Gălățenilor li se pregătește o revoluție (și) în trafic: noi sensuri unice și extinderea semaforizării inteligente
Foto: Anca Melinte

Gălățenilor li se pregătește o revoluție (și) în trafic: noi sensuri unice și extinderea semaforizării inteligente
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

După revoluția în transportul public local, gălățenilor li se promite o nouă revoluție, de această dată în trafic. Autoritățile se gândesc la stabilirea unor sensuri unice pe marile bulevarde și la pietonalizarea străzii Domnească, în prima fază în timpul weekendurilor. În plus, au fost depuse proiecte de finanțare pentru sisteme inteligente de management al traficului pe cele trei trasee de tramvai din Galați și pe strada Traian, segmentul cuprins între strada Tecuci și strada Cetățianu Ioan.

„La nivel de idee, vrem să dăm drumul la un masterplan de circulație la nivelul municipiului Galați. Dincolo de rumoarea pe care o produci atunci când stabilești niște sensuri unice și de puterea obișnuinței fiecărui om, luăm în considerare, la nivel macro, gândirea unor sensuri unice pe zona aceasta de bulevarde largi”, a anunțat primarul Ionuț Pucheanu la ProLider FM. De pildă, arterele Traian și Coșbuc ar putea avea sensuri unice. În ceea ce privește strada Domnească, municipalitatea își dorește pietonalizarea ei, în primă fază, în parte, pe timpul weekendurilor, iar ulterior și în perioada săptămânii. „Dincolo de nevoia de mobilitate, dincolo de problemele pe care le avem, dincolo de rapiditatea cu care ne dorim să ajungem dintr-un loc în altul, orașul nu e al mașinilor, ci al pietonilor”, a declarat primarul.

Până la inițierea masterplanului, Primăria a solicitat finanțări în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru două proiecte importante privind traficul din Galați.

Semafoare pe rutele tramvaielor

„Prioritizarea circulației tramvaielor în municipiul Galați” este proiectul pentru care Primăria vrea să obțină finanțare în cadrul PNRR. Galațiul mai are trei trasee de tramvai: Linia 7 - în lungime de 14 km, Linia 39 - 18 km și Linia 44 - 10,6 km.

„Obiectivul este de a asigura prioritatea de intrare în intersecțiile semaforizate a tramvaielor ce deservesc transportul public local, obiectiv ce poate fi atins prin dotarea cu echipamente inteligente de semnalizare a intersecțiilor nesemaforizate aflate pe cele trei trasee”, se arată în proiect.

Concret, pe traseele menționate ar urma să fie instalate sisteme inteligente de management al traficului în cinci intersecții și la șase treceri de pietoni. Sunt prevăzute instalații complete de semaforizare inteligentă la: Rondou strada Oțelarilor - capăt Micro 19; strada Stadionului colț cu strada Oțelarilor; strada Prelungirea Brăilei c/c strada Frunzei; bulevardul Siderurgiștilor c/c strada Gheorghe Asachi; bulevardul George Coșbuc c/c strada Zefirului. Iată și unde ar urma să fie amenajate treceri de pietoni semaforizate cu buton: strada Incubatorului, strada Oțelarilor în dreptul blocului P, strada Costache Conachi, strada Stadionului c/c strada Laminoriștilor; strada Stadionului, în dreptul Sălii Sporturilor; strada Frunzei c/c strada Argeșului.

Suma estimată pentru realizarea proiectului se ridică la 1.265.000 de euro sau 6.227.215 lei fără TVA.

Ce rezultate sunt așteptate

Primăria este convinsă că măsurile acestea vor contribui decisiv la reducerea congestiilor de trafic de pe arterele principale intens circulate la ore de vârf. De asemenea, se preconizează: reducerea timpilor de așteptare a tramvaielor în intersecțiile semaforizate, având ca efecte colaterale scăderea consumului de energie electrică și implicit reducerea costurilor pentru operatorul de transport, creșterea calității generale a serviciilor de transport public, scăderea numărului evenimentelor rutiere, dar și creșterea gradului de siguranță a persoanelor care parcurg zone monitorizate video.

În cadrul acestei investiții vor fi achiziționate echipamente specifice: semafoare, dispozitive acustice pentru persoane cu dizabilități de vedere, automate de dirijare a circulației, sisteme de comunicație radio și prin GPRS/3G, camere video, echipamente pentru tramvaie, pachete de licențe etc.

Acest proiect este corelat cu un altul, depus tot pentru finanțare prin PNRR, despre care ați putut citi deja în ziarul „Viața liberă”. Este vorba despre extinderea Sistemului Inteligent de Management al Traficului prin includerea intersecțiilor aflate pe strada Traian pe segmentul cuprins între strada Tecuci și strada Cetățianu Ioan.

Semafoare inteligente și pe Traian

Așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, pe traseu sunt prevăzute zece semafoare inteligente, în intersecțiile cu străzile Tecuci, Eroilor, Serei, Ep. Melchisedec Ștefănescu, Rizer Sud, Rizer Nord, Cezar, Radu Negru, Alexandru Măcelaru și Zimbrului. În plus, tot pe strada Traian vor exista patru treceri de pietoni semaforizate cu buton: la Spitalul Militar, la Penitenciar, la Spitalul Municipal și la Inspectoratul Județean de Jandarmi. Pentru acestea este solicitată pentru finanțare suma de 5.203.293 de lei fără TVA.

Tot pe acest traseu, se adaugă 45 de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice. Acestea vor fi achiziționate în sistem centralizat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).

Rămâne de văzut când se vor concretiza toate aceste proiecte.

Foto: Anca Melinte

Citit 7498 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2022 12:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.