1 Decembrie la Galaţi. Defilare militară cu ocazia Zilei Naţionale a României

1 Decembrie la Galaţi. Defilare militară cu ocazia Zilei Naţionale a României
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Ziua Națională a României a fost serbată cu fast și la Galați. În sunete de fanfară, oamenii prezenți la ceremonia de defilare au admirat tancuri, autospeciale pentru diverse intervenții, ținute de ceremonie ale angajaților MAI și MApN. Nici veteranii de război nu au fost uitați, ei fiind invitați în față și premiați de însuși primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu. Gălățenii, adunați în număr destul de mare, au intonat Imnul Național „Deșteaptă-te, române!” și au privit cu sufletul la gură defilarea, în ciuda frigului pătrunzător și a ploii. 

Deșteaptă-te, române! 

Fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos” a deschis ceremonia dedicată zilei de 1 Decembrie prin intonarea Imnului național. La pupitrul de onoare s-au prezentat subprefectul Galațiului, care a transmis un mesaj gălățenilor dedicat zilei de 1 Decembrie, şi primarul Ionuț Pucheanu, care a avut onoarea să-i premieze în cadru festiv pe veteranii de război. După doi ani de pandemie, pentru gălățeni, ziua de 1 Decembrie, cu manifestările tradiționale, a fost una de reală sărbătoare. Unii dintre ei, îmbrăcați chiar în costume tradiționale și fluturând steagul României, au dovedit că sunt patrioți și că, indiferent de cât de greu încercați ar fi, dragostea pentru țară le rămâne în suflet.

”Nu puteam să ratez această zi, pentru că sunt român. Am venit cu nepotul meu, să vadă și el ce mândrie este să fii român. Când va fi adult, așa cum își va iubi țara, tot așa își va iubi și familia”, ne-a spus un bunic. După terminarea paradei, oamenii nu păreau să se dea duși pe la casele lor, aceștia fiind dornici să continue petrecerea de Ziua României în stradă, cu dans, muzică și  voie bună, chiar dacă temperaturile erau scăzute.

Detașamentul de tehnică militară al fiecărei instituții din subordinea Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Afacerilor Interne a adus în fața gălățenilor cele mai importante obiecte din arsenal. Astfel, UM 01552 Galați a fost prezentă la eveniment și a defilat cu două MLI-84 (MLI este un vehicul de luptă blindat, amfibiu, șenilat, destinat protecției, transportului și ducerii luptei de către grupa de infanterie împotriva personalului), cu o șenilată de tip PCMB, una model MEDEVAC, un Chevrolet Tahoe, iar UM 01551 le-a prezentat gălățenilor trei tancuri de luptă de tip TR-85 M1. Inspectoratul Județean de Poliție a prezentat trei autospeciale aparținând serviciului pentru acțiuni speciale, o autospecială a Serviciului Criminalistic, 2 autospeciale ale Serviciului Rutier și o autospecială pentru protecția animalelor. Jandarmii s-au prezentat cu două VW Caravenne, două Dustere și o Dacia Logan. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați a defilat cu două autospeciale de primă intervenție și comandă, două ambulanțe SMURD de tip B și C, o autospecială pentru transport persoane și victime multiple, o autospecială Mercedes pentru descarcerare grea și prim ajutor medical, o autospecială de intervenție pirotehnică, o mașină care deservește scafandri și o barcă, un camion multi-risc, un camion și o pompă de mare capacitate, o autospecială cu scară, două autospeciale MAN de stingere cu apă și spumă. Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră a prezentat, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, două autospeciale Duster 2018, o autospecială de supraveghere cu termoviziune și o mașină-laborator de criminalistică. Penitenciarul Galați a luat startul la paradă cu autospeciala pentru transport deținuți și cu un autoturism, iar Poliția Locală a defilat cu două autospeciale ale Serviciului de Intervenție Rapidă și două autospeciale pentru ordine publică.

Pentru gălățeni, ziua de 1 Decembrie a continuat cu spectacole în aer liber, meșteri populari, preparate culinare româneşti și luminițe colorate. Oamenii susțin că mâncărurile tradiționale pentru ziua de 1 Decembrie sunt fasolea cu afumătură și mititeii.

Citit 3728 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2023 07:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.