Primăria face lucrări de aproape 600.000 de lei la fostul sediu al BCR
Foto: Anca Melinte

Primăria face lucrări de aproape 600.000 de lei la fostul sediu al BCR
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

În condițiile în care a plătit 1.300.000 de euro - preț nepurtător de TVA - pentru a cumpăra fostul sediu al BCR și construcțiile anexe, Primăria municipiului Galați va trebui să mai cheltuiască aproape 600.000 de lei pentru ca imobilul să devină funcțional.

Concret, este vorba despre refacerea instalațiilor de curenți slabi, pentru care a lansat o achiziție publică la care așteaptă oferte până pe 12 aprilie 2023.

Așa cum ați putut afla din "Viața liberă", administrația publică locală a preluat, la finele anului trecut, construcțiile de pe strada Brăilei nr. 35, în care a funcționat Banca Comercială Română (BCR): clădirea principală, cu subsol, parter şi cinci etaje, având o suprafață construită de 776,70 mp, şi anexele - garajul de 102,80 mp şi centrala termică. Terenul pe care este amplasat imobilul BCR este proprietatea municipiului Galaţi, deci nu a generat niciun cost.

În noiembrie anul trecut, Primăria era preocupată de achiziţia şi montajul unei firme luminoase de exterior, pentru care a fost de acord să plătească 12.000 de lei fără TVA. Numai că absența firmei luminoase nu era singura deficiență a imobilului. Dovadă, achiziția publică lansată la începutul acestei săptămâni.

Deficiențe care trebuie remediate

"În urma preluării sediului BCR, în vederea relocării Direcției de Taxe și Impozite Locale la noua adresă din strada Brăilei nr. 35, municipiul Galați dorește execuția lucrărilor de «Refacere instalații de curenți slabi, sediul BCR, strada Brăilei nr. 35». La momentul vizitei în clădire s-au constatat următoarele: obiectivul nu dispune de instalație de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu, sistem efracție, sistem video, sistem control acces, sistem voce date; obiectivul este parțial cablat cu cablu rezistent la foc, cablu de efracție și de rețea, ceea ce înseamnă că au existat sisteme de curenți slabi, dar au fost dezinstalate la momentul părăsirii obiectivului de către foștii proprietari", se precizează în caietul de sarcini al achiziției publice.

Conform documentației, lucrarea va consta în realizarea sistemului de comunicații și transmitere date în interiorul fostei clădirii a BCR. Valoarea estimată a contractului se ridică la 571.322 de lei fără TVA, ofertele sunt așteptate până pe 12 aprilie, iar criteriul de atribuire este "prețul cel mai scăzut".

Autoritățile, preocupate de calitate

După cum se precizează în caietul de sarcini, vor fi realizate: instalație detectare, semnalizare și avertizare la incendiu, sistem detecție efracție, sistem video, sistem control acces, sistem voce date. "Lucrările prevăzute a fi executate, precum și materialele utilizate la realizarea instalațiilor din prezentul proiect vor fi de cea mai bună calitate, astfel încât, în final, să asigure performanțele din proiect, necesare bunei funcționări a instalațiilor electrice de curenți slabi ale clădirii. Se vor folosi numai materiale, aparate și echipamente noi", precizează Primăria.

Mai mult, executantul va fi obligat să asigure și să garanteze că "experții- cheie" pe care îi propune în ofertă sunt disponibili pe întreaga durată a contractului, pentru realizarea activităților prevăzute și că aceștia sunt capabili de a obține rezultatele și indicatorii asumați prin contract, indiferent de numărul de zile lucrătoare sau de perioada de desfășurare a activităților", punctează Primăria.

N-ar fi rău ca municipalitatea să manifeste aceeași exigență și pe șantierele de lucrări publice, nu doar când e vorba despre clădirile în care își desfășoară activitatea.

Potrivit caietului de sarcini, termenul de realizare a intervențiilor este de trei luni (90 de zile) de la data predării amplasamentului și a emiterii ordinului de începere a lucrărilor. 

De ce ne-a trebuit o clădire nouă

Așa cum ați putut afla din "Viața liberă", autoritățile au ajuns la concluzia că "spațiile în care își desfășoară activitatea Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale nu asigură condiții adecvate pentru asistența contribuabililor, încasarea impozitelor și a taxelor, precum și condiții adecvate pentru completarea de către contribuabili a formularelor necesare și pentru informare". Vorbim despre sediile situate la parterul blocurilor: L de pe strada Domnească nr. 13, E4 de pe Brăilei nr. 232, J5 de pe Henri Coandă nr. 8 şi A16 de pe Basarabiei nr. 55. S-a decis astfel cumpărarea fostului sediu al BCR, iar imobilul a fost declarat de interes public local.

Citit 5161 ori Ultima modificare Marți, 11 Aprilie 2023 20:59

8 comentarii

  • postat de Zic și eu ...
    Miercuri, 12 Aprilie 2023 15:04
    109.166.128.***
    Don' premar, da' cu mizeria din oraș nu premaria să ocupă ?! Da' cu circulația din oraș, nu tot premaria ?! Cumpărați multe nimicuri, la prețuri mari, da' orașul cade pe noi ... autobuze la preț de Rolls Royce ?! Și că să nu uit: mai ușor cu aroganța și nasul pe sus !
    0
    0
  • postat de Galatean, din pacate
    Miercuri, 12 Aprilie 2023 13:56
    81.12.150.***
    Si cu fostele locatii ce se va intampla?
    Vor fi scoase la licitatie spre inchiriat? M-am gandit sa particip si sa investesc pentru a-mi deschide o afacere (carciuma) acolo.
    Sau e deja "distribuita"?
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 11 Aprilie 2023 12:44
    5.13.195.***
    Daca STATUL ar lucra la privat. in nici o saptamana ar fi dat AFARA cu litera J, si dosar penal DIRECT ar gati laolalta cu latifundiarul bell ina retele culinare ptr membri guvernelor ce isi fac de cap si Dene AAA NU EXISTA decat CAND TREBUIE! Desgust total!

    LA anul TREBUIE VOTAT TOTI numai un pa
    0
    0
  • postat de Dax
    Marți, 11 Aprilie 2023 12:16
    89.39.81.***
    @D Ce vorbesti man.. Cand orasul asta e plin de batrani rutinati de autobuze si nostalgici in ghisee, nu o sa vedem disparitia lor decat peste multi multi ani cand probabil cei zece mii de tineri ramasi vor face oleaca de curat in sistem, daca vor mai avea pentru cine in afara de ei insisi.
    0
    0
  • postat de Are carte tehnică, construcția ?
    Marți, 11 Aprilie 2023 09:13
    109.166.131.***
    Și fațada clădiri este cam ponosită, clădirea din apropiere, anvelopantă, arată foarte bine. Din curiozitate, la câte grade pe scala Richter, rezistă clădirea la cutremur ?
    0
    0
  • postat de Ivan
    Marți, 11 Aprilie 2023 08:09
    82.79.117.***
    Pai cum ramane cu deficitul bugetar, gaura de 2mld., etc? Sau la Galati inca nu e o problema, la noi - lux si opulenta!
    Banii acestia sunt in conturile primariei sau sunt tot din imprumuturi???
    0
    0
  • postat de D
    Marți, 11 Aprilie 2023 00:07
    188.26.124.***
    În epoca digitalizarii, când orice taxă se poate achita de acasă, această investiție nu se justifică economic. Daca angajații primăriei nu mai încap în sedii, atunci soluția este reducerea lor, nu cumpărarea de noi locații.
    .
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Luni, 10 Aprilie 2023 22:21
    5.13.150.***
    Cu Tancrad si Lemacons ? Sigur pretul final al lucrarile va fi mult mai mare decat se declara in momentul de fata. Ce bine ar fi daca se va publica contractul. Ca doar platile se fac din bunii incasati din impozitele achitate de galateni.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.