UPDATE Spectacol de dans, ateliere și expoziţii la Noaptea Muzeelor

UPDATE Spectacol de dans, ateliere și expoziţii la Noaptea Muzeelor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

UPDATE. În programul din această seară, de Noaptea Muzeelor, a apărut şi o altă posibilă destinație. Puteți face o vizită şi la Muzeul Veteranilor, aflat la sediul Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Sucursala Galați, potrivit unei postări a asociației.

"Vă așteaptă o expoziție inedită și discuții cu veteranii teatrelor de operații. La această oră pregătim ultimele detalii! Nu uitați, la ora 19:00 ne deschidem ușile pentru voi!", precizează asociaţia, care are sediul pe strada General Eremia Grigorescu nr. 7A.

Expoziția este organizată cu sprijinul Jandarmeriei Galați, Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Galați, Batalionului 284 Tancuri Galați și al veteranilor gălățeni din teatrele de operații.


Program prelungit de transport pentru „Noaptea Muzeelor”. Detalii


Sâmbătă, 14 mai, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi îşi deschide porţile, între orele 19,00 - 00,30, pentru a sărbători Noaptea Muzeelor împreună cu vizitatorii. Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a optsprezecea ediţie.

Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) și este sărbătorit de peste 3.000 de muzee din Europa. Vizitatorii vor avea parte de un performance, "Întoarcerea lui Icar", susținut de celebrul coregraf și dansator Momo Peter Sanno, născut la Galaţi. Spectacolul va fi organizat cu sprijinul asociației OpenHub Creative Cluster. Ideea a pornit de la lucrarea lui Aurel Olteanu Stâncă, "Icar”, amplasată pe Faleza Dunării. Proiectul "Icar” își propune să aducă în atenția gălățenilor operele de artă din oraș, încercând totodată să găsească soluții pentru restaurarea lor. Spectacolul de dans "Întoarcerea lui Icar” reprezintă un prim pas și se va desfășura la Noaptea Muzeelor în două reprize, între orele 20,15 - 21,00 și 21,30 - 22,00. La ora 21,00, va avea loc o tragere la sorți pentru desemnarea câștigătorului uneia dintre lucrările incluse în expoziția de fotografie "Secvențe”. Extragerea va fi făcută chiar de artistul fotograf Marian Plaino. 

Pe tot parcursul serii se vor desfăşura ateliere plastice susținute de elevi ai Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin” Galați, clasele profesorului Adrian Cornel Corcăcel. Vor putea fi admirate lucrările executate live de David Dobre (clasa a XI-a - grafică, compoziție în tuș), elev care a câştigat Premiul I la Olimpiada Naţională de Arte Plastice, Karla Iliescu (clasa a XI-a - portret în creion cu model), Alexandra Simion (clasa a XI-a - tehnică mixtă, compoziție) şi Crina Mănăilă (clasa a XII-a - bandă desenată).

De asemenea, vor fi ateliere susținute şi de studenți ai Facultății de Arte, Universitatea "Dunărea de Jos” Galați, de la grupele coordonate de profesorii Tudor Șerban şi Adrian Cornel Corcăcel. Îi veţi putea vedea la lucru pe Aida Radu (anul doi) - linogravură, Aurelia Bădiță (anul trei) - linogravură, Cornelia Dumitru (anul doi) - linogravură, Claudia Riza (anul doi) - compoziție în creion, Cosmin George Caraman (anul doi) - compoziție în creion, Mihaela Ifrim (anul doi) - linogravură. Totodată, gălăţenii vor putea vizita expozițiile permanente și pe cele temporare. Intrarea va fi liberă.

Observaţii astronomice şi o nouă atracţie la Acvariu

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va marca în data de 14 mai „Noaptea Muzeelor”, între orele 20,00 – 00,00, intrarea fiind liberă pentru toţi vizitatorii în acest interval. Accesul publicului în „Noaptea Muzeelor” se va face doar pe poarta dinspre punctul de trecere BAC, între orele 20,00 – 23,30 (ora la care intră ultimul vizitator). Gratuitatea de vizitare se aplică doar la expoziţiile proprii ale muzeului.

Gălăţenii pot redescoperi următoarele expoziţii: „Pe culmile Carpaților”, „BIOdiversitatea”, „Specii invazive din România de interes pentru UE”, „Dobrogea-România, între steeple iberice și anatoliene”, „Diversitatea mineralelor” și Salonul de minerale “Feeria Cristalelor” (expoziție cu vânzare de minerale). De asemenea, la Secția Acvariu, pe lângă expozițiile permanente „Ihtiofauna bazinului hidrografic al cursului inferior al Dunării”, „Ihtiofauna recifelor de corali” și „Ihtiofauna dulcicolă tropicală”, vizitatorii sunt așteptați să descopere o nouă atracție din acest sector, respectiv zona interactivă în care este montat un ecran multi touch de mari dimensiuni, intitulat “Viața din Marea Neagră”, unde publicul poate interacționa virtual cu specii acvatice din Marea Neagră. Observatorul astronomic aşteaptă publicul pe Terasa de observaţii astronomice, între orele 22,00 – 00.00, unde sunt pregătite toate instrumentele pentru observaţiile astronomice de noapte, doar dacă vremea va permite acest lucru.

Galeria "Nicolae Mantu", deschisă până la ora 24,00

"Noaptea Galeriei 2022", eveniment cultural organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Galați, presupune că vizitatorii sunt aşteptaţi în afara programului obişnuit, la expoziția ce prezintă pe simeze 50 de lucrări plastice de pictură, sculptură, arte decorative, toate creaţii ale artiştilor gălăţeni. În "Noaptea Muzeelor 2022", Galeria de Artă "Nicolae Mantu" va avea ușile deschise publicului gălățean, care este așteptat pe 14 mai, între orele 18,00 - 24,00, la sediul de pe strada Domnească nr. 22.

Ateliere de cusut, olărit şi ţesut la Muzeul Episcopal

Centrul Cultural "Dunărea de Jos” organizează, pe 14 mai, "Noaptea Muzeelor”, în parteneriat cu Muzeul Istoriei, Culturii  și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos. Evenimentul este cuprins în Programul "Muzeul Viu” al Serviciului Cercetare și Valorificare a Creației și Tradiției Populare și se va desfășura, cu începere de la ora 18,00, în curtea Palatului Episcopal din strada Domnească nr. 141, unde vor avea loc ateliere de cusut, olărit și țesut la război miniatural. În interiorul muzeului vizitatorii vor putea vedea și o expoziție de obiecte tradiționale. De la ora 19,00 va avea loc un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”, un recital de pian al elevilor clasei de pian profesor Angelica Capră, din cadrul Școlii de Artă și un scurt moment al grupului folcloric de bătrâni "Glasul Odăieșilor” din satul Odaia Manolache, comuna Vânători.

Personalităţi istorice "în carne şi oase" la Muzeul de Istorie

Sâmbătă, 14 mai 2022, în intervalul orar 18,00-24,00, se va desfăşura Noaptea Muzeelor şi la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea". Organizatorii anunţă un maraton expoziţional nocturn. La Secţia Lapidarium (str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2bis, lângă Biserica Greacă) veţi descoperi expoziţiile de bază: „Repere arheologice la Dunărea de Jos", "Ambient românesc - ambient european, a doua jumătate a sec. al XIX-lea - începutul sec. al XX-lea", "Civilizaţia tradiţională din sudul Moldovei", dar şi cea mai nou vernisată expoziţie temporară: „Lumea păpuşilor – o lume minunată", în care vizitatorii vor putea admira 225 de păpuşi din porţelan care aparţin Muzeului Municipal „Regina Maria" din Iaşi. Totodată, la Secţia Lapidarium veţi avea ocazia să vă întâlniţi atât cu unii domnitori români, cât şi cu importante personalităţi, deoarece actorii de  la Teatrul Dramatic „Fani Tardini" îi vor interpreta Alexandru Ioan Cuza şi Elena Cuza, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vlad Ţepeş, Mihail Kogălniceanu şi Costache Negri. În cadrul aceluiaşi eveniment, Fanfara „Valurile Dunării" din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos" va susţine un recital, începând cu ora 21,00.

De asemenea, vă aşteptăm şi la Casa memorială „Costache Negri", din comuna cu acelaşi nume, unde muzeograful nostru, dr. Ovidiu Nedu, va prezenta expoziţia: "Ambient românesc - ambient european: Conacul de la Mânjina".

Organizatorii promit vizitatorilor şi câteva surprize, o tombolă, la care 10 norocoşi vor primi cărţi.  

Intrarea este gratuită. Ultimul acces în muzeu va fi la ora 23,30.

 

Citit 4353 ori Ultima modificare Duminică, 15 Mai 2022 01:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.