Se caută proiectanţi pentru modernizarea zonei de la Biserica ”Precista”

Se caută proiectanţi pentru modernizarea zonei de la Biserica ”Precista”
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

„Nu v-aţi împiedicat pe scările pe care le-aţi coborât?”, îl întreba un gălăţean pe primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, într-un comentariu la o postare din 11 aprilie 2018 care îl surprindea pe edilul-şef, alături de o echipă din administraţia locală, pe treptele monumentale de la Biserica „Precista”.

Iată că, la o distanţă de cinci ani, Primăria municipiului Galaţi caută proiectanţi pentru obiectivul „Modernizare scări și zona adiacentă - Biserica Precista - faza DALI (documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie)

Până pe 22 noiembrie 2023, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele din partea proiectanţilor interesaţi să realizeze documentaţia necesară pentru modernizarea scării monumentale şi a zonei adiacente Bisericii Fortificate ”Precista”. Valoarea estimată a contractului este de 75.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este „preţul cel mai scăzut”. În caietul de sarcini al acestei proceduri, municipalitatea impune ca termen de realizare a contractului – patru luni. „Amplasamentul se află în zona de protecţie a monumentului istoric Biserica cu turn fortificat Adormirea Maicii Domnului – «Precista». Pentru a valorifica potenţialul turistic, municipiul Galaţi are în derulare, în diferite faze pe proiectare şi/ sau execuţie mai multe investiţii în zona Falezei. Pentru integrarea în conceputul arhitectural propus prin aceste proiecte, se doreşte modernizarea scărilor şi a zonei adiacente Bisericii «Precista»”, explică administraţia locală în caietul de sarcini al achiziţiei publice.

Proiectarea trebuie să cuprindă nu numai scara monumentală, ci şi aleile de acces, marcate în planul de situaţie. Pentru a nu avea surprize neplăcute, Primăria cere explicit: „În perioada de elaborare a documentaţiei se vor analiza şi obţine toate avizele, se va face documentare în teren în aşa fel încât să fie evitate omisiunile, implicit lucrările suplimentare care pot duce la creşteri ale costurilor aferente execuţiei”.

Proiectanţii vor trebui să prezinte nu doar propunerea de amenajare – conceptul – ci şi să actualizeze devizul general de fiecare dată când e nevoie. Trebuie spus că procedura demarată de Primărie vine la cinci ani după o postare pe pagina de Facebook a primarului Ionuţ Pucheanu.

Postarea de acum cinci ani

„Am efectuat o vizită în teren alături de specialiști din cadrul aparatului de lucru dar și proiectanți colaboratori pentru a identifica soluția optimă în privința reabilitării zonei din dreptul Bisericii «Precista».

Practic, vizăm redefinirea întregului perimetru și intervenții atât asupra scărilor monumentale, malului și a aleii de sus. Dumneavoastră ce v-ar plăcea să vedeți aici?”, scria în descrierea postării.

Iar răspunsurile nu se lăsau aşteptate, gălăţenii contribuind cu sugestii interesante şi de bun-simţ. Iată câteva dintre ele, la fel de valabile şi cu un cincinal în urmă, şi acum:

„Zona trebuie regândită în aşa fel încât atunci când mai sunt concerte prin apropiere să nu mai fie călcat spaţiul verde în picioare”.

„Este necesară o rampă pentru persoanele cu dizabilităţi”.

„O aranjare în terasă a unei combinații arhitecturale de trepte-bănci și vegetație(gazon), pavaje”.

„Mai multă lumină, mai puţine garduri şi mai multe scări şi băncuţe, iar între Precista şi Faleza Inferioară ar fi mers o pasarelă cu o zonă de belvedere deasupra Dunării”.

„Scările pe care ați coborât nu v-au deranjat la cum arată? Nu v-ați împiedicat?”.

Soluţie pentru pietoni

Până când vor veni proiectanţii cu soluţiile de modernizare, îndrăznim noi o sugestie. În condiţiile în care Parcul de la Elice este închis cu gard, fiind în şantier, ar fi utilă o cale de acces sigură pentru pietoni între promenada de la P-uri şi Zidul de la Faleză. Pentru că înconjurarea parcului pe carosabil poate fi riscantă...

”Precista”, comoară de patrimoniu

Comoară de patrimoniu naţional, nu doar local, iată ce scrie Direcţia Judeţeană pentru Cultură despre Biserica „Precista”, aflată pe Lista Monumentelor Istorice: „Bijuterie defensiv bisericescă, este o veritabilă operă de artă a genului, remarcabilă atât prin expresivitatea formelor şi plastica arhitecturală, cât şi prin eficacitatea sistemului defensiv.” Amestec arhitectonic: turla de pe naos e moldovenească, zidul are un element de arhitectură bizantină, rar în Moldova, „dinţi de fierăstrău”.

 

Citit 2777 ori Ultima modificare Marți, 21 Noiembrie 2023 03:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.