Combinatul a intrat, oficial, în ”epoca Liberty”

Combinatul a intrat, oficial, în ”epoca Liberty”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Un ministru român şi un ambasador britanic, alţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, peste 300 de membri ai comunităţii de afaceri, diplomaţi, clienţi, furnizori, parteneri sociali, angajaţi şi jurnalişti au participat ieri, 19 septembrie, la ceremonia de inaugurare a operațiunilor Liberty la Combinatul Siderurgic din Galaţi. Practic, evenimentul a marcat intrarea oficială a combinatului gălăţean în „epoca Liberty” şi în alianţa GFG din care Liberty face parte.

„Este un moment foarte emoţionant pentru mine, care îmi aduce aminte de începuturile mele în afaceri. În 1982, un prim contract l-am încheiat cu combinatul de la Galaţi. Iar primul birou din afara Regatului Unit l-am deschis la Bucureşti. Iată de ce pentru mine este ceva deosebit să cumpăr acest combinat şi să-i asigur un viitor privilegiat”, a declarat, în deschiderea evenimentului de ieri, Sanjeev Gupta, miliardar britanic de origine indiană şi proprietarul Grupului Liberty, cel care a preluat combinatul gălăţean de la fostul proprietar, ArcelorMittal. Gupta a venit la Galaţi alături de cei trei copii ai săi şi de alţi membri ai familiei, printre care şi tatăl lui.

Aşa cum „Viaţa liberă” a mai anunţat, Liberty are planuri ambiţioase de a creşte producţia de oţel a combinatului, de la două la cel puţin trei milioane de tone anual. Pentru acest lucru, Sanjeev Gupta a afirmat că vor fi investite peste 200 de milioane de euro, în următorii cinci ani, în combinatul siderurgic gălăţean, pentru a-l susţine să redevină o forţă majoră în industria siderurgică românească şi cea globală. Un prim exemplu al acestui angajament îl reprezintă noua linie de tăiere în foi din cadrul Laminorului de Benzi la Cald (LBC), o investiţie de aproximativ 3,5 milioane de euro care va genera o gamă complet nouă de produse şi clienţi pentru Liberty Galaţi. „Avem, de asemenea, un acord cu sindicatele locale, de a menţine numărul salariaţilor cel puţin la acelaşi nivel. Bineînţeles, dacă va creşte producţia, va creşte şi numărul angajaţilor”, a completat Jon Bolton, director executiv al Liberty Steel Continental Europe.

„Combinatul din Galaţi este cel mai important activ din portofoliul nostru”, a continuat Sanjeev Gupta, care a recunoscut că Liberty Galaţi se află, totuşi, în faţa unei mari provocări: preţurile la energie şi gaze în România sunt printre cele mai mari din Europa, de trei ori mai mari ca în Franţa, de exemplu. Există deja demarate discuţii cu Guvernul României pentru a beneficia de prevederile aprobate de Comisia Europeană conform cărora industriile energofage, aşa cum e combinatul gălăţean, pot primi bani înapoi din efortul fiscal pe care îl fac.

Odată cu finalizarea achiziţiei de către Liberty, situaţia combinatului a intrat într-o perioadă de evaluare de 100 de zile, o perioadă de analiză în profunzime, care va expira la sfârşitul lunii noiembrie. Alte decizii importante se vor lua după cele 100 de zile, printre care şi o eventuală redeschidere a Furnalului 3.

Citit 5736 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 01:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.