea mai prețuită navă a Marinei Militare Române, care a parcurs peste 300.000 de mile marine, de-a lungul timpului, adică de 14 ori lungimea Ecuatorului”, se precizează într-un comunicat de presă al Forţelor Navale.

Bricul „Mircea” a intrat pe 15 septembrie pe braţul Sulina şi a navigat în amonte, până la Tulcea, unde a fost întâmpinat cu căldură de mii de iubitori ai istoriei, ai tradiţiei militare şi navale.

De la Tulcea, bricul „Mircea” îşi va continua marşul pe Dunăre şi va ajunge la Galaţi astăzi, 17 septembrie, în jurul orei 17,00, nava urmând să fie ancorată în zona Palatului Navigaţiei şi deschisă publicului spre vizitare.

„După ceremonia de sosire a navei, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert pe faleză, de la ora 17,30 la ora 19,00. Gălățenii sunt invitați să viziteze nava, conform următorului program: marți, 17 septembrie, orele 17,30-19,00; miercuri, 18 septembrie, orele 9,00-13,00 și 15,00-19,00”, se arată în informaţiile furnizate de Forţele Navale.

Trebuie să ştiţi că legătura dintre bricul „Mircea” şi Portul Galaţi este una de suflet. Asta pentru că, în 1939, după sosirea în ţară, de la şantierele navale din Hamburg, înainte de primul marş de instrucţie pe mare, bricul "Mircea" şi-a făcut primul voiaj de pregătire pe… Dunăre. Velierul a ajuns la Galaţi pentru a participa, pe 14 iunie, în şantierul naval gălăţean, la ceremonia de lansare a primei nave de război construite în România - puitorul de mine "Amiral Murgescu". La ceremonia de la Galaţi a fost prezent inclusiv Regele Carol al II-lea, însoţit de tot Guvernul, ocazie cu care a vizitat şi bricul "Mircea". Mai mult, actualul bric „Mircea” a preluat ştafeta pregătirii noilor generaţii de ofiţeri de marină de la primul bric "Mircea", care a fost nava de instrucţie a şcolii de marină de la Galaţi.

Media

ROMÂNIA ÎN 1939 : ZILE ÎNCA DE PACE, ZILE DE RĂZBOI ( Romania 1939, Days of Peace, Days of War ! ) Fragmente...

Posted by Nikos Lados on Thursday, July 20, 2017
Citit 28844 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2019 08:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.