Primul Trofeu „Victor Cilincă” a ajuns la Brașov. Care sunt laureații ActFest 2023

Primul Trofeu „Victor Cilincă” a ajuns la Brașov. Care sunt laureații ActFest 2023
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Deși a fost cu precădere un "om al mărilor și oceanelor" - datorită experienței de navigator și scafandru - și iubea cu sinceritate Dunărea, scriitorul, jurnalistul, pasionatul de istorie şi omul de cultură Victor Cilincă s-ar fi bucurat cu siguranță că primul trofeu care îi poartă numele a ajuns... la munte. Mai exact, la Brașov, acolo unde a fost dus de marea câștigătoare a Festivalului Național Studențesc de Teatru Contemporan "ActFest" de la Galați - trupa "Bacteria H". Cea de-a X-a ediție a festivalului a fost una memorabilă, cu momente pline de emoție și culoare, dar și cu lecții pentru toată viața.

"Victor Cilincă devine trofeu la «ActFest»", anunțam în ediția de joi, 26 octombrie 2023, a cotidianului "Viața liberă". Pentru că la edițiile anterioare ale Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan "ActFest", Victor Cilincă a făcut parte din juriu, organizatorul, Casa de Cultură a Studenților din Galați, a decis ca, la această ediție aniversară, Marele Premiu să-i poarte numele. Prin această inițiativă, Victor Cilincă, plecat prematur dintre noi în ianuarie 2023, va rămâne în memoria festivalului.

Așa cum v-am informat, la această ediție, desfășurată în perioada 27-28 octombrie 2023, juriul a fost format din: Nicolae Mantu - dirijor, coordonator compartiment Revistă la Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard", Vlad Vasiliu - actor, fost director al Teatrului Dramatic "Fani Tardini" și Angela Ribinciuc - jurnalist, scriitor, specialist în comunicare la Cancelaria Senatului Universității "Dunărea de Jos". Reamintim, "ActFest" s-a desfăşurat pe categoriile "Amatori" şi "Şcoli de teatru", cu următoarele secţiuni: Interpretare - monolog, piesă de teatru, scenetă; Creație - texte scrise de studenţi (piesă de teatru, scenetă, monolog) prezentate în concurs sub formă de spectacol.

Cine sunt câștigătorii "ActFest" 2023

Brașovenii din trupa "Bacteria H" sunt, cu siguranță, câștigătorii detașați ai "ActFest", cu o pleiadă de premii la categoria "Amatori": "Cea mai bună actriță în rol principal" - Vajda Noémi; "Cel mai bun actor în rol principal" - Ștefan Rășcanu; "Cele mai bune actrițe în rol secundar" - Alexia Ceaușescu și Bianca Tacea; "Cel mai bun actor în rol secundar" - Mihai Tîlvîc; "Cel mai bun monolog" - Vajda Noémi și Marele Premiu "Victor Cilincă". Se mai adaugă "Cea mai bună regie" și "Cea mai bună scenografie" la categoria "Amatori" și categoria "Şcoli de teatru" - George Lucian Ciobanu!

Trebuie spus că "Bacteria H" a Casei de Cultură a Studenților din Brașov nu se află la prima participare în acest festival. Au mai fost, au văzut pentru ce au luat ceilalți premii, au fost foarte receptivi și tenace, iar la această ediție au pus în scenă un spectacol minunat: "Hotelul celor două lumi", de Eric Emmanuel Schmitt. Mai mult, spectacolul a fost interactiv: cu ajutorul unor coduri QR, publicul a trebuit să decidă soarta a două personaje - dacă le trimite înapoi pe Pământ sau în Cer. "Mi s-a părut extraordinar de frumos, ca spectator, să poți fi implicat în desfășurarea spectacolului și în soarta personajelor", ne-a mărturisit Angela Ribinciuc, membră a juriului.

Revenind la premianți, trebuie să aflați că Premiul pentru originalitate - categoria "Amatori" - a fost acordat spectacolului "Opt femei" al trupei "Stop-Cadru" a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Au mai fost decernate două premii la categoria "Şcoli de teatru" - Teodora Oancea - "Cea mai bună actriță" și Sergiu Radu - "Cel mai bun actor", ambii de la trupa "Podul", a Casei de Cultură a Studenților din București, pentru rolurile Ea și El din spectacolul "Obiect zburător neidentificat".

Iar pentru cei mai tineri participanți în festival: Premiul special al juriului - trupa "Joy Art Theatre Junior" din Galați, coordonator Oana Preda. Un premiu pentru curaj, după cum avea să remarce actorul Vlad Vasiliu, membru al juriului.

foto: Cornel Gingărașu

Lecția de viață și de scenă a lui Vlad Vasiliu

Actorul Vlad Vasiliu și-a sărbătorit ziua de naștere în Festivalul de Teatru Studențesc Contemporan. Firește, cum ar fi putut celebra o viață dedicată scenei?! În cuvântul de încheiere pe care l-a avut, le-a spus tinerilor că ceea ce se întâmplă pe stradă trebuie să rămână pe stradă, iar teatrul trebuie să-și păstreze condiția. A fost o aluzie la faptul că piesa trupei de la București a avut un limbaj foarte vulgar, pe care juriul l-a sancționat, în sensul că nu a acordat "Premiu pentru cel mai bun spectacol" la categoria "Școli de teatru", unde nu au concurat decât ei.

Vlad Vasiliu a ținut să le spună tinerilor că teatrul trebuie să rămână ceva frumos, ceva deosebit, ceva care să ridice oamenii, nu să-i coboare la ceea ce se întâmplă în stradă...

În memoria lui Victor

În sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenților, lângă juriul "ActFest", a stat Mioara Cilincă, văduva lui Victor. A avut emoții la fel de mari ca juriul. Iar pe Victor l-au simțit cu toții prezent acolo! Mai mult, cât timp juriul a deliberat, în așteptarea premiilor, publicul a putut vedea proiecția spectacolului său, "Fetița cu bricheta". Iar Marele Premiu al Festivalului îi poartă numele. Și totuși... s-ar putea mai mult?

"Când s-a lansat acest festival, în 2011, Casa de Cultură a Studenților din Galați împlinea 50 de ani de activitate. Tradiția bine-cunoscută a festivalurilor de teatru de la Dunăre era completată, astfel, cu o competiție adresată, în principal, tinerilor actori amatori. În zece ediții am avut parte și de despărțiri dureroase și nedrepte: regizorul Aurel Luca al trupei studențești «Ludic» de la Iași, în 2017, și scriitorul Victor Cilincă, unul dintre membrii constanți ai juriului, în 2023, au plecat să facă teatru printre îngeri. În memoria domnului Aurel Luca ieșenii au, deja, un festival de teatru, poate vom avea și noi în Galați măcar o sală care să-i poarte numele lui Victor Cilincă, dacă nu un festival de literatură. Viața merge înainte și noi odată cu ea.

Ne înghițim lacrimile, strângem din dinți și facem, fiecare, ceea ce știm mai bine. Marele atu al acestui festival este naturalețea, pofta de a juca a tinerilor actori. Pentru fiecare laureat, un premiu câștigat la «ActFest» este un as din mânecă, o dovadă a faptului că, la un moment dat, cineva a crezut în talentul acelui tânăr sau al acelei trupe", spune, pe bună dreptate, Angela Ribinciuc, jurnalist, scriitor, membru al juriului "ActFest".

Citit 1331 ori Ultima modificare Luni, 30 Octombrie 2023 17:48

2 comentarii

  • postat de Educator
    Marți, 31 Octombrie 2023 06:37
    89.136.185.***
    „ceea ce se întâmplă pe stradă trebuie să rămână pe stradă, iar teatrul trebuie să-și păstreze condiția” Exact așa ar fi spus și VICTOR CILINCĂ! Felicitări pentru această „dispoziție”, domnule Vlad Vasiliu!
    0
    7
  • postat de Lia
    Marți, 31 Octombrie 2023 06:18
    37.251.223.***
    ...un articol de excepție! Bravo, Anca Melinte!
    0
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.