La SN Damen Galați, amiralii olandezi „au pus chila” unei noi nave militare (FOTO și VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

La SN Damen Galați, amiralii olandezi „au pus chila” unei noi nave militare (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

În Șantierul Naval Damen Galați a avut loc miercuri, 2 iunie 2021, ceremonia de punere a chilei la noua navă militară pentru Forțele Navale Regale Olandeze. (RNLN) "Den Helder" va fi o navă de tip Combat Support Ship (CSS) și este a doua cea mai mare navă militară construită vreodată în România. Ca dimensiuni, nava este devansată doar de nava de tip Joint Support Ship (JSS) "Karel Doorman", construită tot la Galați,  pentru Forțele Navale Olandeze.

Ceremonia de punere a chilei este, în tradiția navaliștilor, momentul în care nava ”prinde viață” și are vechime de secole, fiind moștenită de la vechii corăbieri. Ceremonia constă în plasarea unei monede sub chila navei, gest considerat aducător de noroc și prosperitate pentru nava care va înfrunta mările.

În cazul navei "Den Helder", ceremonia de punere a chilei a fost oficiată chiar de viceamiralul Rob A. Kramer, comandantul Forțelor Navale Regale Olandeze (RNLN), precum și de viceamiralul Arie Jan de Waard, directorul Organizației pentru Echipamente Militare (DMO), în prezența unei largi asistențe formate din reprezentanți ai constructurilor și marinei olandeze, de față fiind inclusiv Excelența Sa, domnul Roelof van Ees, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România.

”Avem o relație foarte lungă cu șantierul naval de la Galați, cunoaștem calitatea muncii de aici, iar acesta este și motivul pentru care am ales să construim această navă aici și suntem foarte mândri de acest lucru”, a declarat viceamiralul A. J. de Waard.

Decizia de achiziţie a unei noi nave militare de tip CSS a fost anunţată de autorităţile olandeze în cursul anului 2019, iar în februarie 2020 a fost semnat contractul cu grupul Damen. În prezent, se lucrează la primele bloc-secții ale viitoare nave, aceasta urmând să fie finalizată în 2024, iar după dotarea cu sistemelor de luptă va putea deveni operațională din anul 2025.

Nava a fost proiectată ȋn strânsă colaborare cu Forțele Navale Olandeze şi are la bază conceptul navei Joint Support Ship HNLMS ”Karel Doorman, construită anterior tot ȋn şantierul gălăţean. De altfel, cele două nave vor colabora în cadrul misiunilor îndeplinite în cadrul marinei olandeze.

CSS „Den Helder” va avea capacitatea de a opera atât în zone de conflict, alături de fregate, cât şi în misiuni de combatere a crimei organizate, de control al frontierelor maritime sau în acţiuni de urgenţă şi salvare.

”Cu siguranță CSS ”Den Helder” va colabora cu JSS ”Karel Doorman” ; se axează pe aceleași tipuri de misiuni, precum cele de natură logistică – de aprovizionare și transport de echipamente, de furnizare de combustibi și muniție. Este important pentru orice forțe navale să poată opera și colabora oriunde în lume, iar aceste nave ne vor asigura această capacitate. De asemenea, navele vor putea fi  utilizate în misiunile NATO umanitare, precum cele de asistență după dezastrele naturale”, a explicat viceamiralul Rob A. Kramer, comandantul Forțelor Navale Olandeze.

CSS "Den Helder" este cea de-a opta navă militară construită la Galați pentru Forțele Navale Olandeze, iar acest lucru spune multe despre profesionalismul navaliștilor gălățeni și capacitatea acestora de a aborda proiecte complexe, cum sunt navele militare.

”După cum au punctat și amiralii Forțelor Navale, faptul că de-a lungul timpului au fost comandate la Galați nu mai puțin de opt nave militare, este un semn al încrederii extraordinare pe care marina olandeză o are în acest șantier naval”, a ținut să sublinieze și Excelența Sa, domnul Roelof van Ees, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România.

Tradiția marinei militare olandeze s-a reflectat și în ceremonia de punere a chilei pentru nava CSS ”Den Helder”. Cei doi înalți comandați ai marinei olandeze au sudat de chila navei o monedă din 1822 care amintește simbolic de istoria portului Den Helder, port care a jucat și joacă un rol important în îndelungata istorie a marinei olandeze.

Când va fi finalizată, CSS ”Den Helder” va fi deservită de 150 de persoane – 75 de membri ai echipajului şi 75 de membri din personalul adiţional. Nava va avea capacitatea de a lua la bord inclusiv două elicoptere, dar şi 25 de containere pentru operaţiunile logistice.

Până în prezent, în Șantierul Naval Damen Galați au fost realizate peste 30 de nave militare, pentru beneficiari din 13 țări NATO sau țări partenere. În 2020, SN Damen Galați a livrat două corvete pentru Forțele Pakistaneze, iar pe lângă CSS ”Den Helder”, șantierul gălățean ar putea primi în curând și alte comenzi în domeniul militar.

”Suntem foarte aproape de a demara un proiect ce implică construirea a patru fregate – două pentru Olanda, două pentru Belgia – și aceste proiecte vor fi cel mai probabil încredințate șantierului naval de la Galați”, a declarat Hein van Ameijden, managing director Damen Naval.

În final, nu putem remarca cu o oarecare amărăciune că, la Galați se construiesc nave militare pentru țări cu îndelungată tradiție maritimă, mai puțin pentru... România. Asta deși SN Damen Galați este singurul șantier naval din țară care, în ultimele trei decenii, a construit nave militare!

Citit 9514 ori Ultima modificare Marți, 15 Iunie 2021 12:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.