De ce aşteaptă şoferii de TIR 48 de ore la Vama Galaţi. Trafic îngreunat și autobuze deviate

De ce aşteaptă şoferii de TIR 48 de ore la Vama Galaţi. Trafic îngreunat și autobuze deviate
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Aglomerația de TIR-uri din proximitatea sediului Vămii Galați, despre care inițial nu s-a recunoscut de către autorități că ar reprezenta vreo problemă, în ciuda sesizărilor gălățenilor și a propriilor noastre constatări la fața locului, a determinat devierea a două trasee de autobuz, 10 și 24, exact din acest motiv, decizie anunțată de Primăria Galați.

Problema sesizată de noi încă există, iar măsura de a devia traseele de autobuz confirmă clar ceea ce și noi am observat la fața locului: autobuzele de dimensiuni standard se deplasează greu printre TIR-urile parcate, iar la orele de vârf circulația se blochează, pur și simplu.

Situația este creată de faptul că șoferii trebuie să aștepte până la 48 de ore operațiunile aferente vămuirii, iar amplasamentul Biroului Vamal nu beneficiază de un spațiu dedicat și adecvat controlului. În tot acest timp, parcarea de TIR-uri de pe strada Macului nr. 54 stă aproape goală.

La momentul descoperirii situației, joi, 25 august, am adresat o solicitare de informații responsabililor de comunicare ai Autorității Vamale Române (înregistrată cu nr. 110/26 august 2022), fiindcă, din păcate, la Galați nimeni nu are asemenea atribuții, neputând să ne răspundă la întrebări. Am primit răspunsul, înregistrat cu nr. 110/29.08.2022, ieri, 30 august. Dincolo de timpul mare de așteptare - "Viaţa liberă" este un ziar cotidian, iar situaţia era urgentă - nu putem să nu remarcăm că ni s-a transmis o scanare după un document îndosariat, când mult mai rapid ar fi fost ca persoana care l-a întocmit să transmită, efectiv, răspunsul pe mail. Suntem în 2022, ne digitalizăm, dar în unele instituţii lucrurile se mişcă mai greu.

Potrivit răspunsului primit, activitatea în Biroul Vamal de Frontieră Galaţi se desfăşoară în ture, pe sistemul 12/24 şi 12/48. În tura de 12 ore se efectuează formalităţi vamale în medie pentru 80 de camioane, 70 de vagoane şi 30 de nave, de către un personal de 4-5 lucrători vamali. În cazul trenurilor, controlul impune parcurgerea a 20 de km de garnitură, în medie de două ori pe tură. În plus, un lucrător vamal trebuie să fie prezent timp de opt ore la activitatea aferentă coletelor poştale, iar un altul este blocat timp de 12 ore pentru efectuarea formalităţilor vamale aferente volumului crescut de mărfuri transportate pe Dunăre, drept consecinţă a situaţiei din Ucraina. În aceste condiţii, şoferii trebuie să aştepte până la 48 de ore, interval care, potrivit responsabililor din Vamă, nu se depăşeşte decât în cazul documentaţiei incomplete. Deşi, potrivit Codului Vamal al UE, importul se poate face la orice vamă din Uniune, indiferent de destinaţia mărfii sau sediul social al firmei, mulţi operatori economici din Botoşani, Iaşi, Cluj, Suceava, Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Buzău, Vrancea, Bucureşti, Bihor, Germania etc. aleg să efectueze formalităţile vamale la Biroul vamal de Frontieră Galaţi, unde există program de lucru în ture.

Citit 3066 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2022 09:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.