Galațiul, pe primul loc în țară la numărul cazurilor de gripă

Galațiul, pe primul loc în țară la numărul cazurilor de gripă
În multe cazuri, gripa poate cauza complicații
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ultimele date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) arată că, în județul Galați, au fost confirmate cele mai multe cazuri de gripă, de la începutul sezonului rece. Vorbim strict despre cazurile confirmate în laborator, prin tehnica RT-PCR. În realitate, numărul îmbolnăvirilor este mult mai mare.

Potrivit INSP, în actualul sezon rece au fost confirmate în laborator 32 de cazuri de gripă, cele mai multe, nouă la număr, în județul Galați (șase cu virus gripal de tip A, subtipul H1, și trei cu virus gripal B – n.r.). Alte șapte cazuri au fost înregistrate în Prahova, câte patru în București și în Ilfov, câte trei în Iași și în Vrancea și câte un caz în Olt și Teleorman. Din fericire, nu a fost comunicat niciun deces provocat de infecția cu virusul gripal. „Până pe 30 ianuarie 2022, au fost vaccinate antigripal 1.333.502 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății”, mai arată INSP.

„În ultima săptămână, au fost confirmate în laborator patru noi cazuri de gripă în județul Galați. Este vorba despre trei copii, de doi, cinci și 13 ani, și de un adult de 31 de ani. La doi pacienți a fost depistat virusul gripal de tip A, iar la ceilalți virusul de tip B. Toți cei patru pacienți au dezvoltat forme ușoare de boală, neavând nevoie de internare”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică Galați.

Măsurile luate de autorități pentru încetinirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 au avut efect și în împiedicarea răspândirii celorlalte virusuri care circulă în sezonul rece. Așa se explică de ce numărul cazurilor de gripă este semnificativ mai mic decât cel din iernile de dinaintea pandemiei de COVID-19.

Totuși, medicii atrag atenția că gripa nu este o boală ușoară. În unele cazuri, virusurile gripale pot cauza complicații pe termen mediu sau lung, gripa putând fi chiar fatală pentru persoanele din grupele de risc. Spre exemplu, în sezonul rece 2018-2019, unu din trei adulți diagnosticat cu gripă a avut nevoie de spitalizare.

Citit 5070 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Februarie 2022 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.