Cum votăm pe 27 septembrie 2020. Ghidul alegerilor locale (VIDEO)

Cum votăm pe 27 septembrie 2020. Ghidul alegerilor locale (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Alături de toţi ceilalţi români cu drept de vot, gălăţenii sunt aşteptaţi duminică, 27 septembrie 2020, între orele 7,00 şi 21,00, la urne, pentru a-şi alege primarul, preşedintele Consiliului Judeţean şi consilierii locali şi judeţeni. Spre deosebire de celelalte scrutine, votul de duminică este organizat în condiţii de pandemie şi impune reguli noi faţă de cele cu care am fost obişnuiţi la alegerile de până acum. Pentru a vă exercita dreptul de vot în condiţii de siguranţă, vă vom explica, de-a lungul mai multor episoade, tot ceea ce trebuie să ştiţi despre acest sufragiu.

Duminică, vă veţi putea exercita votul dacă sunteţi cetăţean român şi aţi împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, dacă nu aţi fost pus sub interdicţie sau nu v-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege prin hotărâre judecătorească definitivă.

Nu veţi putea vota decât la secţia de votare la care sunteţi arondat potrivit domiciliului sau reşedinţei, secţie pe care o puteţi afla accesând https://registrulelectoral.ro/ și introducând datele personale solicitate.

Pentru a vota, aveţi nevoie de un act de identitate valabil. Atenţie, dacă actul de identitate a expirat în perioada 1 martie - 27 septembrie 2020, veţi putea vota pe baza lui.

Aveţi nevoie, de asemenea, şi de o mască de protecţie, pe care să o purtaţi corect, astfel încât să vă acopere nasul şi gura. Autoritatea Electorală Permanentă vă recomandă să mergeţi la vot neînsoţit de copiii minori, să evitaţi, pe cât posibil, contactul cu alte persoane şi să păstraţi distanţa de cel puţin un metru şi jumătate faţă de alţi cetăţeni.

Temperatură măsurată, dezinfectare şi distanţare fizică

La intrarea în secţia de votare, vi se va măsura temperatura cu ajutorul unui termometru noncontact. Dacă nu sunt evidențiate o temperatură de peste 37,3ºC și/sau simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăți în respirație), vă veţi dezinfecta mâinile şi veţi intra în sediul secției de votare, păstrând distanța de minimum un metru față de celelalte persoane și evitând pe cât posibil atingerea suprafețelor.

În secţia de votare, veţi fi instruit cum să poziționaţi actul de identitate în suportul terminalului informatic, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Pentru a fi identificat de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, va trebui să vă îndepărtaţi pentru scurt timp masca, păstrând o distanță de minimum 1,5 metri față de orice alte persoane. După identificare, vă veţi repoziţiona masca, apoi vă veţi îndrepta către persoana care vă va prelua semnătura în lista electorală.

Vă veţi aşeza actul de identitate pe masă astfel încât atingerea acestuia de către membrii biroului electoral al secției de votare să nu fie necesară. Atunci când semnaţi - ideal ar fi să veniţi cu pixul de acasă - şi preluaţi buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”, veţi evita contactul fizic cu membrii biroului electoral.

Cu cele patru buletine de vot - unul pentru alegerea primarului, unul pentru desemnarea preşedintelui Consiliului Judeţean, unul pentru alegerea Consiliului Local şi unul pentru alegerea Consiliului Judeţean - veţi intra în cabina de vot. Acolo, veţi aplica ştampila cu menţiunea „VOTAT” în interiorul patrulaterului care conţine numele partidului sau al candidatului preferat.

Veţi împături, apoi, buletinele de vot, astfel încât să se păstreze secretul opţiunii dumneavoastră, şi le veţi introduce pe fiecare în urna corespunzătoare.

După restituirea ştampilei cu menţiunea „VOTAT” la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secției de votare, vă veţi aplica timbrul autocolant ori ştampila cu mențiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate. Veţi părăsi, apoi, secţia de votare, respectând circuitul trasat, iar la ieşire vă veţi mai dezinfecta o dată mâinile.

Ce se întâmplă cu persoanele care au drept de vot, dar a căror temperatură depăşeşte 37,3ºC vă spunem data viitoare.

Aerisire la fiecare două ore

Conform prevederilor legale, localurile de vot vor fi amenajate în sălile cu cele mai mari dimensiuni din cadrul sediilor secțiilor de votare, astfel încât să se poată asigura distanțarea fizică. Birourile la care vor sta membrii biroului electoral al secției de votare și operatorul de calculator vor fi dispuse astfel încât să fie obținută o distanță de minimum un metru între persoane, fără a bloca accesul în localul de vot, la urna sau la cabinele de vot. Pe toată durata desfășurării activității biroului electoral, se va asigura aerisirea localului de vot, prin deschiderea ferestrei/ ferestrelor cel puțin zece minute la fiecare două ore.

Citit 4075 ori Ultima modificare Duminică, 27 Septembrie 2020 22:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.