UPDATE. Prețul betonului: Arbori uscați și tăiați la Spicu și Romarta (FOTO)
Foto: Anca Melinte

UPDATE. Prețul betonului: Arbori uscați și tăiați la Spicu și Romarta (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Betonul și „colivele” - cele două realități ale șantierului prin care zona Spicu și Romarta a fost transformată din parc în piațetă - au un preț scump: arborii uscați. Aceasta ar putea fi concluzia intervenției pe care am surprins-o vineri dimineață, în zona Romarta.

Bușteni, crengi și vreascuri, așteptând grămezi, pe pavajul de granit, pe carosabil sau pe gazon, urcarea în remorci pentru a fi duse. Nici măcar o frunză nu era pe jos! Jumătate din trunchiul uriaș și uscat al unui tei a rămas să străjuiască sediul PSD. Dacă-l vor ține rădăcinile în picioare, chiar și așa, lipsit de coroană, ar putea fi valorificat decorativ, după cum vorbeau cei care îi urcau ramurile în remorcă. De pildă, ar putea fi gătit cu ghirlande luminoase în timpul sărbătorilor de iarnă... Pe partea opusă a străzii, în zona Spicu, unul dintre ghivecele de beton a rămas fără magnolia care s-a uscat în urma lucrărilor de modernizare. De altfel, în primăverile care au urmat șantierului, magnoliile înflorite de la Spicu au rămas doar o amintire....

Curioși să aflăm câți arbori uscați au fost tăiați în cadrul acestor intervenții, am solicitat informații Primăriei Galați. Iată răspunsul primit: „în zona Spicu-Romarta este vorba despre fasonarea unui tei uscat pentru care gălățenii din zonă au făcut sesizări. Precizăm că zilele trecute a fost tăiat un singur arbore care era uscat. Alți copaci nu au fost tăiați și nici nu ne dorim acest lucru. Mai mult, vom continua plantările de arbori în această zonă, așa cum vom face în continuare în tot orașul pentru un mediu sănătos”, ne-a transmis Biroul de presă al municipalității.

Ce susținea Primăria acum trei ani

În urmă cu trei ani, pe 2 mai 2019 publicam răspunsurile Primăriei Galați la o serie de întrebări adresate de ziarul „Viața liberă” cu privire la spațiile verzi de la Spicu și Romarta, agresate de lucrările de modernizare. Scrisesem deja că din generosul spaţiu verde al parcului au mai rămas acum doar câteva insule de pământ supraînălţat, în care copacii sunt îngropaţi. Conform Primăriei Municipiului Galaţi, din suprafaţa totală de 7.669 mp din zona Spicu, spaţiul verde măsura, înainte de modernizare, 4.023 mp, iar aleile - 3.531 mp. După punerea în operă a proiectului urbanistic, din suprafaţa de spaţiu verde vor rămâne 2.132 mp, iar pavimentele şi mobilierul urban vor ocupa 5.344 mp. De cealaltă parte a străzii, la Romarta, din suprafaţa totală de 4.032 mp, spaţiul verde ocupa, anterior demarării lucrărilor, 1.100 mp, iar aleile - 2.752 mp. La finalul investiţiei, suprafaţa spaţiului verde va fi de 520 mp, iar pavimentele şi mobilierul urban vor ocupa 3.332 mp. Autorităţile consideră că intervenţiile aflate în plină desfăşurare trebuie privite în ansamblul lor, că mai importante sunt scopurile care se doresc a fi atinse, nu bilanțurile teritoriale privite matematic.
„Vor supravieţui copacii?”, întrebasem noi. „Șansele de supraviețuire a arborilor sunt de sută la sută. De asemenea, pentru arborii din pavimente se vor monta grile de protecție de 1,0-1,2 m fiecare, astfel încât fiecare dintre acești arbori va beneficia de aproximativ 1,4 mp de pământ în jurul tulpinii”, ne-au comunicat autorităţile. Realitatea de azi le contrazice.

Foto: Anca Melinte

Citit 5526 ori Ultima modificare Luni, 30 Mai 2022 22:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.