Vaccinare antigripală și măsurarea glicemiei, în farmacii

Vaccinare antigripală și măsurarea glicemiei, în farmacii
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Farmaciile vor avea posibilitatea de a oferi noi servicii medicale, cum ar fi măsurarea nivelului glicemiei, a colesterolului, administrarea vaccinului antigripal, precum și eliberarea de buletine de analiză care vor avea valoare oficială și care vor putea fi transmise apoi către medicul de familie sau către orice alt medic prescriptor. Noile măsuri sunt prevăzute într-un ordin de ministru.

Ordinul Ministrului Sănătății nr. 2.382/2021, publicat vineri, 5 noiembrie, în Monitorul Oficial, stabilește, de fapt, metodologia de realizare și de implementare a serviciilor farmaceutice, dar și nomenclatorul acestora, potrivit avocatnet.ro.

Concret, actul normativ extinde lista serviciilor de care poate beneficia orice persoană în farmacii. Astfel, pe lângă serviciile deja oferite, în curând, farmaciile se pot ocupa și de gestionarea pacientului cronic (hipertensiv, diabetic, cu afecțiuni pulmonare etc.) și a celui aflat sub tratament cu anticoagulante orale, de evaluarea și de monitorizarea pacientului cu polimedicație, de testare rapidă, de vaccinare antigripală sau de educație privind sănătatea alimentației.

În plus, în farmacii se va putea face măsurarea unor parametri biologici și a funcțiilor vitale, precum glicemie, tensiune arterială, colesterol, saturație de oxigen sau consilierea privind contracepția de urgență cu administrare orală.

Tarifele aferente acestor servicii farmaceutice trebuie reglementate, potrivit metodologiei de realizare și implementare a acestora, printr-o serie de ghiduri de bună practică farmaceutică, acestea urmând să fie stabilite și publicate.

Aceste documente trebuie elaborate de către comisia de specialitate farmaceutică, pentru fiecare serviciu farmaceutic în parte, cu consultarea Colegiului Farmaciștilor din România, și aprobate prin ordin al ministrului Sănătății.

În orice caz, tarifele practicate de către fiecare unitate farmaceutică în parte trebuie afișate în mod transparent și la loc vizibil.

Cursuri de instruire pentru farmacişti

Pentru ca farmaciile să poată efectua respectivele servicii trebuie ca personalul să urmeze nişte cursuri de instruire. Durata acestor cursuri va fi variabilă, de la o săptămână până la câteva săptămâni, dar toate aceste elemente vor fi stabilite în ghid.

„Poate că unele servicii se prestau deja în farmacie, dar nu exista cadrul legal. Scopul este ca fiecare farmacie care va presta aceste servicii să o facă într-un cadru legal, standardizat, armonizat”, a spus farmacista Anca Crupariu, purtătoarea de cuvânt a Colegiului Farmaciștilor din România, citată de adevarul.ro.  Toate acestea nu se vor întâmpla însă peste noapte. „Fiecare ghid va fi aprobat printr-un ordin al ministrului Sănătăţii. Probabil că, într-o primă etapă, vor fi două sau trei ghiduri elaborate”, subliniază purtătoarea de cuvânt. 

Buletine de analiză cu valoare oficială

Potrivit lui Crupariu, actul normativ care permite farmaciilor acordarea acestor servicii este o aliniere la ceea ce se întâmplă la nivelul UE în acest domeniu, aceste tipuri de servicii farmaceutice sunt livrate de câţiva ani în unele ţări. ”Farmacistul are în cadrul facultăţii o pregătire care îi permite ca printr-un curs de instruire să se poată adapta şi să poată efectua aceste servicii. Dar aceste servicii servesc în primul rând pacientului şi desigur şi medicilor. În toate farmaciile care decid să facă serviciul respectiv, lucrurile se vor desfăşura în acelaşi mod. Se vor elibera buletine de analiză care vor avea o valoare oficială, se vor putea transmite apoi medicului de familie, medicului prescriptor, aşa cum şi pentru testările rapide de antigen pentru infecţia cu SARS-CoV-2 s-a găsit această formă de legalizare cu emiterea unui buletin de analiză care e transmis la DSP. Deci lucrurile vor merge pe aceeaşi linie. De standardizare şi de legalizare”, a conchis reprezentanta farmaciştilor. 

Citit 2375 ori Ultima modificare Joi, 11 Noiembrie 2021 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.