Schimbarea la față a comunei Cuza Vodă (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Schimbarea la față a comunei Cuza Vodă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pe 23 martie 2005, localitatea Cuza Vodă și-a recăpătat statutul de comună, în urma unui referendum desfășurat cu doi ani mai înainte. Situată la 35 de kilometri nord-vest de Galați, învecinată pe DJ 251 cu Slobozia Conachi și cu Pechea, micuța comună are în prezent circa 2.800 de locuitori.

Fața localității a cunoscut transformări semnificative în acești 15 ani, iar investițiile demarate și finalizate la nivelul Consiliului Local acoperă atât infrastructura rutieră, zona de utilități, cât și domeniile sanitare și educaționale. De altfel, primarul Dănuț Codrescu ne-a întâmpinat, pe 31 iulie 2020, cu un pahar de apă rece și cu 98 de puncte pe care edilul le marchează ca proiecte finalizate sau în curs.

"Avem un centru medical reabilitat, închiriat unui medic de familie și către doi medici stomatologi. Urmează, foarte curând să înființăm și un cabinet de radiologie, singurul de acest fel din zona rurală a județului. Aparatul a fost achiziționat și urmează omologarea cabinetului", spune, fără lipsă de modestie, Dănuț Codrescu, cu mențiunea că localitatea a fost ferită de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Lucrările de asfaltare au fost realizate pe o lungime de circa opt kilometri, în special prin PNDL, dar și cu fonduri proprii, iar în prezent ar mai fi cam șase kilometri de reabilitat pe raza comunei. În extravilanul comunei, circa trei sferturi din drumuri sunt pietruite. "Avem în vedere și modernizarea străzilor din restul comunei, cu o lungime de 6,2 kilometri, proiect în valoare de 1,3 milioane de euro ce se va depune la CNI. În cadrul acestuia sunt prevăzute și platforme până la gospodăriile oamenilor și, separat, asfaltarea urcărilor spre noul intravilan", a mai precizat primarul din Cuza Vodă.

El a adăugat că în 2010 a fost finalizat noul sediu al Primăriei, investiție dată în folosință simultan cu Școala Gimnazială "Elena Doamna" din comună. Aceasta din urmă este dotată și cu sală de sport. Ulterior, în 2016, a "primit", la pereche, o nouă grădiniță, realizată cu fonduri de la Ministerul Învățământului. În comună sunt actualmente în jur de 250 de copii de vârstă școlară, dar și preșcolari.

Prioritățile primăriei acoperă un spectru foarte larg

Rețeaua de canalizare și alimentare cu apă este finalizată integral, de acestea beneficiind toate gospodăriile din comuna Cuza Vodă. Apa este tratată, ca urmare a derulării unui proiect pe aglomerarea Pechea, din care fac parte trei comune, iar stația de epurare și tratare a apei se află pe raza localității Slobozia Conachi, fiind o investiție a operatorului Apă Canal SA.

Totodată, comuna este integral acoperită din punct de vedere al furnizării curentului electric. "În prezent, am demarat înlocuirea lămpilor de iluminat cu becuri cu LED. Proiectul pe care urmează să îl depunem la Ministerul Mediului prevede înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat  din comună cu lămpi cu LED. Este o investiție cu o valoare de aproximativ 1,2 milioane de lei", ne-a explicat primarul Dănuț Codrescu. Acesta ne-a menționat un proiect similar pentru alimentarea cu gaze pe FDI, ce ar urma să continue pe POIM. "Va fi o asociere de mai multe comune, pentru a ne spori șansele de reușită, împreună cu Slobozia Conachi și Piscu, iar valoarea investiției, doar pe raza comunei noastre, este tot în jur de 1,2 milioane de lei", a mai precizat edilul din Cuza Vodă.

Acesta a adăugat că gunoiul menajer este colectat de un agent economic, iar pentru deșeurile colectate selectiv există o colaborare cu un alt operator, care le ridică din comună. ”Pădure fără uscături nu există, mai sunt oameni care din comoditate aruncă gunoaie aiurea”, a mai spus Dănuț Codrescu.

La capitolul realizări, primarul a plusat cu accesarea, pe fonduri europene, a programului WiFi4EU, iar prin GAL a unui buldoexcavator. "Pe lista de achiziții avem un tractor cu remorcă, dar și o mașină de pompieri", a menționat primarul.

Alte investiții în comună, unele ușor identificabile, la pas, prin centrul localității, sunt monumentul eroilor, renovat în marmură, în valoare de 70-80.000 de lei, șase parcări pe DJ 251, o remiză PSI și mașină de pompieri, precum și modernizarea și reabilitarea Centrului Cultural. Acest proiect, depus la CNI, are o valoare de aproximativ 3,3 milioane de lei. Totodată, în Cuza Vodă se dorește realizarea a 60 de apartamente ANL, amplasamentul fiind predat pentru primele 20 dintre acestea, precum și o bază sportivă multifuncțională tip 2.

S-ar impune refacerea digurilor din Valea Rea

O problemă majoră a comunei Cuza Vodă o reprezintă inundațiile. Și nu de ieri, de azi, pentru că "într-un interval de două săptămâni, au fost trei ploi foarte urâte, dar de data asta nu a mai fost ca în alți ani, în 2013 și în 2016, când au fost stihii adevărate. S-a adunat apa de pe versanți, a mai ajuns prin curțile oamenilor, dar cam atât, nu și în case. Am pus saci cu nisip și am reușit să gestionăm situația", a descris primarul Dănuț Codrescu fenomenele meteo din luna iunie din acest an.

Fără discuție, este absolut necesară readucerea la starea inițială a digurilor care au existat în Valea Rea, pe teritoriul comunei Pechea. "Când vine apa, în spatele digurilor se crea un polder și se aduna ca într-o farfurie, iar acum vine liberă", spune primarul din Cuza Vodă.

Acesta ne-a menționat că încă din 2013 a supus problema atenției factorilor de decizie. "Se pare că vorbesc singur, dar nu o să renunț. Eu înțeleg că este foarte greu, trebuie și exproprieri, dar, în caz de inundații, cum au fost în 2013 și în 2016, nu am avut efectiv cum să facem față", a mai precizat Dănuț Codrescu, adăugând că, în prezent s-a reușit, măcar, decolmatarea pârâului Suhu. "Este maxima mea durere, după trei mandate la primărie, și dacă îmi este frică de ceva, inundațiile mă sperie într-adevăr", ne-a spus edilul, fără a dezarma.

Şapte din cei 11 consilieri locali sunt de la PNL

Primarul Dănuț Codrescu se află, încă, la al treilea mandat, unul prelungit și va candida și pentru un al patrulea. În 2008, conform informațiilor prezentate în monografia comunei și preluate din arhiva primăriei, primul mandat al actualului primar a fost câștigat sub sigla PNL. Consiliul Local votat la acea dată era unul destul de "pestriț", cu cinci consilieri din partea PNL, patru de la PSD și câte doi de la PD-L și, respectiv, PC.

După patru ani, Dănuț Codrescu a obținut un al doilea mandat, de această dată din partea alianței USL. De altfel, Consiliul Local era dominat pe atunci de consilierii aceleiași alianțe politice, cu nouă din 13 locuri obținute la alegerile locale din 2012. Doar APP și PP-DD au reușit să pătrundă, fiecare cu câte doi consilieri, în "legislativul" din Cuza Vodă.

În fine, ultimele alegeri, cele din 2016, care au determinat un al treilea mandat pentru primarul în funcție, au adus cu ele și o diminuare a numărului de consilieri locali. Din cei 11 aleși, șapte sunt din partea PNL, doi de la PSD și doar câte unul au fost aleși pe listele UNPR, respectiv, ALDE.

Buget de peste patru milioane de lei

Potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Cuza Vodă, bugetul comunei în anul 2019 a avut o valoare de 4,026 milioane de lei. Din acest total, cele mai importante surse de finanțare au fost sumele defalcate din TVA - 2,684 milioane de lei), cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit - 591.000 de lei, dar și veniturile nefiscale, în valoare de 574.000 de lei.

Seceta a pârjolit și culturile de primăvară

Un sfert dintre locuitorii comunei Cuza Vodă, mai exact circa 700 de persoane, sunt plecați la muncă în străinătate. În trecut, ocupația de bază în sat era agricultura, ca și în prezent, dar acum foarte puțini mai sunt cei care își lucrează singuri pământurile.

"Terenul a fost dat în arendă, iar seceta din acest an usucă tot, inclusiv porumbul, floarea-soarelui și chiar culturile de mazăre. Sistemul de irigații a fost distrus, iar acum ne uităm în sus, după un strop de apă. Dumnezeu ne dă, dar totul deodată, ca să ne sature...", a încercat primarul Dănuț Codrescu o tristă expunere, cu trimitere atât la seceta pedologică, cât și la inundații.

Totuși, există și abordări ceva mai pozitive, în contextul în care foarte puține familii mai beneficiază de ajutor social. "Cam toți și-au găsit și le-am găsit locuri de muncă. O preocupare a mea personală a fost să ajut oamenii să se angajeze, în special la firmele care au realizat lucrări pe raza comunei. Aș estima că, în prezent, în jur de o sută de persoane muncesc în continuare la aceste companii", a menționat edilul din Cuza Vodă.

Reabilitare la biserica din comună

Zona cultelor religioase nu a fost privată de modernizare la Cuza Vodă. Potrivit primarului Dănuț Codrescu, Biserica Ortodoxă cu hramul "Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir" a beneficiat de renovare, inclusiv clopotnița, fiind realizate și patru troițe. "Am contribuit la renovarea bisericii, cu un mic ajutor de la Secretariatul de Stat al Cultelor, o investiție de 350.000 de lei, și ne dorim ridicarea unei case de prăznuire", ne-a menționat edilul-șef din Cuza Vodă.

Conform monografiei comunei, din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (în proporție de peste 96 la sută), cu o minoritate de adventiști de ziua a șaptea (în jur de doi la sută dintre locuitori). Conform aceleiași surse, pentru circa 1,4 la sută din populație nu este cunoscută apartenența confesională.

Cadastru complet în extravilan

La Cuza Vodă a fost finalizată intabularea tuturor imobilelor din extravilanul comunei. Pe cale de consecință, urmează a fi intabulat și intravilanul, cu fonduri de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). "Doar două comune gălăţene sunt înscrise actulamente în program", ne-a precizat primarul Dănuț Codrescu.

Citit 3460 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.