Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
3 comentarii

Conform informaţiilor primite de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), anul nou şcolar a început pentru 73.000 de elevi şi preşcolari în judeţul Galaţi. Dintre aceştia au fost prezenţi fizic, în prima zi de şcoală, în unităţile de învăţământ doar 51.768, pentru că sunt câteva unităţi care nu şi-au deschis porţile, dar şi unele care au preferat să ţină festivităţile de deschidere online, pentru a evita aglomeraţia.

Tot ieri, conform datelor de la ISJ, erau 253 de unităţi de învăţământ din judeţ pe scenariul verde, 150 pe scenariul galben şi 28 pe roşu (două din motive epidemiologice, restul de 26 din cauza renovărilor sau a lipsei avizelor de funcţionare). Însă situaţia se poate schimba de la o oră la alta, oricare dintre unităţile de învăţământ putând să intre în scenarii în care să fie nevoie de lecţii online. Din şcolile care învaţă în prezent în scenariul galben sunt peste 800 de elevi care nu dispun de mijloace tehnice pentru a participa la cursuri, iar la şcolile din scenariul roşu sunt 25 de copii (de la Grădiniţa din Priponeşti). În realitate, sunt mult mai multe nevoi, însă nimeni nu a reuşit să ne spună un număr exact, deoarece situaţia se schimbă şi aici de la o zi la alta.
Cum sunt pregătite şcolile din judeţ pentru a trece de la scenariul verde la galben sau roşu am încercat să aflăm printr-un sondaj, dar şi de la inspectorul general Onuţ Atanasiu, care a făcut un periplu pe linia Cavadineşti - Tuluceşti.
"La Cavadineşti, unde, deocamdată, se învaţă în scenariu verde, Primăria nu a achiziţionat nicio tabletă pentru elevii care nu au. De la profesori am înţeles că primăriţa s-ar teme că nu-şi va primi banii înapoi de la Guvern. Voi discuta şi eu cu ea, pentru a găsi o soluţie. La Oancea, elevii tocmai primiseră tabletele de la Primărie, iar la Vlădeşti, deşi acestea erau achiziţionate, încă nu ajunseseră la elevi. La Frumuşiţa s-au plâns că au toalete în fundul curţii, dar cred că au fost prinşi într-o hotărâre de Guvern să se rezolve acest lucru. La Tuluceşti ştiu că Primăria achiziţionat 400 de tablete, pentru că acolo s-a început pe scenariu galben", ne-a spus inspectorul general.
La Corod, directoarea Adriana Masgras ne-a declarat că Primăria nu a achiziţionat tablete pentru elevi şi că, în cazul în care se va trece la un scenariu cu lecţii online, sunt 50 de copii care ar avea nevoie de device-uri.
Directoarea Şcolii din Smârdan, Violeta Chircă, susţine de asemenea că nu au primit tablete, deocamdată, deşi a înţeles că Primăria ar fi primit 250.000 de lei de la Guvern, din care speră să se achiziţioneze aceste device-uri. "Avem familii cu câte trei copii, care împart acelaşi laptop şi nu se pot desfăşura astfel lecţii online cu toţi, mai ales că programul este acelaşi. Avem nevoie de aceste tablete, care sper că vor ajunge la copii, dacă se va intra pe scenariul galben", declară Violeta Chirica.
La Piscu abia ajunseseră 170 de tablete la şcoală şi directoarea Anişoara Vrânceanu le împărţea familiilor care aveau nevoie. "Noi suntem de ieri pe scenariu verde, dar avem clase unde cursurile se desfăşoară hibrid, pentru că sunt colective mari de elevi. În plus, am avea nevoie de tablete şi pentru profesori. Nu am auzit pe nimeni, la nicio bancă, primărie sau altă instituţie că-şi pune angajaţii să muncească cu laptopurile şi calculatoarele proprii, aşa cum se întâmplă cu profesorii", spune Anişoara Vrânceanu.

Citit 1782 ori Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2020 01:34

3 comentarii

 • postat de relu Joi, 17 Septembrie 2020 07:14 136.255.148.*** Link la comentariu
  0
  0

  Nene, banii sunt la primarii, nu trebuie guvernul sa mearga in piata sa cumpere tablete si sa le imparta in comune. atunci primariile ce fac???? primelel institutii care trebuie sa garanteze siguranța cetateanului sunt cele de langa acestia, primarii, consilii locale, consilii judetene , care strang impozitele. este ca si cum de copiii unei familii trebuie sa aiba grija vecinii si nu ,in primul rand familia, parintii. ” ESTE GRELE” LOGICA.” SUNT COMUNE CU BANI DAR NU AU CUMPARAT CA DACA”GUVERNUL NU LE MAI DECONTEAZA BANII” C A SI CUM PRIMARIILE AU BANII DE LA EI NU DE LA CETATENI.

  Raportează
 • postat de Catalina Miercuri, 16 Septembrie 2020 09:18 81.196.55.*** Link la comentariu
  1
  5

  Elevii care locuiesc in centrele de plasament au mare nevoie de tablete, calculatoare.

  Raportează
 • postat de Adrian Miercuri, 16 Septembrie 2020 00:25 37.251.220.*** Link la comentariu
  11
  14

  Pai nu primaria trebuie sa cumpere tablete ci guvernul si ministerul. Cat despre profesorii care nu au e jalnic ca in 2020 sa nu dai si tu 600 de lei sa iti iei o tableta si sa astepti la astia dar in fond cum e tara asa si profesorii

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro