"Kitsch-urile de pe faleză trebuie să dispară". Demolarea cârciumilor de pe malul Dunării, la mâna aleşilor locali
Foto: Anca Melinte

"Kitsch-urile de pe faleză trebuie să dispară". Demolarea cârciumilor de pe malul Dunării, la mâna aleşilor locali
Evaluaţi acest articol
(53 voturi)

"Se propune eliminarea ansamblurilor de construcții provizorii/ parazitare care afectează imaginea de ansamblu a falezei și înlocuirea acestora cu dotări/ echipamente publice. Aceste construcții provizorii includ și construcțiile de pe malul Dunării, dar și pe cele de pe Dunăre (din zona scărilor Parcului de la Elice)", afirmă elaboratorii documentației de actualizare a Planului Urbanistic Zonal pentru Faleza Dunării, într-un răspuns adresat Asociației "Galați, orașul meu". Planul Urbanistic va fi supus aprobării consilierilor locali la ședința ordinară de joi, 28 septembrie 2023.

"Cârciumile de pe malul Dunării ar putea fi demolate, pentru revitalizarea turistică a falezei", articolul publicat în ediția din 23 august 2023 a ziarului "Viața liberă" a stârnit numeroase reacții și comentarii din partea cititorilor, atât pe site-ul cotidianului nostru, cât și pe rețelele de socializare.

Nu puțini au fost cei care au pus la îndoială credibilitatea acestei informații. Chiar dacă ea pornea de la prevederile cuprinse în Planul Urbanistic Zonal actualizat al Falezei Dunării și se baza pe declarațiile pe care ni le oferise în exclusivitate primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Iată că demersurile pentru "salubrizarea" falezei de construcțiile inestetice și haotice care o urâțesc merg mai departe. Pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului Local se află și Planul Urbanistic Zonal (PUZ) actualizat pentru Faleza Dunării, document despre care ați putut citi în "Viața liberă", în momentul în care se afla în dezbatere publică.

Așa cum v-am mai informat, documentația este elaborată de SC Total Business Land SRL. Scopul ei este acela de a "reglementa urbanistic o viziune de dezvoltare și valorizare a zonelor studiate, nu doar o abordare simplistă de conservare", după cum explică autoritățile. Concret, s-au identificat deficiențele existente și s-au făcut propuneri de ameliorare a acestora și de valorificare  a zonei, prin deschiderea ei către oraș.

Detalii despre ceea ce au avut în vedere proiectanții am obținut prin amabilitatea Asociației "Galați, orașul meu". Bogdan Radu Brînzan, vocea asociației, ne-a pus la dispoziție răspunsul pe care l-a primit din partea elaboratorilor documentației, la o adresă pe care a transmis-o Primăriei Galați.

Ce spune Asociația "Galați, orașul meu"

"Salutăm intenția administrației locale de a desființa, cu ocazia implementării proiectului modernizării Falezei Dunării, restaurantele și terasele kitschoase. În același timp, asociația noastră susține inițiativa privată și punerea în valoare din punct de vedere turistic a orașului și mai ales a falezei unice pe care o avem. Ca atare, aceste terase pe care le dorim desființate trebuie înlocuite cu altele cu o arhitectură adecvată, de bun gust, cu un design atrăgător și funcționalități diverse (hotel, restaurant, debarcader, punct de plecare în croaziere). Există modele mondiale ce pot fi preluate", au transmis primăriei membrii Asociației "Galați, orașul meu".

Ce răspuns a primit

Interesant este că răspunsul pe care asociația l-a primit a venit din partea autorilor documentației de urbanism, firma Total Business Land SRL.

"Pe Zona Falezei Dunării, în cadrul reglementărilor PUZ, au fost preluate o serie de amenajări conform proiectului «Revitalizarea turismului din Galați prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării» și anume: diversificarea dotărilor pentru activități culturale, informare turistică, servicii, comerț, alimentație publică, agrement, trasee pentru role, biciclete, zone pentru fitness și activități sportive, piste de alergare, facilități pentru evenimente ce țin de tradiție, cultură, activități pentru copii, locuri de joacă, școală în natură, ateliere de creație, dar și spații pentru animale de companie.

De asemenea, se propune eliminarea ansamblurilor de construcții provizorii/ parazitare care afectează imaginea de ansamblu a zonei și înlocuirea acestora cu dotări/ echipamente publice. Aceste construcții provizorii includ și construcțiile de pe malul Dunării, dar și cele de pe Dunăre (din zona scărilor Parcului de la Elice). Prin PUZ se propune extinderea Falezei Inferioare către Dunăre în cinci locații, cu suprafața minimă de 100 mp, în vederea creării unor spații de alimentație publică", explică proiectanții. "Platformele vor fi dotate cu racorduri individuale la instalațiile de apă, canalizare și curent electric. Racordurile de utilități vor avea contorizare inteligentă cu transmiterea la distanță a datelor. Pentru fiecare platformă se va întocmi și proiectul spațiului de alimentație publică constituit din zona acoperită și terasă. Aceste amenajări vor aduce un impact pozitiv asupra orașului, faleza va deveni un loc mai atractiv atât pentru turiști, cât și pentru întreaga comunitate. Designul coerent propus, cu proporții echilibrate și folosirea materialelor naturale va crea o calitate vizuală în comparație cu construcțiile parazitare din prezent, ce degradează imaginea actuală a zonei", subliniază proiectanții.

În opinia acestora, extinderea falezei și crearea de spații de alimentație publică pe toată lungimea ei contribuie la distribuirea turismului în mod mai uniform în zonă, evitând concentrarea excesivă în anumite puncte, cum ar fi zona de la scări, unde în prezent se află platformele plutitoare. "Prin implementarea proiectului și prin măsurile adoptate se dorește crearea unui spațiu public atractiv, sigur și funcțional, care să promoveze dezvoltarea durabilă a comunității locale, îmbunătățind calitatea vieții și valorificând potențialul turistic al zonei", susțin proiectanții.

Planul Urbanistic Zonal pe care l-au actualizat va fi votat în ședința de joi. Documentul aprobat va deveni obligatoriu și orice proiect sau inițiativă ulterioară privind faleza va trebui să o respecte. Cu alte cuvinte, dacă nu scăpăm prea curând de coșmeliile de pe faleză, măcar ar trebui să avem garanția că nu se vor (mai) înmulți.

Citit 13348 ori Ultima modificare Marți, 26 Septembrie 2023 17:57

23 comentarii

  • postat de Alexandru
    Joi, 28 Septembrie 2023 11:11
    46.97.177.***
    5 platforme betonate de minim 100 mp se vor comporta ca niște epiuri care vor devia șenalul navigabil, cred ca trebuie consultate Ad Apelor si RA AFDJ altfel se risca un dezastru ecologic nu PUZ rezolva situatia, trebuie un studiu de fezabilitate amplu care să cuprindă și zona îndiguită de vizavi.
    2
    1
  • postat de Galatean
    Joi, 28 Septembrie 2023 07:43
    89.137.226.***
    Au coborat pe faleza uitand de fatadele blocurilor neingrijite care coboara orasul asta la cel mai mic nivel de agreere urbana.
    Parca odata Primaria avansaze un program de reabilitare arhitecturala atentionand asociatiile de proprietari sa oblige proprietarii sa-si ingrijeasca fatadele.
    Huooo!
    1
    2
  • postat de Akbar
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 20:23
    5.13.128.***
    A cui oare sunt pontoanele si carciumile de pe Faleza Inferioara ? Nume grele de prin urbea noastra, insurubati de ani buni in zona politicului sau fosti "membrii de baza". Vezi si terasele din Gradina Publica... Asa ca ... mai usor cu pianul pe scari, tovarasi !
    1
    6
  • postat de Cristi
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 13:46
    5.2.209.***
    Eu as propune eliminarea Kitsch-urilor de pe Brailei, Siderurgistilor, nu de alta dar bulevardele sunt ingropate de constructii aparute in mod ilegal si puse in legalitate doar de dragul incasarii impozitelor, ba mai mult trotuarele au ajuns si la 0.5m latime din cauza acceselor necorespunzatoare.
    0
    34
  • postat de dinu
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 13:23
    78.96.84.***
    Articolul este ambiguu cred ca maxim are dreptate. Nu cred intr o civilizație sau pricepere despre URBANISM a celor de la Galați. ALTFEL NU AR FI ASA O TIGANIE
    3
    23
  • postat de Darie
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 12:40
    86.124.202.***
    Elicea trebuie sa se întoarcă în Șantierul naval. Nu are ce căuta langa Brătianu. E o prostie comunistă pentru inși spălați pe creier.
    25
    12
  • postat de Terente ...din Galati
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 12:18
    89.137.229.***
    Oricum, odata cu micsorarea cu peste 80% a traficului cu bacurile, va duce la falimentarea birturilor din zona de acostare.
    3
    23
  • postat de remo girone
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 11:11
    109.166.196.***
    E fain. Intre timp, se capuseaza si urateste celalalt mal - cotetul "Riviera80" este primul exemplu
    1
    30
  • postat de macarie banu
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 10:19
    89.137.225.***
    trebuie sa dispara-nu functioneaza. si,mai ales,nu inteleg de ce TREBUIE construite altele,inlocuite vechiturile.Cautati pozele vechi cu Faleza din anii '70-'80 si refaceti tot.Acolo sta un capital imens,mai ales pentru alegerile urmatoare.Cine va avea tupeul sa curete Faleza va castiga imens la vot
    3
    36
  • postat de Maxim
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 10:01
    109.166.131.***
    Titlul duce pe piste gresite, nu se doreste demolarea carciumilor ci imprastierea lor pe toata faleza, transformarea singurei zone linistite din Galati intr-o cocalareala zgomotoasa. Asociatia "Galați, orașul meu" sustine cocalarii si bombardierii, nu ii pasa de stricarea iremediabila a falezei.
    3
    46
  • postat de gheorghe bradea
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 09:55
    86.124.202.***
    Majoritatea"elementelor de patrimoniu cultural" sunt resturi metalice rezultate dupa debitarea structurii navelor in SN Galati in urma cu zeci de ani plus altele rezultate din demolari!
    7
    29
  • postat de Adrian
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 09:14
    86.124.201.***
    Demolam kitsch-urile ca sa facem loc la alte kitsch-uri. Faleza oricum este manelizata la maxim de niste ani buni si vrem sa o stricam de tot ca aproape tot de ce s-au apucat.

    Problema este ca as fi foarte surprins sa fie demolate mai ales daca te uiti putin ale cui sunt.
    2
    38
  • postat de florin
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 08:37
    86.124.201.***
    Toate jegurile de pe faleza apartin unor insi care au legaturi puternice cu politicul!Acolo sunt pusculite de partid!In concluzie cred ca se cauta o cale legala de a accesa fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor!Si este nevoie obligatoriu de un PUZ!O afacere de partid pentru partide!
    3
    46
  • postat de un cetatean
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 08:14
    89.136.6.***
    Toate constructiile de acolo sunt odioase si trebuie sa dispara.Dar nu cred ca se va darama niciuna,ci dimpotriva, vor mai rasari odata cu "regenerarea".
    3
    38
  • postat de Xanax cu solzi
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 08:09
    89.136.186.***
    E plin de proprietari de debarcardere si de ,sageti,, de drogati si de pești (foști si actuali), asta chiar linga parcul de joaca pentru cei mici!!Don primar nu esti informat oare?
    0
    35
  • postat de Das
    Marți, 26 Septembrie 2023 23:46
    89.137.231.***
    Daca faleza se transforma in balci, iarmaroc si zone de alimentatie publica pe toata lungimea falezei va fi jale si distrusa si ultima oaza de liniste si natura. Te duci acolo pentru a te plimba in liniste, a asculta pescarusii, valurile Dunarii si a sta intre flori si pomi .
    7
    113
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 26 Septembrie 2023 22:43
    5.13.167.***
    DAR ACEIIASI EDILII DRAGI LE-AU VOTAT SI ACCEPTAT NU EU CA SIMPLU CETATEAN al populimii copulative! NU EU AM APROBAT-O CI ACEST partid de RAHAT! EL! FARA VOIA MEA! Mi-e scrba de asa neam PASIV! BA! HIPNOTICILOR! Aceste specii fac ca babalau... pe VOI BA PROSTILOR!!!
    20
    53
  • postat de Nicusor
    Marți, 26 Septembrie 2023 22:28
    5.13.163.***
    Toate au costat nu putini bani si sunt sursa de venituri pentru unii, pentru altii. OARE mai stie cineva pentru cine ???
    9
    52
  • postat de Roman
    Marți, 26 Septembrie 2023 22:25
    5.13.222.***
    Dacă le demolati și se fac peste 10 ani mai degrabă lăsați le ,ori nu dau șpagă la partid ?.Alo DNA .Vedeți ca se fura în Galati cât nu puteți voi înțelege...Patronasii nu mai știu cât și cum și voi stați pititi...Păi așa domnilor vreți voi sa eradicati evaziunea.Vedeti ca aveți cartite printre voi.
    14
    56
  • postat de Nicusor
    Marți, 26 Septembrie 2023 22:24
    5.13.163.***
    Vreau sa vad cum DISPAR: "Nic-Nic", "Libertatea-Cormoran", "4 Pesti", "Noah bar & lounge", "Pizzeria Gravina, etc etc. Poate "Malnas" va fi singurul care va disparea, dar in rest ??? "Dacă nu scăpăm prea curând de coșmeliile de pe faleză, măcar ar trebui să avem garanția că nu se vor (mai) înmulți".
    12
    74
  • postat de Nicusor
    Marți, 26 Septembrie 2023 22:10
    5.13.163.***
    "Kitsch-urile de pe faleză trebuie să dispară". Au inceput sa o intoarca ca la Ploiesti: "dacă nu scăpăm prea curând de coșmeliile de pe faleză, măcar ar trebui să avem garanția că nu se vor (mai) înmulți". Chiar vorbesc serios ? Va crede cineva ? Nici noii nascuti de la maternitate.
    8
    57
  • postat de Ivascu
    Marți, 26 Septembrie 2023 21:39
    89.39.81.***
    "elemente de patrimoniu cultural", a se vedea "statuia" de la mijlocul falezei, partea dinspre Dunare, o gramada de fier vechi in care se distinge un calorifer din fonta. Gramada aia de fir este un kitch, care trebuie sa dispara inainte de toate.
    20
    53
  • postat de marr
    Marți, 26 Septembrie 2023 21:25
    86.124.201.***
    Se testeaza , se tatoneaza sa vada reactiile ...si la urma vine - ce era de fapt important - painea de mancat ptr firmele 'care trebuie' . Nu cred ca i-a bubuit grija/interesul ptr. Agrementu' la Cetatean . La cata saracie e prin Galati ...nu stiu cine o sa plateasca ptr. 'modernizare'.
    12
    62

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.