Coșul minim de consum a fost actualizat prin lege

Coșul minim de consum a fost actualizat prin lege
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Actualizarea prin lege, între timp promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial, a valorii coșului minim de consum pentru un trai decent prevede că geanta de voiaj a românilor se schimbă o dată la zece ani.

Tot prin același act normativ, pentru o familie compusă din doi adulți cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani, cu doi copii în întreținere, unul cu vârsta între 8 și 10 ani, iar celălalt în vârstă de 12 - 14 ani, ieșirile la restaurant sau la cafenea vor fi de 11 ori pe an, iar aceștia vor efectua și o vacanță, anual, transportul până la destinație fiind asigurat de CFR.

Nevoia de cultură va fi acoperită prin vizionarea trimestrială a unor spectacole de film și de teatru. Identic, se prevede câte o vizită la muzeu, o dată la trei luni.

La tuns, bărbații ar urma să meargă de opt ori pe an, iar persoanele adulte de sex feminin ar urma să se programeze la coafor o dată la două luni. În ceea ce privește lamele de ras, acestea ar reveni câte două pe lună bărbaților și doar câte una la două luni sexului frumos, iar pasta de dinți utilizată lunar în familie este de 1,2 tuburi de 100 de mililitri. Cu ceva mai multă generozitate se va utiliza hârtia de toaletă: patru role de persoană în fiecare lună, iar deodorantele se schimbă o dată la patru luni (!) de către cei care au depășit vârsta de 12 ani.

Familia noastră de la "coșul minim" ar urma să consume lunar aproape 12 kilograme de pâine, zece de roșii, nouă de cartofi, aproape șapte de mere, 3,5 kilograme de carne de pui sau de curcan și puțin peste 2,5 kilograme de carne de porc, aproape 4,5 kilograme de brânză, trei litri de ulei și ceva peste 8,5 litri de lapte, ca să dăm doar câteva exemple.

Coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale, se mai arată în textul de lege. Pentru anul 2020, nivelul salariului minim a fost majorat la 1.346 de lei, echivalentul a aproximativ 278 de euro.

Citit 19508 ori Ultima modificare Vineri, 28 August 2020 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.