Galațiul, printre cele mai îmbătrânite județe din Moldova. Vârsta medie creşte în ritm accelerat

Galațiul, printre cele mai îmbătrânite județe din Moldova. Vârsta medie creşte în ritm accelerat
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Vârsta medie a locuitorilor Galațiului a crescut cu aproape doi ani, în perioada 2012-2020, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), ceea ce face ca județul nostru să fie unul dintre cele mai îmbătrânite din Moldova. Natalitatea foarte scăzută, migrația tinerilor, dar și creșterea speranței de viață sunt principalii factori care determină îmbătrânirea populației Galațiului.

Județul cu cea mai tânără populație din România este Iașiul, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 39 de ani. La polul opus se află județul Teleorman, unde vârsta medie a locuitorilor este de aproape 47 de ani.

Într-un top al celor mai îmbătrânite județe, Galațiul ocupă poziția a 20-a. Totuși, când ne uităm doar la regiunea Moldovei, județul nostru se află într-una dintre cele mai problematice situații. În 2020, vârsta medie a unui gălățean era de 42,7 ani, în creștere de la 40,8 ani, în 2012. Mai rău decât noi stă județul Neamț, unde vârsta medie a locuitorilor era, în 2020, de 43 de ani. Urmează Vrancea (42,9 ani), Galațiul, Botoșaniul (41,7 ani), Bacăul (41,5 ani), Vasluiul (40,8) și Iașiul (39,1 ani).

Creșterea vârstei medii a populației este o problemă care afectează întreaga Românie. Unele județe îmbătrânesc însă cu viteză mai mare decât altele. În regiunea Moldovei, Galațiul este județul cu cea mai accelerată îmbătrânire - 1,9 ani doar între 2012 și 2020.

Doi factori sunt responsabili de îmbătrânirea înainte de vreme a Galațiului. În primul rând, pentru că vorbim despre un județ sărac, afectat de mulți ani de o rată mare a șomajului, avem și o migrație puternică a tinerilor spre zone mai dezvoltate ale țării sau peste granițe. În al doilea rând, Galațiul se află foarte aproape de coada clasamentului și când vine vorba de rata natalității. Creșterea speranței de viață a populației, deși un indicator pozitiv în sine, contribuie și ea la îmbătrânirea populației generale.

Scenariul cel mai probabil este că acest fenomen al "încărunțirii" demografice rapide va continua și în deceniile viitoare. Cu o populație tot mai îmbătrânită, județul nostru se va confrunta cu probleme majore în viitorul nu tocmai îndepărtat. Dificultățile vor fi cauzate de lipsa forței de muncă, de creșterea cheltuielilor publice cu asistența medicală și cu cea medico-socială, dar și cu o presiune tot mai mare pusă pe sistemul public de pensii.

Citit 6477 ori Ultima modificare Luni, 31 Ianuarie 2022 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.