Combinatul Liberty Galați, o nouă schemă de ajutor în energie

Combinatul Liberty Galați, o nouă schemă de ajutor în energie
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Marii consumatori industriali de energie, printre care se numără și Combinatul Siderurgic Liberty Galați, vor beneficia de o nouă schemă de ajutor de stat prin care vor fi scutiți de la subvenționarea energiei regenerabile, prevederile în acest sens fiind deja pe circuitul de avizare la nivelul Ministerului Energiei.

Costurile la energie reprezintă în prezent o "piatră de moară" pentru marea industrie, existând chiar riscul ca unele unități să-și reducă în mod considerabil activitatea sau chiar să fie închise.

După cum v-am relatat în "Viața liberă", România are un risc crescut de dezindustrializare, în condițiile în care prețul energiei continuă să crească, în timp ce cotațiile bursiere ale produselor industriale au scăzut. Potrivit datelor Asociației Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC), din care face parte și Combinatul Liberty Galați, alături de alte mari companii precum Alro Slatina, ArcelorMittal Hunedoara, Tenaris Silcotub, Saint-Gobain România, Romcim, Azomureș și BA Glass România, prețul energiei a crescut de cinci ori față de nivelul prepandemic, iar prețul mărfurilor a crescut doar de 1-2 ori.

În aceste condiții, pentru a evita o deteriorare a situației din industrie, ajutorul de stat constând în exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la o parte din cota obligatorie de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă, în vigoare din 2014 și care expiră la finalul lui 2023, urmează să fie prelungit cu opt ani, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Energia este inima economiei românești, inclusiv a industriei și a locurilor de muncă pentru zeci de mii de români. Țin la tranziția energetică, dar ea trebuie să fie și corectă, și inteligentă. De aceea, caut în permanență, împreună cu echipa Ministerului Energiei, soluții pentru a crește competitivitatea economiei românești, pentru a ne proteja industria și pentru a-i asigura perspectivele de dezvoltare pe termen lung. Marii consumatori din sistemul energetic național pot și trebuie să beneficieze de toate instrumentele permise de reglementările europene", a arătat ministrul Energiei.

Acesta a precizat că de reînnoirea schemei de ajutor de stat pentru plata certificatelor verzi care se adresează marilor consumatori de energie electrică vor beneficia zeci de companii din industrie.

"Aproximativ 200 de companii din industria românească vor beneficia de o reducere de 75-85 la sută privind plata certificatelor verzi, un sprijin real pentru păstrarea locurilor de muncă și pentru productivitatea economiei naționale. Concret, am inițiat demersurile pentru prelungirea ajutorului acordat sub forma exceptării unor consumatori finali de la aplicarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie pe o perioada de opt ani, începând cu ianuarie 2024, pană la sfârșitul anului 2031.

În urma consultărilor cu Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, a fost definitivată forma finală a schemei de ajutor de stat, aflându-se actualmente pe circuitul intern de avizare, urmând a fi publicată pe site-ul Ministerului Energiei în consultare publică, în cel mai scurt timp. Schema de ajutor de stat va avea un buget total de 750 milioane de euro, iar ajutoarele acordate nu vor depăși 150 milioane de euro în fiecare an", a mai arătat ministrul Economiei, Sebastian Burduja.

Anul trecut, de sprijin au beneficiat un număr de 88 de companii. Cele mai mari ajutoare individuale, cuprinse între 10 și 30 milioane  de euro, au fost acordate Combinatului Siderurgic Liberty Galați și Combinatului Alro Slatina, aceste unități având și cea mai mare pondere a costurilor cu electricitatea în totalul cheltuielilor.

Pe de altă parte, deși această schemă de ajutor este binevenită, ea rezolvă doar în parte problema prețurilor mari la energie din industrie și vine mai degrabă să conserve o stare de fapt.

"Dintre toate țările europene, industria românească ar primi printre cele mai mici compensații financiare de la stat, în ceea ce privește prețul energiei. Astfel, fabricile românești plătesc în medie 192 de euro/MWh, preț de plafon, în timp ce fabricile din Grecia plătesc 65 de euro, Spania plătește 95 de euro, iar vecinii bulgari, 102 euro", se arată în studiul Asociației Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC).

Așa cum subliniam în paginile ziarului "Viața liberă", ABIEC a venit cu un set de propuneri de mecanisme-suport pentru susținerea marii industrii. Printre acestea se numără adoptarea imediată a TCTF (Temporary Crisis and Transition Framework) pentru industrie, în conformitate cu măsurile similare luate la nivelul Uniunii Europene. Acest lucru privește compensarea costurilor excesive cu energia pentru anii 2022 și 2023, pe baza consumului actual sau a celui anterior (dinaintea crizei energetice); ajutoare pentru decarbonizarea proceselor de producție industrială; compensarea costurilor de conservare și redeschidere a unor linii de producție etc.

De asemenea, companiile din industrie mai propun definirea unor scheme de suport complementare specifice, adresate marilor consumatori industriali, pentru a stimula investițiile noi în producție, prin alocarea unor bugete dedicate din fondurile disponibile (Fondul de Modernizare, realocarea fondurilor europene neutilizate în anii precedenți, bugetul de stat).

Citit 8381 ori Ultima modificare Marți, 14 Noiembrie 2023 17:38

10 comentarii

  • postat de Gălățean
    Miercuri, 15 Noiembrie 2023 21:07
    89.136.185.***
    Gaură neagră?! Când? Atunci sau acum? Adică nu mai plătește impozit pe profit ca cică nu mai are dar îi subvenționează statul român funcționarea (ADICĂ NOI, CETĂȚENII CONTRIBUABILI) . Curat-murdar coane Fănică!
    0
    2
  • postat de Adrian
    Miercuri, 15 Noiembrie 2023 14:39
    178.138.99.***
    Cumva liberty angajeaza un imprumut de la eximbank garantat de stat in valoare de 150 de milioane de euro?adica daca nu il platesc il vom plati noi?
    2
    12
  • postat de Galatean, ce a fost a trecut. Ce va fi e interesant
    Miercuri, 15 Noiembrie 2023 12:37
    46.97.171.***
    Problema adevărată va exista cind vom trebui sa renunțăm la centrale termice, pe gaz. E directiva europeana pe poluare. Cind a închis onor primar Galați încălzirea centralizata a dat bani pentru centrale pe gaz în Galați, pe familie nevoiașa. Ce se va intimpla în Galați cind raminem fără centrale?
    5
    11
  • postat de Galatean
    Miercuri, 15 Noiembrie 2023 12:31
    46.97.171.***
    Nici gind de oda comunista. Apartament 3 camere Galați. Pina în anii 80 se punea tăvi de apa pe calorifere. De prin 87 a început întreruperi de curent și presiune mica gaze.dar sistemul de termoficare a funcționat pina în 2017. Mai bine mai rău, ginditi la iarna 86 cind a înghețat Dunărea.
    1
    9
  • postat de Roman
    Miercuri, 15 Noiembrie 2023 07:54
    5.13.208.***
    Aveau posibilitatea sa cumpere acum ceva ani Electrocentrale Galați. Au gaz furnal ,erau oameni pregatiti la CET nu sa vrut Asa cum sa preluat combinatul pe mai nimic se putea prelua și Electrocentrale.Managementul e defectuos ,oameni care se duc la servici doar ca să se ducă samd.Dezinteres.
    2
    14
  • postat de Citior
    Miercuri, 15 Noiembrie 2023 06:43
    5.13.175.***
    Inspirat titlu ! Liberty Galati, o noua “schema” ?.
    1
    11
  • postat de Ion
    Miercuri, 15 Noiembrie 2023 06:33
    185.53.197.***
    Da, cam prin 1987 era foarte ieftină! Normal, de vreme ce era de obicei oprită! Vorbești prostii "capitalism socialism comunism".
    7
    11
  • postat de @capitalism socialism comunism
    Miercuri, 15 Noiembrie 2023 01:18
    5.2.209.***
    Să te încălzești la aragaz?
    Scădea presiunea la gaz pe timp de iarnă de abia se aprindea flacăra...
    Înțeleg nostalgia unora, dar dacă ne amintim lucruri ce nu s-au întâmplat...
    8
    8
  • postat de @capitalism socialism comunism
    Miercuri, 15 Noiembrie 2023 01:14
    5.2.209.***
    Îți amintești prost.
    O fi fost energia electrică ieftină (de fapt nu era, apăruseră plafoane ca în prezent), dar nu o aveai, că se tot întrerupea. Am făcut destule lecții la lumina lămpii cu gaz.
    Oricum nu găseai reșouri în comerț, stătea lumea cu improvizații de bca
    8
    11
  • postat de capitalism socialism comunism
    Marți, 14 Noiembrie 2023 21:14
    89.137.224.***
    Inainte de 1989 energia electrica era foarte ieftina si imi permiteam sa ma incalzesc cu resou si gaz de la aragaz. Acum stau iarna in frig ca e prea scump !
    18
    29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.