Măştile medicinale, de negăsit în farmacii. Preţurile măştilor pentru spitale au crescut de zeci de ori

Măştile medicinale, de negăsit în farmacii. Preţurile măştilor pentru spitale au crescut de zeci de ori
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Gălăţenii care, în această perioadă, caută măşti medicinale în farmacii se izbesc de acelaşi răspuns: "Nu mai avem!". Încă de acum câteva săptămâni, stocurile farmaciilor au fost repede epuizate, ca urmare a cererii mari. Cum măştile de protecţie lipsesc şi din depozitele furnizorilor, farmaciile nu şi-au mai putut reînnoi stocurile. Mai mult, aceste obiecte lipsesc şi din magazinele online.

Potrivit Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), în momentul de faţă, farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta, ca urmare a lipsei de stoc la nivel de producători (naţional şi internaţional).

"Datele din piaţă relevă că producţia şi livrarea de măşti de protecţie sunt prioritare pentru Republica Chineză. De asemenea, aceste măşti sunt un produs realizat preponderent în China, care, din cauza răspândirii masive a virusului, nu mai poate onora producţia. În ceea ce priveşte costumele de protecţie, farmaciile nu comercializează astfel de produse. Distribuitorii nu comercializează măşti de faţă şi nici costume de protecţie", se arată într-un comunicat transmis de ADRFR.

Conform sursei citate, membrii ADRFR "au căutat furnizori suplimentari pentru a acoperi cererea fără precedent de măşti de protecţie, dar din păcate producători specializaţi pe această nişă nu au suplinitori", prin urmare nu se poate "discuta despre o producţie suplimentară".

"În plus faţă de protecţia cu ajutorul măştilor de faţă, recomandăm o urmare riguroasă a regulilor de igienă de bază: spălatul pe mâine cât mai des, igienizarea şi dezinfectarea cu produse specifice. În farmacii sunt disponibile stocuri proporţionale cu vânzarea produselor pentru dezinfectarea mâinilor şi a suprafeţelor", se precizează în comunicatul ADRFR.

Preţuri de speculă, stocuri lipsă

O simplă căutare pe internet ne arată că nici în mediul online lucrurile nu diferă cu mult în această privinţă. Un set de 50 de măşti faciale de unică folosinţă costă 350 de lei, mult mai mult decât înainte de izbucnirea isteriei cauzate de coronavirus. În ciuda preţului mult umflat, produsul este însă oricum indisponibil.

Medicii atrag atenţia că măştile clasice de unică folosinţă sunt eficiente pentru persoanele care deja sunt bolnave şi care astfel nu mai răspândesc virusurile în jur cu atât de multă uşurinţă. Pentru cei care vor însă să le poarte în scop preventiv, aceste măşti nu sunt eficiente, deoarece nu împiedică în totalitate microbii să intre în căile respiratorii.

Preţurile măştilor sanitare pentru spitale au crescut de zeci de ori

Furnizorii de măşti medicinale de protecţie au crescut şi de câteva zeci de ori preţurile acestor materiale sanitare, în contextul crizei generate de coronavirus, motiv pentru care spitalele sunt nevoite acum să plătească sume mult mai mari, din veniturile proprii, pentru achiziţia lor.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi este cea mai mare unitate sanitară cu paturi din judeţul Galaţi şi una dintre cele mai mari din Moldova. Necesarul de măşti sanitare de protecţie al spitalului este foarte mare, pe toată durata anului, dar nevoia este cu atât mai mare în sezonul rece.

”În decembrie, pentru fiecare mască sanitară de protecţie plăteam între 0,08 şi 0,1 lei. La ultima achiziţie făcută pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, preţul crescuse deja la 1,39 de lei pentru o mască. Acest lucru se întâmpla săptămâna trecută, iar măştile cumpărate astfel vor acoperi nevoile spitalului pentru următoarele două luni. În prezent însă, preţul pentru aceeaşi mască a crescut chiar şi la zece lei, dar mulţi furnizori nu mai au stocuri nici măcar cu acest preţ, astfel încât nu pot onora comenzile”, a declarat, pentru „Viaţa liberă”, ec. Alina Dobrea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Andrei” Galaţi.

Bursa măştilor sanitare

Şi alte spitale din Galaţi şi din ţară se confruntă cu probleme similare. Banalele măşti medicinale au ajuns, în doar câteva săptămâni, să coste şi de peste 100 de ori mai mult, la fel cum se întâmplă cu acţiunile la bursă. Măştile medicinale sunt folosite în special în blocurile operatorii şi în secţiile de terapie intensivă. În timpul sezonului gripal, acestea sunt însă utilizate în mai toate secţiile spitalului, de personalul medical, de pacienţi şi de studenţii la medicină.

Criza de măşti sanitare s-a extins deja la nivel internaţional. Estimările arată că 80 la sută dintre măştile medicinale de protecţie sunt produse în China. Acum, din cauza epidemiei de coronavirus, toate măştile care în mod normal mergeau către export rămân în ţară. Mai mult, China a ajuns chiar să importe măşti fabricate în alte ţări.

CITEȘTE ȘI: Linie telefonică pentru informaţii legate de COVID-19

Citit 6586 ori Ultima modificare Vineri, 28 Februarie 2020 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.