Un primar pe care nu-l interesează cine taie panglica. Prioritățile de dezvoltare ale Tecuciului

Un primar pe care nu-l interesează cine taie panglica. Prioritățile de dezvoltare ale Tecuciului
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În urma scrutinului din toamna anului trecut, municipiul Tecuci are un nou primar. Liberalul Lucian Costin a câștigat alegerile locale din septembrie 2020 în fața unui contracandidat al unui partid local, Claudiu Gavril (Uniunea Independentă Pentru Tecuci - UIPT), la nici două sute de voturi. Fostul edil-șef, Constantin Hurdubae (PSD), s-a clasat abia al treilea, dar, în Consiliul Local, liberalii dețin doar opt mandate din 19, PSD are șase, cinci revenind celor de la UIPT. În acest context, la circa un an și o lună de la preluarea mandatului, am stat de vorbă cu tânărul edil-șef al municipiului din nordul județului.

- A trecut ceva mai mult de un an de când ați preluat mandatul de primar. Atunci, dar și acum, care sunt principalele disfuncționalități pe care le-ați identificat în funcționarea aparatului propriu al municipalității, dar și al celorlalte instituții din subordine?

- În primul rând, vă mulțumesc pentru interesul manifestat față de municipiul Tecuci, al doilea ca mărime și importanță din județul Galați. Dacă este să vorbim de disfuncționalitățile pe care le-am întâlnit acum un an, cred că ele nu sunt neapărat specifice nouă, la nivel local, ci putem generaliza, aproape la nivelul întregii administrații locale. Cea mai importantă dintre ele o reprezintă un aparat mult prea încărcat, cu angajați care de multe ori nu înțeleg ce au de făcut, nu-și înțeleg menirea, rostul și datoria. În administrație, "statul la stat", ca să parafrazez o formulare celebră, este o realitate. Atât în primărie, cât și în societățile subordonate. Cu această situație ne-am confruntat și noi, dar am luat primele măsuri de reorganizare. Poate că nu am fost foarte popular printre angajații cărora le-am cerut mai multă implicare, mai multă seriozitate, dar cine nu este de acord cu acest stil de lucru este liber să plece, să-și caute un alt loc de muncă. Eventual în sectorul privat, de unde provin eu și unde, vă asigur, se muncește. Poate că tocmai această formare a mea, a omului care vine din privat, mă determină să nu închid ochii la lene și neimplicare.

- Cum vă afectează lipsa majorității în Consiliul Local și ce proiecte considerați că au fost blocate strict din punct de vedere politic?

- Sunt adeptul existenței opoziției în orice for legislativ, indiferent că vorbim de nivel local sau central. Trebuie să existe dezbatere, pentru că numai așa putem lua cele mai bune decizii pentru comunitățile pe care le reprezentăm. La Tecuci, însă, dezbaterea din Consiliul Municipal se transformă, de prea multe ori, în circ și răzbunare. Încă există o anumită frustrare din partea unei formațiuni politice locale - UIPT, în special a liderului acesteia, pentru pierderea alegerilor din 2020. Este revoltător, pentru că, de la acel moment, a trecut mai bine de un an, iar eu am crezut că împreună putem lua cele mai bune decizii pentru tecuceni. Din păcate, se pare că m-am înșelat. Numeroase proiecte au fost blocate doar din orgoliu și, așa cum spuneam, ca o formă de răzbunare. Este suficient să vă reamintesc că rămăsesem ultimul municipiu din țară cu bugetul pe anul în curs neaprobat în Consiliul Municipal și abia în ceasul al 23-lea am reușit acest lucru. Ce a însemnat asta pentru tecuceni? Timp prețios pierdut, când sunt atâtea de făcut. Un alt exemplu elocvent este blocarea unui proiect prin care am vrut să înființăm un Parc Industrial, cu beneficii evidente pentru Tecuci, plecând de la crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea locală pe orizontală. M-am întrebat și atunci, o fac și acum: cât de mari pot fi frustrarea, dorința de răzbunare, ca să sacrifici interesele unei întregi comunități doar din ambiție personală? La fel, un proiect de reorganizare a activității unor societăți, prin care realizam economii de circa 360.000 de euro, o sumă foarte importantă pentru Tecuci, a fost respins. Iar îngrijorător mi se pare că aceeași opoziție (UIPT) acționează cu dublă măsură atunci când vine vorba de numirile în anumite posturi ale unor protejați, membri de partid, simpatizanți sau rude.

- Care ar fi lista scurtă a priorităților de reabilitare a infrastructurii rutiere/ de apă și canalizare din Tecuci, pe termen scurt și mediu și care ar fi sursele de finanțare?

- Principala problemă a Tecuciului o reprezintă infrastructura rutieră și pietonală. Firește, tratez această problemă ca o prioritate și încă din prima zi de mandat am început să caut soluții. Ne confruntăm și cu multiple șantiere deschise de către o societate comercială, Rotary, care are încheiat un contract cu Apă Canal Galați, dar care se află în insolvență, iar ritmul lucrărilor este extrem de greoi. În paralel, însă, în câteva luni am reușit asfaltarea mai multor străzi, chiar în condițiile aprobării cu mare întârziere a bugetului, și am pregătit documentațiile obligatorii pentru noi loturi de străzi ce vor intra în modernizare anul viitor. La fel de importanți sunt și pașii pe care i-am făcut pentru deblocarea situației de la șantierul Șoselei de Centură, un proiect abandonat de fostele administrații, dar la care astăzi se lucrează, iar estimările sunt că la mijlocul anului viitor se va putea circula. Nu am neglijat nici ce se întâmplă în cartiere, chiar acum avem în derulare un proiect de modernizare a zonei interblocuri, din cartierul Ștrandului. În ceea ce privește sursele de finanțare, eu sunt adeptul economiilor rezultate prin chibzuință și a fondurilor atrase, pentru a nu pune presiune excesivă pe bugetul local. În acest prim an am obținut mai multe finanțări de la Guvernul României, am scris, de asemenea, proiecte pentru Programul Național de Investiții "Anghel Saligny", iar și aici veștile sunt bune. Firește, și bugetul local constituie o sursă de finanțare, la fel cum și dintr-un împrumut pe care am fost nevoiți să-l contractăm vom reuși să asfaltăm ceea ce ne-am propus, pentru că, așa cum spuneam, aceasta este marea problemă a orașului, fără, însă, a neglija și alte sectoare și activități.

- Unele investiții majore pentru oraș au fost preluate sau sunt pe cale să fie preluate de Consiliul Județean, mai ales din lipsă de cofinanțare. Cum credeți că ar putea fi suplimentat, pe viitor, bugetul local?

- Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să existe dispute alimentate de apartenența politică a primarilor. Consiliul Județean este o instituție care trebuie să trateze toate comunitățile în mod egal, în baza unor criterii care țin de populație, nevoi și să asigure cofinanțarea unor proiecte de importanță majoră pentru comunitățile locale. Sincer, eu nu am orgolii legate de cine taie panglica, pentru mine este important să dezvoltăm. Deocamdată, singurul obiectiv major preluat de Consiliul Județean Galați este administrarea Spitalului Municipal "Anton Cincu" și este normal să fie așa, în condițiile în care în acest spital se tratează circa 150.000 de pacienți, mare parte din localitățile limitrofe Tecuciului și nu este normal ca Tecuciul să asigure fondurile necesare, este o problemă a județului. Îmi pun mari speranțe că investițiile realizate aici nu vor fi doar pe hârtie, cu atât mai mult cu cât avem nevoie de un sistem de sănătate cât mai performant în fața amenințării pandemice. De asemenea, un alt obiectiv important, a treia șosea de centură a Tecuciului, poate fi realizat împreună cu Consiliul Județean. Suntem în faza în care urmează să predăm terenul către Consiliul Județean și cred că președintele Costel Fotea este un om care se va ține de cuvânt și va aloca fondurile necesare pentru construcția acestui drum, între strada Cuza Vodă și rondul de la Munteni, pentru descongestionarea traficului din oraş. Sper că ceea ce spuneam mai devreme, cu împărțirea justă, echilibrată a fondurilor, să devină o regulă, iar comunitățile locale să nu fie pedepsite pentru că primarii nu sunt din același partid cu cei care conduc Consiliul Județean Galați.

Citit 11940 ori Ultima modificare Luni, 22 Noiembrie 2021 00:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.