Soarta Parcului de Soft din Galați atârnă de-o ruină

Soarta Parcului de Soft din Galați atârnă de-o ruină
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

În anul 2002, Ministerul Educației și Cercetării a acordat primul titlu de Parc științific și tehnologic din România pentru Parcul de Soft din Galați, structură care a pus bazele dezvoltării regionale a unui nou tip de activitate - producția software. Am avut, astfel, primul parc de soft deschis în țară și, totodată, primul închis. De trei ani, Parcul de Soft Galați este în moarte clinică: nu mai are sediu, nu mai are firme, nu mai are director, nu mai are salariați, doar un contabil angajat cu două ore.

IT-ul este unul dintre sectoarele pe care cei care conduc România mizează bani mulți, ca motor de dezvoltare economică. Peste tot se deschid parcuri de soft în care se dezvoltă firme de IT, se fac angajări și se plătește bine. Așa și la Galați, doar că... exact pe dos.

Primul sediu al Parcului de Soft, situat în clădirea fostului cămin al marinarilor din port, a fost și s-a dus. Clădirea nu era a parcului, ci a celor de la Navrom Centru de Afaceri, care au decis să o vândă Universității "Dunărea de Jos" din Galați, în octombrie 2019. Acum, în locul Parcului de Soft funcționează de câțiva ani Facultatea de Medicină și Farmacie.

Viitorul sediu al parcului, încă la stadiul de proiect

În perioada de funcționare a parcului gălățean, erau prezente anual aici, în medie, 31 de firme, cu aproximativ 150 de angajați și colaboratori. După vânzarea sediului, în primele două luni ale anului 2020 au mai funcționat aici cinci firme, iar în perioada iunie - septembrie 2020, numai patru firme, cu aproximativ 20 de angajați.

În momentul de față, Parcul de Soft are activitatea suspendată. Singurul salariat pe care îl mai are este contabilul, angajat cu două ore pe zi. Actualul administrator, firma Cons Management Parc de Soft, deținută "fifty-fifty" de Consiliul Local și Consiliul Județean, are de recuperat în continuare peste un milion de lei reprezentând chirii neplătite de foștii clienți ai parcului. Sunt datorii istorice, începând din anul 2004 încoace, și este greu de prognozat dacă și când acestea vor fi recuperate în totalitate. Doi ani de pandemie, în care instanțele de judecată au funcționat cu multe restricții, nu au ajutat deloc la grăbirea recuperării creanțelor.

Potrivit Biroului de presă al Primăriei Galați, municipalitatea intenționează să relocheze Parcul de Soft în clădirea cunoscută sub numele de Palatul "Simion Gheorghiu". Deocamdată, palatul este tot ruină, dar planurile pentru el sunt foarte mari.

Centrul IT din centrul orașului

Biroul de presă al municipalității spune că se are în vedere mutarea Parcului de Soft în Centrul IT de la Palatul "Gheorghiu", care va fi renovat și pus în valoare printr-un proiect integrat pentru care s-a obținut finanțare prin PNRR.

Există deja un câștigător al proiectului, anunțat încă din februarie 2023: asocierea Rovis Lider SRL - Servland SRL - Atu Consulting SRL. Valoarea contractului este de 17,8 milioane de lei, iar durata este de 24 de luni, din care 20 de luni pentru execuția lucrărilor. Cele 20 de luni pentru lucrări vor începe să curgă după obținerea tuturor avizelor, ceea ce încă nu s-a întâmplat. Municipalitatea spune că respectivul contract este în faza de proiectare/avizare/autorizare.

La modul cel mai optimist vorbind, dacă toate avizele și autorizațiile ar fi obținute mâine, iar lucrările s-ar termina în termenul prevăzut, tot ar mai fi nevoie de doi ani pentru ca Parcul de Soft să fie readus la viață. Acesta ar fi cel mai important pas, pentru că reactivarea firmei Cons Management Parc de Soft se poate face de la o zi la alta. Angajații, trei la număr - administrator, secretară și contabil -, ar reveni și ei foarte repede la lucru. Singurul lucru care ar mai trebui hotărât este numele viitorului administrator, o decizie care ține, în teorie, de Consiliul Local și Consiliul Județean.

Apoi, ne putem preface cu toții că nu am pierdut atâția ani degeaba.

Citit 5501 ori Ultima modificare Marți, 17 Octombrie 2023 17:47

9 comentarii

  • postat de Geos
    Luni, 23 Octombrie 2023 18:45
    5.13.216.***
    Parcul de soft a fost bun cat sa se ridice cateva afaceri IT (Attosoft, WR, etc) si cam atat.
    Cat despre Itisti, acestia nu vin in Galati ptr o cladire de birouri, vin ptr. salarii si condiții de trai (parcuri, piste de biciclete, scoli, gradinite, spitale, drumuri).
    0
    0
  • postat de Cosmin
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 11:50
    77.111.247.***
    Șpagă, șpagă peste tot. Sfânta ȘPAGĂ!

    Auzi: ”Soarta Parcului de Soft din Galați atârnă de-o ruină”! Ha-ha!
    1
    11
  • postat de magis
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 10:16
    89.121.200.***
    In conditiile in care 2 firme mari de software din Galati cauta, de "a couple of years", spatii adecvate in care sa se mute, bla-bla-bla-ul pe care ni-l servesc CL si CJ e doar bla-bla-bla.
    Daca s-ar fi vrut ca Parcul de Soft sa existe si sa functioneze, ar fi functionat. Fara spagi, consilierilor!
    1
    18
  • postat de Cristi
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 09:44
    5.2.209.***
    Cine mai crede ca esecul este datorat locatiei este doar un biet naiv, orice ajunge in administrarea autoritatilor este sortit pierzaniei. Management de top, Felicitari! Bravo!
    2
    25
  • postat de un cetatean
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 08:26
    89.136.6.***
    Industria software galateana nu sta in acea cladire de 500 mp,care ar acomoda maxim 50 de angajati.Mai mult intereseaza salvarea cladirii.Daca vrem software adevarat, trebuie atrasi in oras dezvoltatori de birouri care atrag la randul lor mari angajatori in domeniu,companii multinationale.
    1
    24
  • postat de Nicusor
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 08:14
    5.13.223.***
    MINCIUNI despre viitorul cladirii. "De trei ani, Parcul de Soft Galați este în moarte clinică: nu mai are: sediu, firme, director, salariați, doar un contabil angajat cu două ore. Primul sediu al Parcului de Soft, situat în clădirea fostului cămin al marinarilor din port, a fost și s-a dus. "
    1
    15
  • postat de Nicusor
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 08:11
    5.13.223.***
    MIROASE/PUTE a APATERM & CALORGAL. "Actualul administrator, firma Cons Management Parc de Soft, deținută "fifty-fifty" de Consiliul Local și Consiliul Județean, are de recuperat peste un milion de lei, chirii neplătite de foștii clienți ai parcului. Sunt datorii istorice, din anul 2004 încoace"
    0
    16
  • postat de Terente ...din Galati
    Marți, 17 Octombrie 2023 23:15
    89.137.229.***
    Daca este sa dau crezare acestei stiri, m-as bucura. Inteleg ca exista oameni in actuala administratie din acest oras, nu neaparat politicieni, care aduc "in fața" lucruri de interes. Si este remarcabil ca sunt sprijiniti.
    Sa nu ne bucuram insa prea repede!
    1
    9
  • postat de Stanex
    Marți, 17 Octombrie 2023 22:27
    95.77.107.***
    "Doi ani de pandemie, în care instanțele de judecată au funcționat cu multe restricții, nu au ajutat deloc la grăbirea recuperării creanțelor. " Dar salariile si pensiile nemeritate si le-au luat saracii lucratori ai instantelor.In vest erau executati silit si gandacii de bucatarie ai datornicilor.
    1
    21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.