Galațiul nu vrea să-şi promoveze obiectivele turistice

Galațiul nu vrea să-şi promoveze obiectivele turistice
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

În urmă cu mai puțin de o lună, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a semnat primele contracte de finanțare pentru trei rute turistice și culturale incluse în Componenta 11 - Turism și Cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR): ruta castrelor romane, ruta castelelor și cea a cetăților. Acestea sunt incluse în programul "România Atractivă", prin care se vor face investiții de peste 100 milioane de euro în 225 de obiective, cuprinse în 12 rute culturale.

Astfel, pe lângă cele trei rute menţionate mai sus, cu fonduri din PNRR vor mai fi promovate: ruta bisericilor fortificate, cea a bisericilor de lemn, ruta mănăstirilor, a curiilor, cea a culelor, a Sfântului Ladislau, un traseu al gastronomiei tradiționale românești, refacerea peisajului cultural din Delta Dunării, dar și o rută a satelor cu arhitectură tradițională. Per total, este vorba despre 300 de obiective promovate la nivel național, 75 dintre acestea urmând a fi restaurate cu bani europeni, fără a pune la socoteală cele 150 de case tradiționale ce urmează a fi, la rândul lor, restaurate în localitățile deja selectate în acest sens.

Parcurgând lista județelor și a localităților incluse în programul "România Atractivă", nu putem să nu constatăm, cu părere de rău, că județul nostru nu se regăsește nicicum în această zonă de promovare a atracțiilor naționale, ca, de altfel, nici vecinii noștri brăileni. Mai exact, aglomerația urbană a celor două orașe de la Dunăre, cu o istorie încărcată de cosmopolitism, nu figurează pe nicio listă de interes turistic, cum, de altfel, nicio zonă rurală din acest județ încadrat de ape nu apare pe nicio rută a "României Atractive". Bun, nu ne putem lăuda cu castele, cetăți sau cule, dar ceva mănăstiri și castre romane se mai găsesc și prin Galați, ca să nu mai vorbim de arhitectura tradițională a gospodăriilor sătești sau chiar de gastronomia dunăreană.

Chiar așa, tot din proiectele de finanțare propuse de MIPE, am aflat că există o bucătărie hercinică, ce va fi promovată în zona localităților tulcene Cerna, Jijila, Greci, Luncavița, Horia, Hamcearca etc, în vreme ce un alt județ dunărean, Giurgiu, va beneficia de promovarea gastronomiei și a ospitalității locale. Sincer, fără a jigni pe nimeni, nu e foarte clar ce ar putea oferi giurgiuvenii și noi nu, în materie de gastronomie tradițională, dar asta e deja o altă discuție.

Altfel, să mai spunem că, dincolo de investițiile programate în șase localități din Delta Dunării, vecinii tulceni vor beneficia și de restaurarea unor gospodării tradiționale din Cerna și Peceneaga. În Vrancea, pe ruta bisericilor de lemn a fost inclusă Biserica "Sf. Voievozi" din Gugești, în Vaslui, Mănăstirea Pârvești (Costești) apare pe ruta de promovare a acestor așezăminte, buzoienii vin cu produse gastronomice tradiționale din zona Berca - Bisoca, iar la Constanța, pe lângă promovarea bucătăriei locale, am regăsit și finanțare pentru cetățile Histria și Ulmetum.

Citit 2662 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2022 17:01

6 comentarii

 • postat de marr
  Luni, 14 Noiembrie 2022 19:01
  86.124.201.***
  Obiective Turistice ....Galatiul n-are locuri de munca .
  Daca avea bani si varfuri ceva mai competente isi dezvolta si alta industrie decat Combinatul - Cai ferate , agricultura/procesare , Produse care se cer/vand .
  Da' cum 'patronii' locali baga banii numa' in imobiliare si conturi , ioc dezvoltare ...ioc bani ...ioc Turism . Cladiri ar fi fost , dar daca s-au ruinat ...
  Cand esti sarac ...ce Turism sa faci ? Turul pietelor/scolilor cu Tramvaiul ?
  Varfurile unde-si fac Vacantele/concediile ...vizitand obiectivele Turistice din Galati ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Luni, 14 Noiembrie 2022 14:45
  82.76.159.***
  Ce gluma buna, care obiective? Palatul Navigatiei de ex. unde o proasta de la apdm fosta sefa obedienta la sv dministrativ, a montat termopane pe balustrada scarii la et. 2 (asa trebuia sa se separe apdm de capitanie) care nu au ajuns pana in tavanul fff inalt de unde a disparut acel candelabru vechi, asta da "obiectiv turistic" jefuit. Rasul lumii, pacat ca nu am o poza din acele vremuri.
  0
  13
  Raportează
 • postat de ss
  Luni, 14 Noiembrie 2022 14:16
  5.13.237.***
  "Castre romane" in Galati?!!! Vizitati Tirighina sa vedeti hal de sit istoric, o ignoranta absoluta intr-o locatie care putea sa fie o carte de vizita la intrarea in orasul Galati......e o carte de vizita a realitatilor galatene, din pacate!
  0
  11
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 14 Noiembrie 2022 14:10
  5.2.205.***
  Pai cum? Nu am zis ca promovam cimitirul Eternitatea? :))))
  0
  8
  Raportează
 • postat de penseonarul minim
  Luni, 14 Noiembrie 2022 08:25
  89.39.81.***
  Nu stiu ce sa zic da ,pe mine toate ale lumii care trec ca fumul ma lasa rece,daca sunt le vad daca imi plac le admir acolo unde ma duc viata si pasii.De ce as da bani ,adica pretul muncii mele din ziua de azi,ca sa vad ce?Si cu ce ma ajuta?Cati bani se cheltuiesc cu asa zisele promovari?cine ii da si cum ii cheltuie?fiindca totul e pentru bani.Cineva cheltuie niste bani,altii vin la noi sa le vada sa cheltuie niste bani,hai sa promovam cum vin ursii dupa sifon in Brasov fiindca sunt plaiurile pline de peturi si padurile sunt dar no prea.Hai sa le aratam pe ALESII nostri cum isi cladesc aduna,fura,isi aroga privilegii intro tara de saraci cu wc-uri in fundu gradinii ,care inca oisi mai ara cu vaca sau calu.Nu vad num,a partea goala a paharului dar poiezia La noi.....Octavian Goga {poetul Patimirii noastre}e inca de actualitate.
  7
  16
  Raportează
 • postat de Goe
  Luni, 14 Noiembrie 2022 06:31
  5.13.136.***
  Care ar fi acele obiective turistice ce ar putea atrage turistii straini ce ar dori sa viziteze orasul Galati ? Cat despre obiective turistice cum ar fi ospitalitatea si gastronomia locala, parerea mea este ca nu vom avea posibilitatea sa asiguram locuri de cazare pentru cati turisti se vor prezenta la portile orasului !
  4
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.