UPDATE CORONAVIRUS. O nouă suspiciune de coronavirus la un copil din județul Galați

UPDATE CORONAVIRUS. O nouă suspiciune de coronavirus la un copil din județul Galați
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

UPDATE, miercuri, 4 martie - O nouă suspiciune de coronavirus în județul Galați. De data această este vorba despre un copil de un an și două luni, din Pechea. Copilul era în izolare la domiciliu, alături de familia sa, după ce tatăl lui a revenit din Italia pe data de 23 februarie. Copilul a fost adus, împreună cu mama sa, cu izoleta, la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați. Aici, medicii l-au preluat, l-au consultat și i-au prelevat probe pentru testarea pentru coronavirus.

”Am preluat un pacient, de un an și două luni, din Pechea, intrat în contact cu tatăl, care se află în a opta sau a noua zi de izolare după ce a tranzitat Italia și a revenit acasă pe 23 februarie. Sunt cinci membri ai familiei, niciunul nu prezintă simptomatologie. Pacientul s-a prezentat cu rinoree apoasă, febră 39,5, dispnee și tuse productivă. Momentan starea pacientului este stabilă. S-au recoltat probe ce urmează a fi trimise la București pentru investigații suplimentare”, ne-a declarat Gabriela Lupășteanu, medic la Spitalul de Boli Infecțioase Galați. Acesta este al treilea copil care ajunge cu suspiciune de coronavirus la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați. Testele celorlalți doi copii au ieșit negative, la fel cum au ieșit și testele celor trei adulți internați la unitatea medicală.


UPDATE, marți, 3 martie - Veşti bune de la Institutul „Matei Balş”, acolo unde au fost prelucrate probele prelevate de la cei doi copii minori internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase cu suspiciune de coronavirus. Testele trimise la Bucureşti au ieşit negative, aşa că părinţii celor doi copii, unul în vârstă de cinci ani, iar celălalt în vârstă de trei ani, pot răsufla uşuraţi. Până acum, toate cele cinci teste prelevate de la persoanele suspectate de coronavirus au avut rezultate negative. 

În afară de cele cinci persoane internate la spitalul de Boli Infecţioase, patru persoane sunt în continuare în carantină în centrul special, iar 429 sunt în izolare la domiciliu. 

Între timp, Direcţia de Sănătate Publică a început controalele, inspectorii verificând atât persoanele aflate în carantină, cât şi toate unităţile unde este afluenţă mare de public şi instituţiile publice unde se lucrează cu publicul. În urma acestor controale, inspectorii DSP Galaţi au aplicat şi o amendă, în valoare de 2.000 de lei, unei unităţi de tip supermarket. Amenda a fost aplicată din cauză că agentul economic nu avea materiale de curăţenie şi dezinfectant, dar nici săpun şi dispensere la toalete.


UPDATE, luni, 2 martie 2020 - Încă un copil a ajuns cu febră la Spitalul de Boli Infecţioase


Veşti bune primite de autorităţile gălăţene de la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, acolo unde au fost prelucrate probele prelevate de la pacienţii suspectaţi de coronavirus.

Primele trei probe prelevate sâmbătă dimineaţă sunt negative, aşa că cei trei gălăţeni veniţi din Italia sau care au luat contact cu persoane venite din peninsulă pot răsufla uşurate. Este vorba despre persoana venită din zona Lombardiei, despre taximetristul care făcea curse între Otopeni şi Galaţi, transportând gălăţeni veniţi din Italia, dar şi despre persoana care a prezentat simptome în ultima zi de izolare la domiciliu. Autorităţile aşteaptă acum rezultatele prelevate de la doi copii minori, care au prezentat simptome şi au fost internaţi, alături de mamele lor, la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi. „Avem cinci persoane internate la secţia de Boli infecţioase, la care se adaugă două mame, pentru că avem doi copii, unul de cinci ani, cel transportat la spital sâmbătă noapte, şi unul de trei ani. Copilul de trei ani a ajuns aseară (n.r. – duminică) la urgenţe. Copilul nu a fost în Italia, doar părinţii au fost plecaţi în Italia şi au revenit în ţară pe 18 februarie. Aceştia au apelat, duminică seară, serviciul 112, copilul având febră şi stare de vomă. A fost preluat de ambulanţa specializată, au fost prelevate probe şi au fost trimise la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti. Am fost informaţi că primele trei analize, care au fost prelucrate la Institutul „Matei Balş”, au fost negative, aşteptăm şi pentru celelalte două persoane, pentru cei doi minori, rezultatele în cursul zilei de luni (2 martie 2020, n.a.) sau marţi (3 martie 2020, n.a.) dimineaţă. Copiii sunt în stare bună, ca şi ceilalţi trei pacienţi internaţi, au răspuns la tratamentul administrat de specialiştii de la Boli Infecţioase şi în prezent starea este ameliorată şi nu sunt probleme”, ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi.

Conform datelor oficiale de luni, 392 de gălăţeni se aflau în izolare la domiciliu. Acestora li se adaugă şi cele patru persoane aflate de o săptămână în carantină în centrul amenajat în acest scop.  

În acest context, Consiliul Judeţean Galaţi intenţionează, la solicitarea medicilor, să achiziţioneze un aparat special pentru testarea mai multor tipuri de viruşi, printre care şi coronavirusul. Un astfel de aparat costă între 600.000 şi 800.000 de lei, urmând să fie instalat la Spitalul Judeţean Galaţi. Pentru că procedurile de achiziţie sunt de lungă durată, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, ia în calcul varianta ca un astfel de aparat să fie luat în comodat de la o firmă specializată, spitalul urmând să plătească doar consumabilele.


UPDATECopil de cinci ani, suspect de coronavirus, internat la Boli Infecțioase Galați | Un copil de doar cinci ani, întors, vineri seară, 28 februarie 2020, în Galați, a ajuns de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase, fiind suspect de infectare cu coronavirus. Copilul s-a întors cu părinții din localitatea Cremona, regiunea Lombardia, acolo unde au fost semnalate zeci de cazuri de coronavirus. Familia a venit din Italia cu avionul, iar pe aeroportul Otopeni au fost luați în evidență de autorități. În cursul zilei de sâmbătă, copilul a început să se simtă rău, motiv pentru care mama a luat legătura cu medicul de familie.

Copilul a fost transportat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecţioase:

Foto, de Teodora Miron

”Este vorba despre un copil de cinci ani, care a ajuns aseară (n.r. vineri) în Galați și astăzi (n.r. sâmbătă) după-amiază am fost informați de medicul de familie că prezintă febră și dureri în gât. Drept urmare, am luat legătura cu autoritățile sanitare și cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și s-a decis trimiterea autospecialei și a izoletei pentru a transporta copilul la spital și pentru a recolta probe, urmând a fi transmise la București. Copilul a venit aseară, împreună cu părinții din Italia, au venit cu avionul, au aterizat pe Otopeni și astăzi au stat toată ziua izolați la domiciliu. Ei au venit din Lombardia, dintr-o localitate de acolo, o localitate afectată de coronavirus”, ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Foto, de Teodora Miron

Imediat ce a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase, copilul a fost preluat de medici, care l-au consultat și i-au prelevat probe. ”La intrarea în țară, la aeroport, părinții au urmat procedura cunoscută pentru declararea simptomatologiei și a contactelor din zona respectivă, dar, în cursul zilei de astăzi, copilul a prezentat febră și o simptomatologie respiratorie minimă, care a impus investigarea și izolarea lui în Spitalul de Boli Infecțioase, unde s-au prelevat probe pentru depistarea coronavirusului, dar și a altor infecții respiratorii. Copilul este venit cu mămica, urmează să stabilim o procedură de izolare a sa”, ne-a explicat medicul Manuela Arbune, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase Galați.

Imagini video primite pe Facebook:

Tatăl copilului a rămas în izolare la domiciliu, fiind asimptomatic.

Acesta este al patrulea caz de internare la Spitalul de Boli Infecțioase, alte patru persoane fiind, în continuare, în carantină la centrul special. Alte 342 de persoane sunt izolate la domiciliu după ce au revenit din diferite zone ale Italiei.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase așteaptă acum rezultatele de la Institutul Cantacuzino din București, iar până când se va stabili dacă cei patru pacienți au sau nu virusul COVID 19, aceștia vor rămâne internați.

”Facem eforturi foarte mari, mai ales că a trebuit să facem față foarte repede și să ne aprovizionăm cu materiale și toate resursele necesare. Am avut sprijinul Consiliului Județean, care ne-a susținut pentru a dispune de toate facilitățile și materiale pentru a ne putea desfășura toate aceste activități”, a conchis medicul Manuela Arbune.

Pe plan național, 49 de persoane în carantină şi 7.893 izolate la domiciliu

Doar doi dintre cei trei pacienţi depistaţi pozitiv cu COVID-19 pe teritoriul României mai sunt purtători ai virusului, bărbatul din Gorj, primul caz din România, fiind declarat vindecat. "Dintre cele trei persoane depistate pozitiv pe teritoriul României, doar doi pacienţi mai sunt purtători ai virusului. Prima persoană diagnosticată, bărbatul din judeţul Gorj, a fost declarată vindecată, după ce două teste, efectuate la un interval de 24 de ore unul de celălalt, au ieşit negative. Starea celorlalţi doi pacienţi este staţionară", anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

Pacientul internat la Timişoara nu prezintă simptome, iar simptomele pacientului de la Cluj-Napoca sunt ameliorate.

Duminică, 1 martie, la nivel naţional, erau 49 de persoane în carantină şi 7.893 de persoane în izolare la domiciliu. Faţă de cifrele comunicate sâmbătă, pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu se înregistrează o scădere, pentru că persoane introduse iniţial în izolare au ieşit din perioada de incubaţie a virusului, de 14 zile.


Trei persoane izolate la spital, patru în carantină și 224 izolate la domiciliu | Autoritățile gălățene sunt în alertă după ce trei persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase cu suspiciune de coronavirus. ”Sunt trei persoane internate la Spitalul de Boli Infecțioase, care prezintă o simtomatologie a unei boli de sezon. Avem o persoană care vine din zona Lombardiei, o altă persoană care a intrat în contact cu persoane care vin din Italia, iar cea de-a treia persoană este una care este în cea de-a 14-a zi de izolare, dar pentru că a prezentat simptome am decis să îi prelevăm probe. Probele au fost trimise la București și așteptăm rezultatele”, ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Una dintre persoanele internate în Spitalul de Boli Infecțioase a creat probleme în momentul în care a aflat care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte, fiind suspectat de coronavirus. ”Persoana respectivă a prezentat o simtomatologie respiratorie. A sunat singur la 112. A fost adus de ambulanță de la domiciliu. La început, am putut să obținem informații despre dânsul, ca mai apoi să devină deosebit de recalcitrant. L-am lăsat în camera de internări. Am încercat să îl ducem la pavilionul de izolare, a mers până la ușă, a proferat tot felul de cuvinte necorespunzătoare la adresa personalului, personal care format din trei doamne - infirmiera, asistența și medicul. Nu voia să rămână internat, a refuzat pur și simplu să fie internat, a refuzat să ne dea documentele, buletin, card, ca să îi putem face o formă de internare. Când a auzit care sunt regulile a devenit agitat. L-am adus înapoi în camera în care fusese inițial, pe parcurs nu a intrat în contact decât cu personalul nostru. La un moment dat, a ieșit din camera respectivă, la trei dimineață nu era nimeni în împrejurimi, am chemat jandarmeria și poliția. Până la urmă, am reușit să îl convingem și l-am sedat. Știa că nu avea voie să iasă, dar a ieșit. Era foarte violent”, ne-a explicat medicul Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Galați.

Contactat telefonic, pacientul a explicat că totul a fost o neînțelegere, dar că este bine și că primește tratament de specialitate. ”Sunt bine acum, o să facem un tratament și așteptăm rezultatul. Sunt șofer, fac curse Galați - Otopeni, de trei zile mă simt cam rău, am gripă, tușesc. Când am văzut că nu trece gripa asta, mi-am luat concediul medical, iar când am văzut că nu trece, soția a zis să sunăm la salvare. Am sunat la salvare, eu am crezut că mă duce la Spitalul Județean, nu la infecțioase. Când poliția a întrebat unde muncesc, soția le-a spus că fac curse Galați - Otopeni și de aici s-a interpretat altceva și m-au adus aici. Am fost în contact cu cei veniți din Italia, i-am luat chiar și în față în mașină”, a povestit bărbatul.

Conform medicilor, toți cei trei pacinți izolați la Spitalul de Boli Infecțioase se simt bine și așteaptă rezultatul analizelor de la București.

Autoritățile sunt în continuare în alertă și verifică chiar și marfa care vine din Italia. Așa s-a întâmplat și în cazul unui TIR cu mere, care a ajuns la noi în oraș sâmbătă dimineață. Polițiștii au verificat toate documentele firmei de transport și ale firmei care a primit marfa, urmând să stabilească dacă au fost respectate toate regulile impuse de lege. În cazul în care nu există probleme, marfa va ajunge în magazinele din Galați.

În prezent, la nivelul Galațiului, sunt 224 de persoane izolate la domiciliu, iar alte patru sunt în carantină într-un centru special. De asemnenea, Direcția de Sănătate Publică mai avea 200 de formulare venite din partea gălățenilor întorși din Italia, acestea fiind introduse în baza de date cu ajutorul angajaților de la ANAF.

Sâmbătă, 29 februarie 2020

Citit 30514 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2020 20:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.