Peste o tonă de articole pirotehnice deţinute ilegal, confiscate. Ce pocnitori avem voie să folosim de sărbători

Peste o tonă de articole pirotehnice deţinute ilegal, confiscate. Ce pocnitori avem voie să folosim de sărbători
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Conform tradiției, în mai multe zone din oraș comercianții de articole pirotehnice și-au făcut apariția, iar doritorii nu au renunțat nici anul acesta la achiziționarea lor. Fie ca e vorba de pocnitori sau petarde, cu cât sunt mai puternice, cu atât distracția este mai mare pentru pasionați, fără a lua în seama pericolul la care se supun folosindu-le și nici consecințele penale.

Cu toate că până la Revelion mai sunt destul de multe zile, străzile deja răsună seară de seară din cauza pocnitorilor fără a se lua în seamă nici deranjul creat gălățenilor și nici pericolele utilizatorilor. Tradiția continuă an de an, fără ca cetațenii să respecte faptul că pentru a manevra artificiile este nevoie de un atestat de pirotehnician autorizat care se obține in urma unor intense pregătiri teoretice și practice, așa că, în cazul în care nu dețineți acest atestat, ar fi mai bine să nu folosiți nici un material pirotehnic inscripționat cu “clasa II, III sau IV”. Ținând cont de faptul că ne aflăm în plină pandemie, iar spitalele sunt pline, nereușind astfel sa se efectueze consultații sau operații, problema unor potențiali răniți din cauza acestor „distracţii” periculoase nu o să poată fi rezolvată, ba mai mult, o sa creeze doar aglomerație și haos în unitațile medicale.

Unde nu putem "pocni"

Din punct de vedere legal, artificiile și celelalte articole pirotehnice permise nu pot fi folosite între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia nopții de Revelion. De asemenea, articolele pirotehnice nu pot fi folosite pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale sau în spaţii deschise cu aglomerări de persoane și nici  la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri sau la mai puţin de o sută de metri faţă de cele cu peste patru niveluri. Sancțiunile sunt suficient de usturătoare, fiind vorba de amenzi de până la 7.500 lei sau închisoare de la 3 luni până la 1 an pentru comercializarea şi utilizarea articolelor pirotehnice din “clasa II - III – IV”.

Cu ce ne putem distra

Cu toate acestea, avem la dispoziție și materiale pirotehnice permise persoanelor fizice, ca de exemplu: steluțele, lumânările scânteietoare, jerbele cu scântei si efectele pirotehnice de sol, însă doar dacă sunt folosite în intervalul orar precizat, și în nici un caz de persoane cu vârste de sub 16 ani, în caz contrar, părinții vor fi buni de plată cu sume între 100 și 500 de lei. Zilele trecute, în cadrul unei ample acţiuni la nivel național, polițiștii de la Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au indisponibilizat peste 7.300 de kilograme de petarde, baterii de artificii și rachete din categoriile de pericol clasa II – III”toate interzise pentru deținere și comercializare către publicul larg.

Peste o tonă de articole pirotehnice deţinute ilegal, confiscate

Mai multe persoane au fost identificate ca ar deține fără drept, în scopul comercializării, diverse articole pirotehnice. O tânără de 20 de ani din comuna Braniștea a fost depistată, că ar comercializa articole  pirotehnice din clasele F2 și F3 prin intermediul unei rețele de socializare. Cu ocazia depistării acesteia, au fost găsite și indisponibilizate următoarele articole pirotehnice: patru baterii de artificii, cu 215 focuri, clasa F3, nouă baterii de artificii, cu 116 focuri, clasa F2 și 30 articole pirotehnice, clasa F3. Cu privire la proveniența acestora, femeia a declarat că le-ar fi achiziționat din Cehia și le-ar fi transportat în țară cu autoturismul personal. Într-o situație similară se află alți patru bărbați, cu vârste cuprinse între 43 și 52 de ani, din municipiul Tecuci, despre care s-a stabilit că dețineau, fără drept, în vederea comercializării, 900 kg, respectiv 210 kg de articole pirotehnice, clasele P1, F1-F3, doi dintre aceștia, și  5 kg, respectiv 20 kg de articole pirotehnice, clasele F1-F3 ceilalți doi. În toate cazurile, articolele pirotehnice au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, fiind întocmite dosare penale sub aspectul comiterii infracțiunii de "orice operațiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept".

Citit 2032 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 07:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.