Cadastrarea în județ, în derulare, dar lentă

Cadastrarea în județ, în derulare, dar lentă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În ultima perioadă, am fost abordați la redacție de către o serie de gălățeni, proprietari ai unor suprafețe de teren aflate în extravilanul unor unități administrativ-teritoriale (UAT) din județ. Aceștia au adus în discuție fie lentoarea cu care se desfășoară lucrările de cadastru, fie lipsa personalului implicat în aceste acțiuni, la nivelul administrației publice locale, fenomenul fiind, însă, gestionat de la nivel național și județean.

Progresul raportat la finele anului trecut

Totuși, activitatea de înregistrare gratuită a proprietăților este pe un trend ascendent în județ, inclusiv cu fonduri europene. Conform datelor prezentate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Programul Național de Cadastru și Carte funciară 2015 - 2023 (PNCCF), susținut de Guvernul României, în patru comune gălățene, Băleni, Matca, Valea Mărului și Vârlezi, au fost finalizate, deja, lucrările la finele anului trecut, ceea ce înseamnă aproape 53.000 de cărți funciare deschise. Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților se desfășoară la nivelul întregii UAT sau pe sectoare cadastrale.

La nivel național, în anul 2021, au fost eliberate peste 1,3 milioane de noi cărți funciare, iar, în prezent, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în aproape două mii de UAT-uri, dintre care 304 au finanțarea asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, printre care Frumușița și Ivești, în județul nostru. Pentru alte 297 de comune este în derulare licitația pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, printre acestea și localitățile gălățene Barcea, Independența, Liești, Munteni, Șendreni și Vânători, iar alte 35 de comune sunt în pregătire de licitație. În fapt, acest program cu finanțare nerambursabilă completează obiectivele PNCCF și asigură fonduri pentru cadastrarea a 660 de comune până la finalul anului 2023.

Creștere, treptată, a finanțării în teritoriu

„Ne dorim ca lucrările de cadastru general, gratuite pentru cetățeni, să aibă un ritm alert. ANCPI a modificat legislația pentru a putea oferi finanțare pentru noi categorii de imobile în cadrul PNCCF. Totodată, am redus termenele pentru anumite etape din cadrul procesului de înregistrare sistematică a imobilelor în evidențele de cadastru și carte funciară. În plus, spre deosebire de anul 2020, când ANCPI nu a acordat nicio finanțare primăriilor care doreau să realizeze lucrări de înregistrare pe sectoare cadastrale, în 2021 am acordat finanțarea nr. VII, iar anul acesta ne-am propus să realizăm două etape de finanțare”, a precizat, recent, Ildiko Rakosi-Seiwarth, președinte – director general al ANCPI.

Dincolo de aceste precizări, un lucru este cât se poate de cert: lucrările de cadastru cu finanțare europeană prin POR 2014 – 2020 trebuie finalizate până cel târziu la data de 31 decembrie 2023.

Citit 2426 ori Ultima modificare Marți, 11 Ianuarie 2022 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.