Peste 47 de milioane de euro - investiți în sistemul sanitar gălățean
Foto: Facebook, Consiliul Județean Galați

Peste 47 de milioane de euro - investiți în sistemul sanitar gălățean
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Conform declarațiilor președintelui Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, anul 2021 se înscrie pe aceeași linie a preocupărilor legate de zona sanitară. Nimic surprinzător până aici, având în vedere evoluția acestei pandemii. Pe de altă parte, doar parcurgând multitudinea investițiilor, proiectelor finalizate, în derulare, sau viitoare putem avea o imagine clară a eforturilor, în valoare de 47,3 milioane de euro, care se fac pe linia modernizării și dotării unui sistem de sănătate gălățean lăsat aproape de izbeliște vreme de trei decenii.

Șapte direcții de acțiune la Spitalul Județean

Mai întâi, Costel Fotea avansează ca termen de finalizare luna mai pentru proiectul de extindere a Unității de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean ”Sf. Apostol Andrei”, inclusiv dotarea acesteia cu aparatură, un proiect finanțat cu fonduri europene în valoare de 1,5 milioane de euro. Tot pentru acest an sunt programate finalizarea lucrărilor de extindere ale ambulatoriului de specialitate cu încă 24 de cabinete medicale, dar și noua clădire a prosecturii, construită de la zero, investiții de 2,3, respectiv patru milioane de euro.

”Vom continua lucrarea de consolidare a Spitalului Județean, una extrem de complexă, în valoare de aproape opt milioane de euro, bani proveniți de la Compania Națională de Investiții în condițiile în care suntem cam la jumătate cu acest proiect. Din păcate, această pandemie ne-a încetinit ritmul de lucru, dată fiind și necesitatea creării unor circuite separate, inclusiv unul destinat exclusiv muncitorilor. În paralel, se derulează lucrările de eficientizare energetică în valoare de nouă milioane de euro. Se lucrează la fațada spitalului, la schimbarea conductelor, lifturilor, la acoperiș pentru montarea celulelor fotovoltaice și la partea de climatizare a spitalului. În sălile de operații vor fi montate sisteme de sterilizare a aerului”, a mai precizat Costel Fotea.

O altă preocupare este tratarea cancerului prin Centrul de Radioterapie inaugurat în 2019, dotat cu un aparat PET CT în valoare de două milioane de euro, bani din bugetul Consiliului Județean. În proporție de 70 la sută spațiul este amenajat, iar aparatul va fi montat, existând și personal specializat în medicina nucleară. Din nefericire, o altă inițiativă a fost sistată și amânată din cauza pandemiei de Covid-19, mai exact Secția de Cardiologie Intervențională, deși există proiectul, licitația a avut loc și constructorul a fost deja desemnat.

În curtea Spitalului Județean va avea loc, așa după am mai precizat în paginile cotidianului nostru, extinderea parcării supraetajate la circa 430-450 de locuri, aceasta urmând a fi dotată și cu un heliport pentru elicopterul SMURD, lift exterior și pasarelă către UPU, pacienții urmând a beneficia imediat de intervențiile medicale necesare. Valoarea investiției este de peste patru milioane de euro. Tot în exteriorul unității sanitare fanion a județului continuă lucrările la cele trei blocuri destinate personalului medical, primul dintre acestea fiind, deja, ”la roșu”. ”Sper să primească finanțare constructorul de la ANL”, a adăugat președintele Consiliului Județean.

Alte spitale în curs de modernizare

Lucrări de anvergură sunt în plină desfășurare și la alte unități sanitare. Astfel, la Spitalul de Pneumoftiziologie, extinderea acestuia, inclusiv cu amfiteatre și bucătărie dotată cu tot ceea ce este necesar pentru a pregăti mesele pacienților se intenționează a fi finalizată la finele semestrului I. În paralel, are loc și extinderea ambulatoriului, suprafața acestuia urmând a crește până la aproximativ 900 de metri pătrați. În acest context, vor continua dotările cu aparatură medicală, inclusiv computer tomograf, urmând a fi create și circuite special pentru copii și adulți, o investiție de circa 2,3 milioane de euro.

La Spitalul de Boli Infecțioase, după inaugurarea noului corp de clădire în toamna anului 2020, se are în vedere modernizarea cu fonduri europene și a vechilor clădiri, dar și realizarea unui nou sistem de alimentare cu oxigen, proiecte cu o valoare cumulată de aproape 1,5 milioane de euro. ”La această oră, este amenajat spațiul și dotat cu aparatură modernă pentru tratarea cancerului de piele. Clădirea este finalizată, dar momentan este ținută ca rezervă, în funcție de evoluția pandemiei”, a precizat același Costel Fotea, cu mențiunea că a fost depus un proiect de circa patru milioane de euro pentru înființarea unei secții de Terapie Intensivă la această unitate sanitară, cu posibilitatea finanțării sale cu fonduri europene. 

La Târgu Bujor, în urma finalizării lucrărilor de eficiență energetică la Spitalul Orășenesc, se află în plină procedură de achiziție modernizarea secțiilor de chirurgie, obstetrică-ginecologie și neonatologie, precum și realizarea unei secții de pediatrie în valoare de două milioane de euro cu fonduri transfrontaliere. ”Din păcate, în ceea ce privește extinderea ambulatoriului de specialitate, un alt proiect de peste două milioane de euro am asistat la o oarecare neseriozitate din partea proiectanților care nu înțeleg că atunci când este vorba despre sănătate nu este cazul să te joci de-a business-ul”, a punctat președintele CJ.

În fine, la Spitalul de la Gănești, după darea în folosință a noii clădiri în 2020, urmează o investiție de modernizare a tuturor spațiilor existente, în valoare de trei milioane de euro după finalizarea documentației tehnice și obținerea avizului de la DSP.

Un obiectiv îndrăzneț - o aripă nouă la Spitalul Județean

”Am realizat un studiu de fezabilitate pentru extinderea Spitalului Județean cu încă o aripă, obiectiv menit a descongestiona unitatea sanitară și discutăm despre o nouă clădire în formă de T cu nouă etaje și saloane cu doar două-trei paturi și baie proprie. Acest proiect în valoare de circa o sută de milioane de euro intenționăm să fie depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență și ar rezolva în bună măsură problemele sanitare din județul Galați”, a conchis Costel Fotea.

Citit 3688 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 03:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.