Târguri tradiţionale de Sfânta Maria, la Tecuci şi Galaţi, după un an de pandemie

Târguri tradiţionale de Sfânta Maria, la Tecuci şi Galaţi, după un an de pandemie
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Gălăţenii şi tecucenii vor avea parte, de Sfânta Maria, de târguri cu produse tradiţionale, după un an în care aceste manifestări nu au fost organizate, din cauza pandemiei. Tradiţionalul Iarmaroc Moldovenesc de la Tecuci sau Bâlciul de Sfânta Maria este deschis în perioada 10-15 august, în timp ce în municipiul de reşedinţă, începând de ieri, pe Aleea de la P-uri, gălăţenii se vor putea delecta cu produse româneşti din toate colţurile ţării, dar şi cu bucate turceşti, pe Faleza Inferioară.

Iarmarocul de la Tecuci este unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din zona Moldovei, este o sărbătoare câmpenească ce atrage, anual, zeci de mii de vizitatori din municipiul Tecuci şi comunele limitrofe.

Organizatorii pun la dispoziţia vizitatorilor un parc de distracţii, tarabe cu grătare, mici, dar şi tarabe cu pielărie, produse de artizanat, olărit, obiecte din lemn, aduse de comercianţi din toate colţurile ţării.

"Peste 140 de jandarmi şi poliţişti vor veghea pe durata celor cinci zile la respectarea legii şi a măsurilor de protecţie epidemiologică, cât şi la gestionarea afluxului de persoane", a ţinut să precizeze Jandarmeria Galaţi, care stabilise iniţial că intrarea la târg se va face numai cu dovadă de vaccinare sau cu test negativ pentru coronavirus. Organizatorii au decis însă că restricţiile jandarmilor sunt prea dure, având în vedere că manifestarea se desfăşoară în aer liber. Supăraţi s-au arătat şi tecucenii care au scris pe paginile de socializare că vor refuza să participe la târg, în condiţiile anunţate iniţial. Primarul Tecuciului, Lucian Costin, a dorit să calmeze spiritele şi a comunicat pe Facebook: "Am discutat astăzi cu reprezentanții forțelor de ordine publică și am luat decizia comună ca anumite restricții privind accesul la Iarmarocul Moldovenesc să fie eliminate. Rămân obligatorii, așa cum este firesc, purtarea corespunzătoare a măștii de protecție și păstrarea distanței de doi metri".

Delicii româneşti şi turceşti, la Galaţi

Delicii culinare tradiţionale, produse de la stână, pastramă de oaie, bulz cu brânză de burduf şi mămăliguţă, sărmăluţe, plăcinte, mititei, murături, specialităţi la grătar, standuri cu bucate gustoase sunt câteva dintre atracţiile Târgului Tradiţional de Sfânta Mărie, care s-a deschis deja pe Aleea de la P-uri.

Regalul gastronomic va aduce la Galați bunătăți din toate colțurile țării, din Ardeal produse tradiționale de la Stâna lui Nicolae Ciobanul de la Vințul de Alba, bulz și pastramă la ceaun, cârnați de oaie și virșli, brânzeturi la burduf și telemea, plăcinte poale-n brâu și alivenci, cozonaci și prăjituri de casă sosite din Bucovina, plăcinte dobrogene cu brânză, spanac, carne, măr și dovleac. Savurosul Kurtoș Kallacs vine și el din Secuime. Nu pot lipsi de la aşa un festin țuica de Argeș, palinca și vinul de Vrancea.

Cei care vor să dea iama şi prin aromata şi savuroasa bucătărie turcească trebuie să ştie că, de azi până duminică, va fi deschis pe Faleza Inferioară Târgul bucatelor turceşti. Organizatorii promit o experiență culinară cu bucate care de care mai alese, direct de pe mesele sultanilor: kebaburi delicioase, gözleme, su börek şi, nu în ultimul rând, regina dulciurilor turceşti: aromata baclava.

Citit 6472 ori Ultima modificare Duminică, 15 August 2021 11:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.