Teatrul „Gulliver” împlineşte 70 de ani de la înfiinţare. Interviu cu directorul Eduard Şişu

Teatrul „Gulliver” împlineşte 70 de ani de la înfiinţare. Interviu cu directorul Eduard Şişu
Eduard Şişu, directorul Teatrului Pentru Copii şi Tineret "Gulliver"
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gulliver" împlineşte, pe 22 octombrie, 70 de ani de la înfiinţare, fiind prima instituţie de acest gen înfiinţată în Galaţi, înaintea celorlalte teatre. Despre planurile de viitor, transformările pe care le-a suferit şi lucrurile cu care se laudă vom putea afla într-un interviu acordat de directorul instituţiei, actorul Eduard Şişu. 

- Ce aţi pregătit pentru a marca cei 70 de ani care se împlinesc săptămâna aceasta?

- Pentru public, vom ieşi la rampă cu o nouă premieră, "Necuvintele", un spectacol creat de Adi Nour, care se va juca duminică, 23 octombrie, de la ora 19,00, un spectacol dedicat adolescenților, dar şi publicului matur, pentru că instituţia noastră, în timp, a început să producă spectacole pentru mai multe categorii de vârstă. Pentru cei mici, tot duminică, de la 10,30, se va juca "Scufiţa roşie", un spectacol de colecţie. Va exista şi o gală aniversară, dedicată nouă, oamenilor care dăm şi am dat viaţă acestui teatru, la care au fost invitaţi foşti colegi şi colaboratori din ţară. Toţi au lăsat o parte din viaţa lor pe scena sau în culisele teatrului, pentru că aceasta e o profesie care se face cu sufletul.

- După aproape 70 de ani de "Teatru de Păpuşi", anul acesta aţi schimbat titulatura în "Teatru pentru copii şi Tineret".

- E o denumire care a venit firesc. Încă din 2014, Festivalul "Gulliver" şi-a schimbat formatul, am adus spectacole pentru întreaga familie. E o dorinţă mai veche şi pentru că avem spectacole pentru copii la "Gulliver", apoi Dramaticul face spectacole pentru adulţi, dar pentru adolescenţi şi tineri nu exista înainte o zonă de spectacole acoperită. Şi tocmai în acest interval de vârstă poți forma un public pentru teatru, tocmai ei au nevoie de teatru, iar noi nu prea aveam ce să le oferim. Dar dacă vor vedea adolescenţii la teatru spectacole în care se regăsesc, vor deprinde gustul să vină la teatru şi mai târziu. Noi aveam câteva spectacole, precum ”Castelul din Carpaţi” (pentru 14 ani), ”O noapte furtunoasă”, care au prins foarte bine. Am făcut în 2020 ”Pasărea măiastră”, care a fost excelent primită, iar acum în 2022, cu ”Harap alb. Play Again” am ”rupt” nu numai la Galaţi, ci şi la Bucureşti, unde suntem aşteptaţi să jucăm din nou. Acum, că am schimbat şi titulatura teatrului, avem proiecte inedite, cu spectacole care vor dezbate pe scenă alte problematici.

- O titulatură nouă, o mulţime de proiecte, o necesitate de netăgăduit pentru publicul tânăr, dar "Gulliverul"  încă nu are un sediu. 

- Din nefericire, nu avem o sală alocată nouă. Câte proiecte am putea realiza dacă nu am sta la rând două instituţii de cultură pentru aceeaşi scenă. Din fericire, am găsit aici înţelegere, iar lucrurile merg bine, dar nu cum am putea să facem. Suntem la Dramatic din 2010, deci de peste 12 ani. A fost şi mai rău. Primul teatru din Galaţi şi-a pierdut o vreme personalitatea juridică. Din fericire, în 2018 am reuşit să ne recâştigăm statutul juridic. În privinţa sălii, există în prezent un proiect al Primăriei, care, cu ajutorul fondurilor obţinute prin PNRR, va reabilita fostul Cinematograf "Ţiglina" pentru a-l transforma în sală de spectacol pentru "Gulliver". Va dura, dar, dacă se va finaliza, lucrurile vor intra într-un făgaş normal pentru noi.

- Ce planuri aveţi pentru viitorul apropiat?

- În primul rând, sunt mulţumit că am reuşit să am aici o echipă foarte bună. Am angajat câţiva tineri şi, cu actorii care erau deja, s-a format un colectiv care va putea susţine proiecte variate şi interesante. În al doilea rând, vreau ca Festivalul "Gulliver", care este cea mai longevivă manifestare de acest gen din ţară, să-şi recapete statutul competiţional. Vom organiza în primăvară o ediţie cu juriu. Dar şi cu ateliere de tot felul destinate copiilor. Acestea au existat şi în ediţiile anterioare şi au prins foarte bine, de aceea vrem să creştem importanţa lor. Vom continua seria de ateliere dedicate părinţilor, aşa cum am făcut în fiecare duminică, un sfert de oră înainte de spectacol, în care am vorbit despre diverse lucruri, de la nutriţie, la igienă dentară, până la cercuri de lego şi robotică. Totodată, sperăm ca până la finalul anului să ieşim cu o altă premieră, "Alice în Ţara Minunilor", montat de o regizoare în vogă, Ana Crăciun Lambru, pe care am cunoscut-o la ediţia de anul trecut a festivalului, când a venit cu o piesă extraordinară, "Iepurele alb". Avem deja 30 de spectacole în repertoriu, pe care le putem juca, prin urmare, aşteptăm spectatori de toate vârstele, suntem pregătiţi. 

Cine este Eduard Şişu

Eduard Şişu, actor şi director al Teatrului de Copii şi Tineret "Gulliver", dar şi al Festivalului Internaţional de Animaţie "Gulliver", are „48 de ani mari şi laţi”. Joacă fără fasoane alături de ceilalți actori, şi nu numai în roluri principale. În 1997, a terminat Universitatea Hyperion Bucureşti, clasa Eusebiu Ştefănescu. Joacă din anul 2000. A avut şansa să fie pe aceeaşi scenă cu Mitică Popescu sau Valeria Seciu. Şi-a dat licenţa cu rolul dintr-o piesă pe care o doreşte în viitor şi pe scena Dramaticului: „Se caută un mincinos”, de Dimitris Psathas, jucată cândva cu Gheorghe V. Gheorghe, în ´64, o piesă care rămâne actuală.

Îl putem vedea în spectacole de succes ale Teatrului "Gulliver": "Harap-Alb. Play Again", "Pasărea Măiastră", "Peter Pan", "Frumoasa şi bestia", "Mica Sirenă", "Vasilache, Mărioara şi invitaţii", "O noapte furtunoasă", "Păcală", "Motanul încălţat", "Povestea de Crăciun", "Jack şi fasolea fermecată" etc.

 

Citit 1592 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2023 09:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.