"Se propune eliminarea ansamblurilor de construcții provizorii/ parazitare care afectează imaginea de ansamblu a falezei și înlocuirea acestora cu dotări/ echipamente publice. Aceste construcții provizorii includ și construcțiile de pe malul Dunării, dar și pe cele de pe Dunăre (din zona scărilor Parcului de la Elice)", afirmă elaboratorii documentației de actualizare a Planului Urbanistic Zonal pentru Faleza Dunării, într-un răspuns adresat Asociației "Galați, orașul meu". Planul Urbanistic va fi supus aprobării consilierilor locali la ședința ordinară de joi, 28 septembrie 2023.
"Cârciumile de pe malul Dunării ar putea fi demolate, pentru revitalizarea turistică a falezei", articolul publicat în ediția din 23 august 2023 a ziarului "Viața liberă" a stârnit numeroase reacții și comentarii din partea cititorilor, atât pe site-ul cotidianului nostru, cât și pe rețelele de socializare.
Nu puțini au fost cei care au pus la îndoială credibilitatea acestei informații. Chiar dacă ea pornea de la prevederile cuprinse în Planul Urbanistic Zonal actualizat al Falezei Dunării și se baza pe declarațiile pe care ni le oferise în exclusivitate primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.
Iată că demersurile pentru "salubrizarea" falezei de construcțiile inestetice și haotice care o urâțesc merg mai departe. Pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului Local se află și Planul Urbanistic Zonal (PUZ) actualizat pentru Faleza Dunării, document despre care ați putut citi în "Viața liberă", în momentul în care se afla în dezbatere publică.
Așa cum v-am mai informat, documentația este elaborată de SC Total Business Land SRL. Scopul ei este acela de a "reglementa urbanistic o viziune de dezvoltare și valorizare a zonelor studiate, nu doar o abordare simplistă de conservare", după cum explică autoritățile. Concret, s-au identificat deficiențele existente și s-au făcut propuneri de ameliorare a acestora și de valorificare a zonei, prin deschiderea ei către oraș.
Detalii despre ceea ce au avut în vedere proiectanții am obținut prin amabilitatea Asociației "Galați, orașul meu". Bogdan Radu Brînzan, vocea asociației, ne-a pus la dispoziție răspunsul pe care l-a primit din partea elaboratorilor documentației, la o adresă pe care a transmis-o Primăriei Galați.
Ce spune Asociația "Galați, orașul meu"
"Salutăm intenția administrației locale de a desființa, cu ocazia implementării proiectului modernizării Falezei Dunării, restaurantele și terasele kitschoase. În același timp, asociația noastră susține inițiativa privată și punerea în valoare din punct de vedere turistic a orașului și mai ales a falezei unice pe care o avem. Ca atare, aceste terase pe care le dorim desființate trebuie înlocuite cu altele cu o arhitectură adecvată, de bun gust, cu un design atrăgător și funcționalități diverse (hotel, restaurant, debarcader, punct de plecare în croaziere). Există modele mondiale ce pot fi preluate", au transmis primăriei membrii Asociației "Galați, orașul meu".
Ce răspuns a primit
Interesant este că răspunsul pe care asociația l-a primit a venit din partea autorilor documentației de urbanism, firma Total Business Land SRL.
"Pe Zona Falezei Dunării, în cadrul reglementărilor PUZ, au fost preluate o serie de amenajări conform proiectului «Revitalizarea turismului din Galați prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării» și anume: diversificarea dotărilor pentru activități culturale, informare turistică, servicii, comerț, alimentație publică, agrement, trasee pentru role, biciclete, zone pentru fitness și activități sportive, piste de alergare, facilități pentru evenimente ce țin de tradiție, cultură, activități pentru copii, locuri de joacă, școală în natură, ateliere de creație, dar și spații pentru animale de companie.
De asemenea, se propune eliminarea ansamblurilor de construcții provizorii/ parazitare care afectează imaginea de ansamblu a zonei și înlocuirea acestora cu dotări/ echipamente publice. Aceste construcții provizorii includ și construcțiile de pe malul Dunării, dar și cele de pe Dunăre (din zona scărilor Parcului de la Elice). Prin PUZ se propune extinderea Falezei Inferioare către Dunăre în cinci locații, cu suprafața minimă de 100 mp, în vederea creării unor spații de alimentație publică", explică proiectanții. "Platformele vor fi dotate cu racorduri individuale la instalațiile de apă, canalizare și curent electric. Racordurile de utilități vor avea contorizare inteligentă cu transmiterea la distanță a datelor. Pentru fiecare platformă se va întocmi și proiectul spațiului de alimentație publică constituit din zona acoperită și terasă. Aceste amenajări vor aduce un impact pozitiv asupra orașului, faleza va deveni un loc mai atractiv atât pentru turiști, cât și pentru întreaga comunitate. Designul coerent propus, cu proporții echilibrate și folosirea materialelor naturale va crea o calitate vizuală în comparație cu construcțiile parazitare din prezent, ce degradează imaginea actuală a zonei", subliniază proiectanții.
În opinia acestora, extinderea falezei și crearea de spații de alimentație publică pe toată lungimea ei contribuie la distribuirea turismului în mod mai uniform în zonă, evitând concentrarea excesivă în anumite puncte, cum ar fi zona de la scări, unde în prezent se află platformele plutitoare. "Prin implementarea proiectului și prin măsurile adoptate se dorește crearea unui spațiu public atractiv, sigur și funcțional, care să promoveze dezvoltarea durabilă a comunității locale, îmbunătățind calitatea vieții și valorificând potențialul turistic al zonei", susțin proiectanții.
Planul Urbanistic Zonal pe care l-au actualizat va fi votat în ședința de joi. Documentul aprobat va deveni obligatoriu și orice proiect sau inițiativă ulterioară privind faleza va trebui să o respecte. Cu alte cuvinte, dacă nu scăpăm prea curând de coșmeliile de pe faleză, măcar ar trebui să avem garanția că nu se vor (mai) înmulți.