Miniştrii Apărării din România şi Franţa, în căutarea unei "soluții rapide" în dosarul corvetelor

Miniştrii Apărării din România şi Franţa, în căutarea unei "soluții rapide" în dosarul corvetelor
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Ministrul Forţelor Armate din Republica Franceză, Florence Parly, a efectuat joi o vizită oficială la Bucureşti, ocazie cu care a dat asigurări că "ţara sa nu îşi va abandona niciodată aliaţii şi prietenii şi că se va afla alături de România".

Unul dintre subiectele spinoase aflate pe agenda discuțiilor cu ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, este și contractul privind înzestrarea Forțelor Navale cu patru corvete multifuncționale, de care este interesat și SN Damen Galați.
După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", asocierea SN Constanța - Naval Group, care a câștigat, pentru 1,2 miliarde de euro, licitația de construire a navelor de luptă, a tergiversat, invocând diverse motive, semnarea contractului cu MApN.
Ca variante de rezervă, MApN, care dorește lămurirea situației până la sfârșitul lunii ianuarie a.c., poate trece fie la atribuirea contractului către Grupul Damen - al doilea clasat la licitație, cu o ofertă de 1,25 miliarde de euro, care construiește inclusiv nave militare în șantierul naval de la Galați, fie să apeleze la un (alt) contract, de tip Guvern la Guvern (G2G), prin care lucrările să fie, eventual, încredințate tot francezilor de la Naval Group.
În același timp, Franța a depus eforturi diplomatice intense ca Naval Group să nu piardă acest contract. "Franţa şi industria sa sunt în întregime angajate, implicate pentru a ajuta forţele armate române pentru a depăşi o nouă etapă din modernizarea lor, în special în dosarul corvetelor", a precizat la rândul ei, ministrul francez al Apărării, Florence Parly.
Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a menționat că speră să se găsească "o soluţie rapidă" pentru proiectul achiziţiei de corvete. "Sunt convins că vom reuşi să depăşim un proiect pe care acum îl avem la final şi mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect al achiziţiei de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul între părţile contractante va fi şi aici important pentru a găsi o soluţie rapidă, având în vedere şi contextul urgenţei geostrategice, urgenţei de înzestrare, cât şi a nevoii de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt, intensificat", a subliniat Dîncu, fără a mai da și alte detalii despre această chestiune.
Pe fondul tergiversărilor semnării contractului cu MApN, capacitatea tehnică și de resurse umane a asocierii SN Constanța - Naval Group de a construi corvetele în România - așa cum sunt condițiile licitației - a fost tot mai des pusă la îndoială în ultimul timp. Până în prezent, SN Damen Galați este singurul șantier naval din țară care în ultimele decenii a construit nave militare la standarde NATO.

Citit 1999 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 00:16

4 comentarii

 • postat de Mih
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 16:36
  5.13.214.***
  Bre... Aduceți vorba de kktul ăla de Schengen pentru care Românica a cheltuit un porcoi de bani și pentru securizarea frontierei, și pentru care apoi, Românica a fost păcălitămprostită/înșelată și lăsată pe dinafară justificându-se apoi de c0călarii ăia t!căloși hohlandezi și francezi că vezi Doamne "intrarea Românicăi în Schengen era/depindea în fapt doar de o simplă decizie POLITICĂ"...

  Așa cum hohlandezii t!căloși ne vroiau portul Constanța, acum și francezii și hohlandezii t!căl0și["NEcoropți" ;)...] ce să vezi că ne vor miliardele de euro, banii românilor, din acest contract cu corvetele.

  Nu ar trebui să le dăm nici unora nici celorlalți contractul de miliarde cu corvetele, fiindcă și unii și ceilalți(atât hohlandezii scl!f0siți cât și franțuzii t!căl0și) șigau bătut joc de români/România cu Schengen-ul ăla...

  Părerea mea
  5
  10
  Raportează
 • postat de Adrian
  Vineri, 28 Ianuarie 2022 15:20
  178.138.35.***
  Au loc toți generalii pe corvetele astea...titlul corect e alte 1.2 mlrd de euro rupti de la gura sanatații invațamantului agriculturii infrastructurii pt fier ...crearea de noi generali ostasi care vot iesi la pensie la 45 de ani pe mulți bani...intre timp s a mai inchis o fabrică de zahar...
  2
  9
  Raportează
 • postat de Dîîî...
  Vineri, 28 Ianuarie 2022 14:32
  77.111.247.***
  Ce noroc a dat pe capul nostru de vrea tot occidentul să ne ajute și să ne facă numai bine...
  2
  13
  Raportează
 • postat de asta e , nene....
  Vineri, 28 Ianuarie 2022 08:30
  45.56.196.***
  Vorba "cantecului"...nu este pentru cine se pregătește , ci pentru cine se nimerește , ..sau The winner takes it all , mai Tanțoo .!
  Ce garanții aveam , ca acest contract se va realiza , in cea mai mare parte la Galați si nu la Mangalia ??? Unde Statul Roman deține jumătate , iar Comandamentul Marinei se afla la Constanta.
  Pe Damen îl interesează banii , si nu soarta gălățenilor din Șantierul Naval.
  Si la cate piedici ne-au pus olandezii la intrarea in Spațiul Schengen , ...parca merita așa ceva.
  11
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.