Damen anunță disponibilizarea a 870 de angajați. Șantierele navale din Galați și Mangalia, în criză

Damen anunță disponibilizarea a 870 de angajați. Șantierele navale din Galați și Mangalia, în criză
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Grupul Damen anunță un plan de reorganizare la nivel global care va conduce la disponibilizarea a aproape 1.050 de angajați din întreaga lume. Anunțul vine pe fondul crizei coronavirusului și a reducerii numărului de comenzi.

"Modificările organizaționale vizează în cea mai mare parte divizia de Nave Medii. În România se va proceda la disponibilizarea unui număr de 870 de angajați (la Galați și Mangalia - n.r.), în vreme ce în Olanda, cifra disponibilizărilor este de 173. Se estimează că numărul acestora va putea fi limitat prin intermediul proiectelor de mobilitate internă din cadrul filialelor noastre din grup", potrivit informațiilor furnizate de Damen.

"La ȋnceputul acestui an, Grupul Damen a prezentat un plan ambiţios de viitor pornind de la perspectiva navigaţiei ȋn condiţii de zero emisii de carbon, dar şi a digitalizării şi standardizării platformelor de lucru. Ȋn acest scop, grupul a demarat deja investiţii specifice. Cu toate acestea, prețul scăzut al petrolului a determinat parţial o ȋncetinire a activităţii ȋn segmentul offshore. Acest factor, coroborat cu consecinţele epidemiei COVID-19, conduce la necesitatea unor schimbări organizaţionale pe termen scurt, menite să asigure adaptarea companiei la noua realitate. Drept urmare, grupul va disponibiliza ȋn jur de 1.050 de angajaţi din ȋntreaga lume", se precizează într-un comunicat de presă al Damen.

Damen nu exclude "posibilitatea ca şi alte schimbări organizaţionale să se dovedească a fi necesare". "Toate sunt măsuri dificile, cu impact atât asupra afacerii noastre de familie, cât şi asupra angajaţilor noştri. Cu toate acestea, schimbările sunt necesare pentru a putea menţine un climat sănătos ȋn companie şi a beneficia de bunele perspective ale proiectelor potenţiale pe termen lung din diverse sectoare ale pieţei construcţiilor şi reparaţiilor de nave", precizează Damen.

La rândul său, președintele Sindicatul Liber al Salariaților din Șantierul Naval Damen, Stelian Pavel, ne-a confirmat că, la nivelul discuțiilor cu conducerea șantierului, s-a evocat, după izbucnirea pandemiei, fără însă a se trece la o decizie concretă, posibilitatea disponibilizării a aproximativ 600 de angajați. Dar nici în prezent, de fapt, cifra nu este bătută în cuie. "În februarie erau în jur de 2.400 de angajați, acum sunt cam 2.200. Unii salariați s-au reorientat spre alte locuri, s-ar putea să mai plece și alții. Prin urmare, nu considerăm concedierile colective drept o soluție, ci mai degrabă ar trebuie să lăsăm lucrurile să se regleze pe parcurs. S-a demonstrat și după criza din 2008 că este foarte greu să refaci forța de muncă odată ce a-i pierdut-o, mai ales în condițiile care există în România - lipsa de personal calificat ce se resimte în toate domeniile", a explicat liderul sindical.

Activitatea SN Damen Galați - singurul șantier naval care a realizat nave militare în ultimii 30 ani - a fost afectată, printre altele, de pierderea, în condiții extrem de controversate, a contractului de realizare a celor patru corvete pentru Forțele Navale Române, contract care, dacă și-ar fi urmat cursul firesc, ar fi fost deja în faza livrării primelor nave...

Pandemia de coronavirus și blocarea activității economice, precum şi inducerea de incertitudini în piață au complicat și mai mult sectorul construcțiilor navale, inclusiv la Galați.

Anunțul oficial al Damen de a disponibiliza sute de oameni vine într-o perioadă în care pe agenda internă a șantierului se mai află un subiect important: negocierea Contractului Colectiv de Muncă. În cursul zilei de joi, 6 august, este programată o întâlnire între reprezentanții sindicatelor și cei ai conducerii șantierului naval, în vederea discutării chestiunii concedierilor colective. Negocierea condițiilor de disponibilizare, acordarea unor pachete financiare compensatorii, numărul de salariați afectați ar putea să se întindă pe o perioadă chiar și de ordinul săptămânilor.

Până la închiderea ediției, AJOFM Galați nu fusese încă notificat oficial cu privire la intenția Damen de a face concedieri colective.

Citit 9388 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 10:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.