Miniştrii Apărării din România şi Franţa, în căutarea unei "soluții rapide" în dosarul corvetelor

Miniştrii Apărării din România şi Franţa, în căutarea unei "soluții rapide" în dosarul corvetelor
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Ministrul Forţelor Armate din Republica Franceză, Florence Parly, a efectuat joi o vizită oficială la Bucureşti, ocazie cu care a dat asigurări că "ţara sa nu îşi va abandona niciodată aliaţii şi prietenii şi că se va afla alături de România".

Unul dintre subiectele spinoase aflate pe agenda discuțiilor cu ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, este și contractul privind înzestrarea Forțelor Navale cu patru corvete multifuncționale, de care este interesat și SN Damen Galați.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", asocierea SN Constanța - Naval Group, care a câștigat, pentru 1,2 miliarde de euro, licitația de construire a navelor de luptă, a tergiversat, invocând diverse motive, semnarea contractului cu MApN.

Ca variante de rezervă, MApN, care dorește lămurirea situației până la sfârșitul lunii ianuarie a.c., poate trece fie la atribuirea contractului către Grupul Damen - al doilea clasat la licitație, cu o ofertă de 1,25 miliarde de euro, care construiește inclusiv nave militare în șantierul naval de la Galați, fie să apeleze la un (alt) contract, de tip Guvern la Guvern (G2G), prin care lucrările să fie, eventual, încredințate tot francezilor de la Naval Group.

În același timp, Franța a depus eforturi diplomatice intense ca Naval Group să nu piardă acest contract. "Franţa şi industria sa sunt în întregime angajate, implicate pentru a ajuta forţele armate române pentru a depăşi o nouă etapă din modernizarea lor, în special în dosarul corvetelor", a precizat la rândul ei, ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a menționat că speră să se găsească "o soluţie rapidă" pentru proiectul achiziţiei de corvete. "Sunt convins că vom reuşi să depăşim un proiect pe care acum îl avem la final şi mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect al achiziţiei de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul între părţile contractante va fi şi aici important pentru a găsi o soluţie rapidă, având în vedere şi contextul urgenţei geostrategice, urgenţei de înzestrare, cât şi a nevoii de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt, intensificat", a subliniat Dîncu, fără a mai da și alte detalii despre această chestiune.

Pe fondul tergiversărilor semnării contractului cu MApN, capacitatea tehnică și de resurse umane a asocierii SN Constanța - Naval Group de a construi corvetele în România - așa cum sunt condițiile licitației - a fost tot mai des pusă la îndoială în ultimul timp. Până în prezent, SN Damen Galați este singurul șantier naval din țară care în ultimele decenii a construit nave militare la standarde NATO.

Citit 2410 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.