Exproprierile de pe „centura mică”, în blocaj total. Situație absurdă, pe cale să devină tragică

Exproprierile de pe „centura mică”, în blocaj total. Situație absurdă, pe cale să devină tragică
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Nici luni dimineață, proiectele de hotărâri ale Consiliului Județean (CJ) Galați referitoare la aprobarea evaluărilor și a sumelor necesare în cazul exproprierilor de pe Drumul de Centură (DJ 251M) nu au putut fi aprobate, deși a fost convocată o nouă ședință extraordinară a instituției.

Mai nou, consilierii județeni liberali, absenți pentru a doua oară de la vot, îl acuză, într-un comunicat, pe Costel Fotea, președintele CJ, că, "în calitate de președinte al organizației PSD Tecuci, întârzie intenționat aprobarea bugetului municipiului, lăsându-i pe tecuceni fără resursele financiare necesare desfășurării activităților diverselor instituții". În plus, liberalii doresc aprobarea proiectelor de importanță majoră în ședințe cu prezență fizică, permițându-se, astfel, dezbaterile libere, în condițiile în care, situația sanitară nu mai necesită restricții. "De asemenea, analiza unor subiecte de mare importanță pentru gălățeni necesită un interval mai mare de timp şi discuții în comisiile de specialitate, motiv pentru care nu pot fi propuse spre votare din patru în patru zile, putând fi supuse dezbaterilor într-o ședință ordinară", se mai arată în comunicatul PNL Galați.

În replică, Costel Fotea consideră că o investiție cu fonduri europene de peste 30 de milioane de euro riscă să fie blocată, deoarece fără exproprieri se poate pierde finanțarea. "Practic, neparticipând la ședințe și nevotând exproprierea, consilierii liberali blochează proiectul. (...) Trebuie precizat că firma din București, care a câștigat prima licitație pentru realizarea evaluărilor și care nu și-a făcut treaba, a fost dată în judecată de către Consiliul Județean, fiindu-i cerute despăgubiri și penalități de aproape 4 milioane de lei. Prima decizie a instanței ne-a dat dreptate. Mai mult, după rezilierea contractului, având în vedere că expertizele și evaluările făcute nu respectau normele legislative, am emis și un certificat constatator negativ", a precizat președintele CJ. Mai mult, acesta din urmă constată că reprezentanții PNL nu știu că mai multe amendamente pe care le-au propus au fost aprobate, iar o parte dintre ele sunt deja în diferite faze de implementare, unele chiar cu procedurile de licitație finalizate.

Deși este de notorietate, poate ar mai trebui spus încă o dată. Finanțările europene nu cad din cer, sunt bani colectați de la contributorii din UE, prin taxe și impozite, iar apoi redistribuiți pentru a reduce disparitățile de dezvoltare dintre statele membre ale Uniunii.

Miercuri, 18 mai 2022. Nimic nou pe „frontul” exproprierilor de pe Centură. Detalii

 

Citit 5887 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Mai 2022 22:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.