Dublă nemulțumire pentru locatarii unui bloc din Galați. Cum cresc datoriile chiriaşilor Primăriei

Dublă nemulțumire pentru locatarii unui bloc din Galați. Cum cresc datoriile chiriaşilor Primăriei
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Când vine vorba de Primăria municipiului Galați, proprietarii apartamentelor din blocul G1 din Țiglina I au două motive să fie nemulțumiți. O dată din cauza debitelor acumulate de o chiriașă a Primăriei către asociația lor de proprietari, și încă o dată din cauză că blocul lor, vechi de 52 de ani, nu a fost inclus în programul european de reabilitare termică, așa cum li s-a promis. Din răspunsurile pe care ni le-a dat municipalitatea reiese că vor avea mult de așteptat până când problemele semnalate își vor găsi rezolvarea. Timp în care datoriile acumulate de chiriașă vor tot crește!

Debitele acumulate de o chiriașă a Primăriei și faptul că blocul G1, de pe strada Regiment 11 Siret nr. 50, nu a fost inclus în programele europene de reabilitare termică sunt cele două „capete de acuzare” din sesizarea pe care am primit-o la redacție din partea președintelui Asociației de proprietari nr. 219 „Pescăruș”, Claudiu Nelersa.

Chiriașa plecată, datoriile tot vin

Prima reclamație este legată de apartamentul 11, din scara 1 a blocului G1. Locuința este proprietatea Primăriei Galați, închiriată unei persoane. Numai că, din februarie 2022, nu mai locuiește nimeni acolo. „Primăria Galați nu a plătit de ani de zile întreținerea pentru acest apartament. Am făcut și adresă către Primărie pe tema asta, arătând că figurează în evidențele Asociației cu un debit de 2.240,22 de lei. Răspunsul primit a fost contrar legii: «pentru intervalul iulie 2022-octombrie 2023 asociația de proprietari se va îndrepta în instanță împotriva titularei contractului de închiriere pentru recuperarea debitelor acumulate».

Legea 196/1996 spune clar: «În cazul închirierii spațiilor din condominiu, obligația de plată a cotelor de întreținere revine proprietarului, acesta recuperând contravaloarea acestora de la beneficiarii dreptului de folosință a spațiilor respective»”, se arată în sesizare.

Comitetul executiv al Asociației a hotărât, în unanimitate, acționarea în judecată a Primăriei Galați: „Este evident că ceea ce face Primăria, prin reprezentanții ei, sfidează bunul-simț și legea. Deși suma este infimă, pentru Primărie! Dar, pentru că intenționăm să facem lucrări de îmbunătățire a condominiului (montare de uși termopan la cele trei scări, înlocuirea conductei de apă rece de la subsol, care are 52 de ani vechime, schimbarea tablourilor electrice din cele trei scări și refacerea instalației de la subsol), suma datorată de Primărie va crește considerabil”, ne-a arătat în sesizare președintele Asociației „Pescăruș”.

Ce spune Primăria

„Pentru neplata debitelor acumulate la plata chiriei, pentru spațiul de locuit situat în str. Regiment 11 Siret nr. 50, bloc G1, apartament 11, chiriașul a fost notificat. Deoarece chiriașul nu a dat curs notificării, a fost promovat în instanță dosarul nr. 376/233/2024 de reziliere a contractului de închiriere, evacuarea din spațiu a persoanei în cauză și recuperarea prejudiciului cauzat de neplata chiriei și a majorărilor de întârziere”, ne-a răspuns, sec, Primăria Galați. Numai că litigiul cu pricina nu a primit nici măcar un prim termen de judecată, prin urmare ar putea trece luni și chiar ani până când procesul se va încheia. Timp în care datoriile se vor rostogoli și vor crește.

Promisiuni de reabilitare

Cea de-a doua problema semnalată de președintele Asociației „Pescăruș” vizează reabilitarea termică a blocului, cu fonduri europene. În acest context, pe 29 noiembrie 2022, Claudiu Nelersa a participat la o ședință cu alți președinți de asociații de proprietari, organizată la sediul Primăriei: „Am fost anunțați de primar că blocurile pe care le reprezentăm au fost alese pentru «anvelopare printr-un program european regional», urmând ca în primăvara lui 2024 să înceapă efectiv lucrările. În iunie și iulie 2023 am făcut câte o adresă către Primărie prin care rugam să fim informați despre stadiul studiului de fezabilitate, având în vedere că nu fusesem contactat de nimeni. În august, am primit un răspuns ambiguu, iar apoi am intrat în posesia unui răspuns adresat unui locatar, în care se scria clar că blocul G1 nu va intra în reabilitare termică până în 2027.

De ce nu a fost informată asociația de faptul că, din motive care nu mai au importanță (lumea spune prin oraș că primăria – din cauza proastei organizări – a pierdut fondurile), blocul nu va mai fi reabilitat? Care este motivul pentru care, în noiembrie 2022 am fost anunțați că blocul G1 va fi reabilitat cu bani europeni, iar acum conducerea asociației nu știe care este situația exactă”, ne întreabă președintele Claudiu Nelersa.

Ce-a răspuns Primăria

Și nouă Primăria ne-a transmis că apelul de proiecte pentru eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale prin Planul Național de Redresare și Reziliență Componenta C5 – Valul Renovării s-a încheiat pe 21 decembrie 2022. „Numărul de blocuri incluse într-un apel de proiecte este condiționat de bugetul maxim eligibil alocat pentru fiecare județ, motiv pentru care avem în așteptare dosare depuse de asociațiile de proprietari din perioada 2019-2020. Pe măsură ce se vor deschide noi apeluri de proiecte și în limita bugetului maxim eligibil alocat pentru fiecare județ vor fi incluse cât mai multe blocuri de locuințe. În context, facem precizarea că eficiența energetică presupune un pachet de măsuri în scopul reducerii consumului de energie și emisiilor de carbon, nu doar lucrări de reparații la acoperișul blocului”, ne-a transmis Primăria Galați.

Conform autorităților, asociația de proprietari trebuie să depună o hotărâre a adunării generale prin care să își manifeste dorința de a veni în parteneriat cu Primăria pentru renovarea energetică a blocului, odată cu deschiderea noilor linii de finanțare a acestor lucrări.

Citit 4864 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2024 19:08

4 comentarii

  • postat de Maxim
    Joi, 07 Martie 2024 11:07
    5.13.165.***
    cum adica "răspuns adresat unui locatar"? Asociatia unde era? Doamne, astia mai si semnalizeaza!!!
    0
    15
  • postat de Giovany
    Joi, 07 Martie 2024 09:07
    46.97.171.***
    Legea invocata e 196/2018
    Reabilitarea termica nu rezolva pb blocurilor vechi care au subsolurile praf.
    În acest program nu întra și reabilitarea subsolurile
    2
    14
  • postat de mircea
    Joi, 07 Martie 2024 07:07
    82.79.117.***
    Bravo asociatiei pentru buna educatie : adica chiriasul cu contract de la primarie nu are obligatia sa plateasca întreținerea ci proprietarul!!! Ne mai mirăm că se acumulează datorii de la chiriasii primariei! Așa îi invăța si Durbacă si madam Condrea: nu plătiți întreținerea că platește primăria!
    5
    16
  • postat de sipa
    Joi, 07 Martie 2024 05:48
    89.137.137.***
    Trebuie sa platiti pensiile speciale! Nu mai sunt bani si i-au de la amarati si mai mult!
    7
    20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.