Cine va proteja locurile de muncă din industria gălățeană?

Cine va proteja locurile de muncă din industria gălățeană?
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Printr-o decizie de punere în aplicare de la finele anului trecut, Comisia Europeană a aprobat Programul "Tranziție Justă" (PTJ), scopul fiind realizarea de investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică în județele Dolj, Gorj, Hunedoara, Mureș, Prahova și Galați, în perioada 2021-2027.

Cu o alocare de 2,5 miliarde de euro, PTJ va finanța măsuri pentru atenuarea impactului închiderii sau transformării unor activități economice dominante în economia locală a celor șase județe și va facilita tranziția la neutralitatea climatică, obiectiv asumat al Comisiei Europene. Județul Galați beneficiază de circa 400 de milioane de euro pentru dezvoltarea economiei și sprijinirea tranziției forței de muncă.

Fondurile sunt necesare având în vedere faptul că, în marea lor majoritate la nivel național (61,62%), emisiile ETS (emisii de carbon, practic emisii de gaze cu efect de seră) - verificate în anul 2020 - provin din cele șase județe menționate și doar restul aparține celorlalte 35 de județe și municipiului București.

Cum și unde intervenim pentru a păstra locurile de muncă din siderurgie

Revenind în plan local, trebuie spus că, în anul 2020, Combinatul Siderurgic Liberty a emis un volum de 3,89 milioane tone de dioxid de carbon, emisii ETS verificate, reprezentând un procent de 12,21% din totalul acestora la nivel național. Concomitent, conform unui document de prezentare a PTJ de pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, transformarea producției de oțel este un demers ce trebuie realizat, în contextul în care, în ultimii zece ani, evoluțiile tehnologice și condițiile de piață au determinat deja un declin al gradului de ocupare în industria siderurgică. Nevoia de protejare a celor 5.300 de locuri de muncă aferente, ce generează 75-80% din exporturi și mai mult de 30% din PIB-ul județean, în contextul în care 200 de întreprinderi din județ reprezintă furnizori pentru Combinatul Liberty, precum și faptul că această industrie este esențială prin materiile prime furnizate pentru producția de automobile, țevi, precum și pentru șantierele navale, exprimă cel mai clar necesitatea implementării judicioase a PTJ.

Ținând cont de toate acestea, o strategie de dezvoltare la nivel județean se concentrează pe o atenție deosebită ce va fi acordată domeniilor cu cel mai mare potențial: servicii logistice, IT, industria prelucrătoare, agricultură, piscicultură și cercetare aplicativă. Din perspectiva PTJ, nu trebuie uitat că industria reprezintă încă un sector important în economia județului și încadrează peste un sfert din salariați. Nu în ultimul rând, tranziția justă va finanța crearea de prosumatori energetici, prin instalarea de panouri fotovoltaice/fototermice la nivel de gospodărie.

Cine va monitoriza tranziția județeană la economia ”verde”

Pentru a monitoriza această tranziție la economia ”verde”, coordonarea procesului va fi asigurată prin activitatea unui grup județean, a cărui președinție va fi asigurată de Consiliul Județean (CJ) Galați, la nivel de conducător al instituției. Conform hotărârilor aprobate vineri, 3 februarie, în plenul CJ, alte opt instituții publice vor fi reprezentate în acest grup județean, toate având drept de vot: municipiul Galați, comunele limitrofe Șendreni și Smârdan, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului, Direcția Silvică, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Oficiul Registrului Comerțului. În plus, tot cu drept de vot, vor fi desemnați alți zece membri, din următoarele categorii: doi din mediul de afaceri (patronate, asociații profesionale), trei ai marilor companii, doi din mediul universitar, câte un membru aparținând ONG-urilor/sindicatelor din domeniul egalității de gen/nediscriminare, demnitate socială și protecția mediului, câte un reprezentant al structurilor asociative pentru dezvoltare teritorială și al organizațiilor de formare profesională/educație/ocupare, precum din partea organizațiilor de tineret, inclusiv structurile de reprezentare a studenților. Hotărârea adoptată în ”legislativul” județean menționează și faptul că la reuniunile grupului de coordonare a tranziției la neutralitate climatică pot participa reprezentanți și ai altor instituții/organizații în calitate de invitați, fără drept de vot, în funcție de agenda întâlnirii.

În acest sens și în vederea selectării partenerilor economici și sociali și a organismelor ce reprezintă societatea civilă la nivel local, CJ invită organizațiile interesate să își exprime interesul pentru participarea la acest grup de coordonare a tranziției la neutralitatea climatică, prin completarea formularului de intenție, a anexelor acestuia și transmiterea lor pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Organizațiile/entitățile interesate sunt invitate să depună aceste solicitări până vineri, 10 februarie, ora 9,00.

Acest program (PTJ - n.r.) va avea și rolul de ”motor” al economiei locale, prin facilități de retehnologizare la nivelul marilor întreprinderi, dar și pentru inițierea de noi afaceri. (Costel Fotea, președintele CJ Galaţi)

Ce va aduce implementarea PTJ în județ

Așa după cum am mai arătat în paginile cotidianului nostru, printre rezultatele așteptate în urma implementării PTJ în județul Galați se numără: 490 de întreprinderi nou-înființate, 1.941 de locuri de muncă create în entitățile ce beneficiază de sprijin, 937 de firme și 4.078 de șomeri beneficiari de sprijin, 2.800 de gospodării ce vor dobândi statutul de prosumator, dar și 39 MW, capacitate de producție suplimentară pentru energie din surse regenerabile. Există o preocupare evidentă pentru finanțarea afacerilor la nivelul mediului privat, dar și oportunități de derulare a unor proiecte în colaborare cu instituțiile publice.

Citit 5007 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2023 10:51

9 comentarii

  • postat de marr
    Marți, 07 Februarie 2023 19:45
    86.124.201.***
    Tranzitie /Plan /Program...?
    Tare mi-e ca se ve demola/distruge ...toate alea Ne-Verzi...si cum cu Construitu' (ala folositor , nu blocuri si vile) nu prea le avem ...Parca Vad ca o sa Ramanem si Fara (locurile alea de munca ne-verzi) si cu Visele -Verzi devenite dez-Amagiri Amare .
    Da' ...vom ve
    0
    0
  • postat de paloma
    Marți, 07 Februarie 2023 18:20
    5.13.144.***
    Mama leone !!!
    0
    0
  • postat de Exploatatul
    Marți, 07 Februarie 2023 13:07
    37.160.235.***
    Nu uita cum în mandatul parlamentar trecut, în era psdragnea, Exxon a vrut să exploateze gazele din Marea Neagra. Noi nu aveam tehnologie să ne atingem de acele rezerve. Alde dragnea, psd & co pe sistemul,, nu ne vindem țara, nu vrem bani, nu vrem valută,...." au impus niște redevențe f mari în
    0
    0
  • postat de jumate
    Marți, 07 Februarie 2023 10:53
    5.13.195.***
    Nu mai avem industrie si porductie pentru ca multi ani au incurajat doar importurile si vanzarea. Vedeai numai anunturi de agenti de vanzari si acum lumea se plange ca nu mai avem productie.E greu sa urnesti productia mai ales ca nici statul nu te prea sprijina.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 07 Februarie 2023 10:39
    5.13.195.***
    Energie avem 92%, gaze naturale 88%, pensii speciale, puscariabili, hoti, nemernici, c****, pitzi, 300.000 de videochatiste, pestisori nu de aur ci lepre, si alte scursuri... dejectii si pensii ptr oameni SPECIALI AVEM KK LAU! Hai la mai mare ghestatule rumenit talamb!

    Astept 8K cine va stinge l
    0
    0
  • postat de Trandafirul Galben
    Marți, 07 Februarie 2023 10:34
    5.13.171.***
    Protejarea locurilor de muncă în Galați?
    Da,sunt extrem de protejate locurile de muncă bugetare.Și nu sunt ironic.
    Cele din privat sunt distruse sistematic tocmai de ei,bugetarii(unii dintre ei).
    Ca să nu mai vorbim de aberațiile Poliției Locale care a trimis mulți oameni acasă la ordinul Primări
    0
    0
  • postat de florin
    Marți, 07 Februarie 2023 10:29
    86.124.202.***
    ''Așa după cum am mai arătat în paginile cotidianului nostru, printre rezultatele așteptate în urma implementării PTJ în județul Galați se numără: 490 de întreprinderi nou-înființate, 1.941 de locuri de muncă create în entitățile ce beneficiază de sprijin, 937 de firme și 4.078 de șomeri beneficiari
    0
    0
  • postat de Nu ai energie, nu exiști.
    Marți, 07 Februarie 2023 09:20
    109.166.130.***
    Cine să ne protejeze, poate Doamne , Doamne după 33 de ani de ''muncă asiduă''. Apropo, știe cineva, cum îl cheamă pe ministrul economiei ? Apoi, de unde industrie, dacă noi nu avem energie ? Fugim pe o industrie fleașcă, că aia energofagă a lui Ceaușescu, am făcut-o dispărută, ruine, deci, fugim du
    0
    0
  • postat de Ydydy
    Marți, 07 Februarie 2023 06:09
    37.162.93.***
    Care industrie? Aaaa ...aia a sexului... dar aia e protejată. Nu ii deranjează nimeni pe pești să îi întrebe de venituri. De aia își permit să-și afișeze ostentativ mașinile scumpe. Nici poliția nu îi întreabă de sănătate, ba mai mult, arată a complice, arată de parcă ar lua taxa de protecție
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.