Galaţiul câştigă prima bătălie pentru Cartierul Cantemir

Galaţiul câştigă prima bătălie pentru Cartierul Cantemir
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Galaţiul a înregistrat o primă victorie în procesul intentat de Guvernul României – pe vremea când era condus de brăileanul Mihai Tudose – prin care i se cere să restituie terenul folosit pentru agricultură din Cartierul Dimitrie Cantemir. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins cererea de chemare în judecată ca fiind neîntemeiată, ba mai mult, au obligat reclamantul, adică Guvernul, la plata către pârâţi (Municipiul Galaţi, reprezentat prin primar, şi Consiliul Local Galaţi) a sumei de 5.232 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată acordate parţial (cheltuieli cazare, transport). Hotărârea nu este definitivă.

„Este cea mai bună formă în care un pseudo-război, pe care au tot încercat unii să-l pună pe tapet, se poate stinge odată pentru totdeauna. Pentru alungarea tuturor suspiciunilor şi scenariilor legate de teren, instanţele să spună: «Da, a greşit Galaţiul, deci trebuie să remedieze situaţia», sau «A avut dreptate Galaţiul, brăileni, împăcaţi-vă cu ideea»”, ne declara primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, atunci când Guvernul României a dat municipiul în judecată. S-a întâmplat la finele lui 2017, un an în primăvara căruia autorităţile gălăţene şi brăilene păreau mai convinse ca niciodată că „timpul orgoliilor a trecut!” şi că vor apărea proiecte comune şi lucruri frumoase pe linia Galaţi - Brăila. Se prefigura (a câta oară?!) constituirea Asociaţiei intercomunitare "Dunărea de Jos", menite să ducă la realizarea zonei metropolitane. Dar totul s-a spulberat din cauza unei dispute pentru sediu şi a solicitării Guvernului condus la vremea aceea de brăileanul Mihai Tudose.

Istoria, pe scurt

În septembrie 2017, Cabinetul Mihai Tudose a adoptat un Memorandum prin care i-a solicitat Consiliului Local Galaţi terenul de 665,29 hectare din comuna Vădeni, judeţul Brăila, parte a celor o mie de hectare pe care oraşul nostru le-a primit în 2002 pentru construcţia Cartierului Cantemir. Motivaţia Executivului era aceea că terenul "nu este utilizat potrivit destinaţiei stabilite iniţial", fiind închiriat pentru agricultură. În octombrie 2017, un proiect de hotărâre privind transferul suprafeţei la stat a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Galaţi de primarul Ionuţ Pucheanu, pe motiv că trebuie „reanalizat”. Reacţia Guvernului? A cerut instanţei de contencios administrativ şi fiscal să oblige autorităţile gălăţene să emită o hotărâre privind trecerea terenului din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului. Obiectul cauzei îl constituia "obligare emitere act administrativ", potrivit informaţiilor postate pe portalul instanţei, şi a ajuns de pe rolul Tribunalului Bucureşti la Curtea de Apel Bucureşti.

„Poate e mai bine aşa, Dacă va fi să pierdem, ne vom supune hotărârii instanţei. Cred, în continuare, că acel teren poate deservi intereselor ambelor comunităţi. Există o serie de proiecte, la nivel de idee, de intenţie”, afirma, la acel moment, primarul Galaţiului.

Decizia instanţei

Pe 27 noiembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti a dat dreptate Galaţiului. Potrivit informaţiilor de pe portalul instanţei, a fost respinsă nu numai cererea de chemare în judecată formulată de Guvern, ca fiind neîntemeiată, ci şi cererea de intervenţie voluntară accesorie formulată în favoarea reclamantului, a Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, ca fiind, de asemenea, neîntemeiată. „Obligă reclamantul la plata către pârâţi a sumei de 5.232 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată acordate parţial (cheltuieli cazare, transport). Respinge restul pretenţiilor pârâţilor de acordare a cheltuielilor de judecată ca fiind neîntemeiate”, a hotărât instanţa. Hotărârea 2565/2019 are drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea se va depune la Curtea de Apel Bucureşti.

Pentru că nici pe portalul Curţii de Apel nici pe cel al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu există informaţii privitoare la un eventual recurs, am fost curioşi dacă procesul s-a încheiat. Primăria municipiului Galaţi ne-a comunicat că, până în acest moment, nu i-a fost comunicată hotărârea instanţei. Abia după ce hotârârea va fi comunicată ambelor părţi vom afla dacă va exista şi un al doilea proces, recursul, sau Guvernul României va pune punct acestui război.

Agricultură până în septembrie 2022

Conform încheierilor de şedinţă de pe parcursul procesului, pârâţilor li s-a cerut să depună la dosar Hotărârea Consiliului Local nr. 309/2017 care are ca obiect închirierea prin licitaţie publică a suprafeţei de 655,29 ha cu destinaţia de teren agricol. Conform datelor noaste, terenul în cauză este închiriat până la data de 30 septembrie 2022 cu 2.250 lei/ha/an agricol, preţ indexat an de an.


Citit 8327 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2020 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.