Cum beneficiem de toate vitaminile din alimente
Foto: unica.md

Cum beneficiem de toate vitaminile din alimente
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dacă mâncăm alimentele potrivite nu înseamnă neapărat că şi beneficiem de toate vitaminele pe care acestea le conţin, atrag atenţia specialiştii. Procesarea, depozitarea şi gătirea alimentelor pot distruge uşor mare parte din conţinutul de vitamine din acestea. Există însă tehnici simple care conservă vitaminele din fructe şi legume şi este bine să le cunoaştem. Astfel, farmacologul Earl Mindell recomandă ca legumele crude să se spele, dar să nu se îmbibe cu apă, pentru a beneficia cât de mult se poate de conţinutul de vitamine B şi C pe care acestea le conţin.

Salata trebuie făcută doar atunci când intenţionăm să o mâncăm. Altminteri, vitaminele se pierd. Vitaminele A şi C se pierd atunci când vegetalele sunt zdrobite, astfel că este indicat să folosim un cuţit ascuţit pentru a le tăia. Dacă nu avem de gând să mâncăm legumele proaspete, atunci mai bine le congelăm, decât să le ţinem o săptămână în frigider. La fel şi carnea, trebuie congelată imediat ce am cumpărat-o, dacă nu o folosim la gătit, pentru a împiedica înmulţirea bacteriilor. Legumele congelate nu se dezgheaţă înainte de a le găti. Inoxul, sticla şi emailul sunt cele mai bune ustensile de gătit pentru că păstrează substanţele nutritive.

Cel mai scurt timp de gătit şi cantitatea mică de apă sunt cel mai puţin distructive faţă de substanţele nutritive. Cartofii se fierb şi se coc în coajă pentru a beneficia de toate vitaminele. De asemenea, pâinea şi laptele expuse la lumină pierd din vitaminele şi substanţele nutritive pe care le conţin.

Citit 1570 ori Ultima modificare Duminică, 05 Ianuarie 2020 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.