Galațiul nu a cerut bani europeni pentru spitale. O axă de finanțare ratată

Galațiul nu a cerut bani europeni pentru spitale. O axă de finanțare ratată
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Recent, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020, a anunțat faptul că a asigurat, în perioada 15 mai 2020 - 15 mai 2021, finanțări în valoare de 2,7 miliarde de lei pentru spitale și centre sociale din România, pe fondul provocărilor apărute în urma pandemiei de COVID-19.

În cadrul apelurilor dedicate, în perioada menționată, MIPE a semnat cu beneficiarii din sectorul medical 169 de contracte de finanțare, la nivelul întregii țări, mai puțin în patru județe, printre care și Galațiul. Mai exact, alături de județul nostru, pe lista celor care nu depus niciun proiect de finanțare a unităților sanitare sau a centrelor sociale se mai află vecinii de la Brăila și Tulcea, dar și județul Ialomița.

Studiind lista investițiilor ce se dorește a fi finanțate, nu putem să nu remarcăm că Bucureștiul a depus nu mai puțin de 32 de proiecte, cu o valoare de 797 milioane de lei (aproape 30 la sută din total finanțare). În top se mai regăsesc județele Cluj, cu 15 proiecte depuse, ce însumează aproape 232 milioane de lei, dar și Constanța. Cele șapte potențiale investiții de la malul mării sunt în valoare de 165,5 milioane de lei, fiind avute în vedere atât Spitalul Județean, cât și unitățile spitalicești din Mangalia și Medgidia. Tot în Regiunea de Dezvoltare 2 Sud-Est, din care face parte și județul nostru, au mai depus proiecte în contextul pandemiei, județele Buzău, cinci la număr, ce totalizează 45,1 milioane de lei, și Vrancea: două obiective de investiții în sectorul sanitar, cu o valoare de 24 milioane de lei, ambele în Adjud. În total, finanțarea propusă este de 236,7 milioane de lei, fonduri europene, pentru dotarea a 14 spitale și centre sociale din Regiunea 2 Sud-Est în cele trei județe care au depus proiecte.

Pe regiuni de dezvoltare, "campioni" în accesarea fondurilor POIM pentru spitale și centre sociale, în perioada menționată, se mai află Argeșul (Sud-Muntenia) - cu șapte proiecte, de 114,3 milioane de lei, Doljul (Sud-Vest Oltenia) - cu nouă proiecte, în valoare de 145 milioane de lei, Hunedoara (în Regiunea Vest) - cinci proiecte depuse, pentru 78,2 milioane de lei, Brașovul (în Regiunea Centru) - cu cinci investiții, ce totalizează 91,7 milioane de lei, și județul Iași (Regiunea Nord-Est) - ce vizează realizarea altor cinci proiecte, în valoare de 48,7 milioane de lei.

De menționat și faptul că toate proiectele au fost deja semnate, se află în evaluare, iar finanțarea este în curs de autorizare de la nivelul Uniunii Europene, conform informațiilor detaliate, pe fiecare investiție, așa cum au fost prezentate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

CITEȘTE ȘI: Primăria și CJ Galați au depus șase proiecte sanitare pe POIM, în valoare de peste 130 milioane de lei

                     Acest articol a fost publicat pe

PressHub.ro și Viața Liberă în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”,

un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii

și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Citit 5862 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Octombrie 2021 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.