Mărturii, la intrarea în România. Rachetele ruseşti i-au alungat din propria ţară (FOTO și VIDEO)

Mărturii, la intrarea în România. Rachetele ruseşti i-au alungat din propria ţară (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

În fiecare zi, noi cetăţeni ucraineni îşi părăsesc ţara, care nu le mai oferă siguranţă, şi ajung în vama de la Isaccea pentru un nou început. Acolo am văzut femei şi copii, înveliţi în păturile aduse de oameni cu suflet mare, îngheţaţi după drumul cu bacul, cu ochii plini de lacrimi şi teamă de necunoscut.

Oamenii erau întâmpinaţi atât de reprezentanții autorităţilor, cât şi de voluntari, toți organizați exemplar, astfel încât lucrurile să se miște cât mai eficient. Refugiaţii sunt conduşi în corturile încălzite pentru a aştepta verificarea documentelor.

"Am văzut rachetele cum zburau pe deasupra noastră"

Joi, la cea mai recentă deplasare a noastră acolo, toată lumea era grăbită, dornică să ajungă cât mai repede de partea cealaltă a graniţei, fiecare om având impregnată pe chip și frica de un nou început, într-o nouă ţară. Printre aceşti oameni am cunoscut două fete, ambele în vârstă de 16 ani, venite din Ismail, pentru a scăpa de teroarea rusească. Fetele, eleve de liceu, ne-au povestit că s-au hotărât să părăsească Ucraina, alungate de zgomotul exploziilor din seara zilei de 1 martie, care le-a rămas întipărit în minte.

Cum au fost salvate de război 23 de pisici şi stăpânele lor. Implicarea iubitorilor de animale nu are graniţe. Detalii

"Am văzut rachetele cum zburau pe deasupra noastră, apoi am auzit bubuiturile", acestea au fost cuvintele fetelor, care doresc să rămână în anonimat. Acestea ne-au spus că sunt verişoare şi că părinţii lor au rămas în Ucraina, ele având ca destinaţie finală Braşovul, loc în care vor fi găzduite de prieteni. Printre refugiaţi, am dat şi de o femeie care ţinea de mânuţă un copil de cinci ani, acoperit de o pătură, pe care o târa pe jos, prin noroi. Femeia ne-a spus că micuțul nu are mamă, fiind îngrijit doar de tatăl său, ea fiind rudă cu acesta. Veneau din Odesa, despre care ne-au povestit că "este jale acum acolo" şi nu aveau o destinaţie anume unde voiau să ajungă, singura lor dorinţă fiind să fie în siguranţă.  "În Odesa este panică, toată lumea îşi părăseşte casele şi caută să se ascundă sau să părăsească ţara", ne-a mărturisit, agitată, femeia.

"Oamenii sunt speriați şi tremură, efectiv, de frig"

Aşteptaţi cu ceai cald, apă, mâncare, pături, mănuşi şi, nu în ultimul rând, jucării pentru cei mici, cetăţenii ucraineni intrau în corturi pentru a se încălzi şi pentru a aştepta să le vină rândul la controlul de frontieră. La ieşirea din corturi, aceştia primesc o cartelă SIM de România pentru a putea comunica în caz de nevoie. Fiecare copil ajuns la vamă are un nou prieten, o jucărie de pluş, pe care o ţine strâns în braţe, de la voluntarii care de atâtea zile ajută neîncetat la demersurile de primire. Am reușit să stăm câteva minute de vorbă, doar atât, fiindcă voluntarii efectiv nu se pot opri din ceea ce fac din cauza fluxului de persoane, cu un translator de limba rusă care este prezent de vineri, 25 februarie, pentru a înlesni o comunicare cât mai rapidă şi eficientă. Acesta ne-a mărturisit că cel mai mare flux de oameni a fost weekend-ul trecut, organizarea nefiind la fel de complexă ca acum, când toţi voluntarii și autorităţile ştiu exact paşii care trebuie urmaţi.

Tot mai mulți ucraineni se refugiază în Galați. Își părăsesc în fugă țara ca să caute pace. Detalii

"Oamenii sunt agitaţi şi tremură efectiv de frig când ajung aici, vin după ore grele de aşteptare în ger. După un drum stresant, în care eşti cu inima strânsă de frică, dorind doar să ajungi şi să scapi, stai acolo şi îngheţi, transportul pe bac fiind crunt, mai ales dacă mai şi plouă, ca zilele trecute, este cumplit". Majoritatea persoanelor cu care voluntarul a interacţionat aveau o destinaţie stabilită, fiind aşteptaţi de rude sau prieteni în Cehia şi Germania. Ucrainenii din Odesa i-au povestit că vapoarele ruşilor sunt ancorate la ei în port, motiv suficient pentru ca oamenii să continue să fugă către Isaccea. Cei care doresc să devină voluntari sunt în continuare aşteptaţi în vamă să se înscrie în programul de voluntariat, să îşi anunţe intenţia şi capacitatea de a ajuta, fiind ulterior iniţiaţi de voluntarii care deja au experienţa zilelor trecute.

„Mi-am luat copiii și am fugit din propria casă”. Detalii

Foto și video: Marian Calestru

Citit 8471 ori Ultima modificare Duminică, 06 Martie 2022 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.