Cine se poate vaccina gratuit împotriva gripei

Cine se poate vaccina gratuit împotriva gripei
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

O primă tranșă de vaccin antigripal destinat imunizării populației la risc a ajuns, zilele trecute, la Galați. Campania anuală de vaccinare antigripală va începe după ce dozele de vaccin vor fi distribuite către medicii de familie. Pacienții cronici, gravidele și alte câteva categorii de persoane beneficiază de vaccinare antigripală gratuită.

Datele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați arată că peste 100.000 de gălățeni au dreptul, prin lege, să se vaccineze gratuit împotriva gripei, în sezonul rece 2020-2021. Pentru moment, Ministerul Sănătății (MS) a trimis către DSP Galați un număr de 11.160 de doze de vaccin antigripal, dintr-un total de 330.000 de doze distribuite pe plan național. Alte două tranșe de vaccin vor mai veni în lunile următoare, însă încă nu se știe cu exactitate dacă vor acoperi tot necesarul.

Pentru sezonul 2020-2021, MS a anunțat că a achiziționat trei milioane de doze de vaccin antigripal, o cantitate de două ori mai mare față de cea cumpărată anul trecut. Numărul mare de doze achiziționat anul acesta este destinat ”imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire”, informează MS.

Tot MS a anunțat și faptul că restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în noiembrie, pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc.

Cine are prioritate la vaccinare

Potrivit legii, de vaccinare antigripală gratuită beneficiază persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice (în special cei cu boli respiratorii, cu afecțiuni cardiovasculare și metabolice), copiii și bătrânii instituționalizați, personalul medical, dar și gravidele. Aceste categorii au fost stabilite în funcție de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

În cadrul campaniei, pacienții sunt vaccinați la cabinetele medicilor de familie și în unitățile sanitare cu paturi.

Va trebui să trecem, simultan, peste două epidemii

Medicii spun că vaccinarea este singura metodă cu adevărat eficientă de imunizare în fața virusurilor gripale sezoniere. Având în vedere răspândirea noului coronavirus, specialiștii în medicină îi sfătuiesc pe cât mai mulți oameni să se vaccineze împotriva gripei. Astfel, poate fi evitată infecția cu ambele virusuri, aspect care îi îngrijorează acum pe experți.

Citit 2924 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 10:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.